Android 9.0 P | Αυτά είναι όλα τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης Android


Η νέα έκδοση του Android είναι από σήμερα διαθέσιμη μέσω του πρώτου developer preview πακέτου, που απευθύνεται κυρίως σε εταιρίες και προγραμματιστές που θέλουν να ετοιμάσουν εφαρμογές και συσκευές, για να παίζουν καλά σε αυτή. Αν και δεν ξέρουμε ποιο γλυκάκι θα συμπληρώσει την κωδική ονομασία του Android 9.0 P, γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για τις προσθήκες και τις βελτιώσεις που θα έρθουν μαζί του. Τις ξεχωρίσαμε λοιπόν και σας τις παρουσιάζουμε.

Να πούμε κατ' αρχάς ότι κάθε μία από τις τελευταίες εκδόσεις του Android είχαν σημαντικές αλλαγές, άλλες οπτικά και άλλες σε επίπεδο χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα στο Android 6.0 είδαμε το material design το οποίο χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα, στο Android 7.0 είδαμε το multi-window και σημαντική βελτίωση στην μπαταρία μέσω του Doze, ενώ στο Android 8.0 έχουμε πιο απλοποιημένα μενού και τρομερή βελτίωση στη RAM μέσω του Android Go. Στο Android 9.0 P λοιπόν έχουμε κυρίως βελτιώσεις και όχι νέες προσθήκες, ενώ υπάρχει μία προετοιμασία για να παραμείνει το λειτουργικό σύστημα σύγχρονο και εύκολο στη χρήση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση


Design

  • Αν και το γενικό design δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, έχουμε πλέον έγχρωμα εικονίδια στους διακόπτες της μπάρας ειδοποιήσεων, αλλά και στο μενού των ρυθμίσεων.


  • Έχουμε επίσης νέα animation στο άνοιγμα και το κλείσιμο εφαρμογών, αλλά και κατά την περιήγηση στα μενού της συσκευής. Η απενεργοποίηση των animation γίνεται πλέον από την Προσβασιμότητα και όχι από τις Ρυθμίσεις για προγραμματιστές και βοηθάει πολύ όταν θέλουμε να εξοικονομήσουμε RAM και μπαταρία.


  • Γνωρίζουμε επίσης ότι δε θα υπάρξει ούτε φέτος dark theme στο επίσημο Android, αλλά το χειρότερο είναι πως ούτε τα θέματα του Substratum λειτουργούν πλέον! Ίσως να είναι κάτι προσωρινό που θα προστεθεί στην πορεία, αλλά προς το παρόν όσοι έχουν αγοράσει το Andromeda μένουν ξεκρέμαστοι.

Οθόνη

  • Πάμε στην οθόνη η οποία έχει πλέον πρόβλεψη για συσκευές με... σεμεδάκι (εγκοπή για την μπροστινή κάμερα δηλαδή). Στις Ρυθμίσεις για προγραμματιστές μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορα μεγέθη, τα οποία προφανώς θα επιλέγει ο κάθε κατασκευαστής, ανάλογα με τη συσκευή που έχει φτιάξει.
  • Σχετικά με την οθόνη, έχουμε επίσης επίσημα υποστήριξη για συσκευές με διπλό panel, όπως για παράδειγμα το ZTE Axon M.


Μπάρα ειδοποιήσεων

  • Η μπάρα ειδοποιήσεων συνεχίζει να εξελίσσεται για τρίτη έκδοση και πλέον μας προσφέρει ένα νέο στυλ για τις εφαρμογές μηνυμάτων. Είναι πιο πλούσιο και μας εμφανίζει κείμενο, αυτοκόλλητα, συνημμένες εικόνες και γρήγορες απαντήσεις, οι οποίες όμως δεν υποστηρίζουν ελληνικά προς το παρόν.


  • Στην πρώτη αυτή developer έκδοση βλέπουμε ότι οι διακόπτες δεν έχουν επεκτάσιμο μενού, κάτι το οποίο ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση του Wi-Fi και του Bluetooth και ελπίζουμε να προστεθεί στην τελική ROM.
  • Το μενού με τους διακόπτες είναι πλέον κάθετο και όχι σε καρτέλες δεξιά και αριστερά, ενώ το ρολόι έχει μεταφερθεί στην αριστερή πλέον μεριά, προφανώς για να υπάρχει μια ισορροπία των εικονιδίων στις οθόνες με εγκοπή.

Ήχοι και ειδοποιήσεις

  • Το μενού του ήχου έχει υποστεί κάποιες αλλαγές καθώς εμφανίζεται πλέον στο πλάι και δίπλα στα αντίστοιχα πλήκτρα, όπως συνηθίσαμε πέρυσι με το αντίστοιχο Power μενού.
  • Το σημαντικότερο είναι ότι όταν πατάμε τα πλήκτρα αυξομειώνουμε πλέον τον ήχο πολυμέσων (μουσική) και όχι τον ήχο κλήσης, όταν βρισκόμαστε στην επιφάνεια εργασίας. 


  • Το μενού "Μην ενοχλείτε" (ή αλλιώς DND ή Do not disturb) απλοποιείται με τις μοναδικές επιλογές να έχουν να κάνουν με την ώρα που θα διαρκεί η διακοπή ειδοποιήσεων.


  • Στο μενού της Προσβασιμότητας θα βρούμε επίσης νέες επιλογές για τη δόνηση της συσκευής. Σε αυτές πλέον μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση της δόνησης σε όλες τις περιπτώσεις που λειτουργεί, όπως για παράδειγμα σε κλήση ή ειδοποιήσεις.


  • Τέλος το Android P διαθέτει και ένα API που ανιχνεύει αν ηχογραφούμε την κλήση μας. Αν λοιπόν συμβαίνει αυτό, θα ακούμε και εμείς αλλά και ο συνομιλητής μας, μία ειδοποίηση ανά 15 δευτερόλεπτα.

Ασφάλεια

  • Όπως είναι φυσικό δε γίνεται να έχουμε νέα έκδοση χωρίς βελτιώσεις στην ασφάλεια, έτσι από το Android P και μετά θα υπάρχει ένας περιορισμός στις εφαρμογές για να μη χρησιμοποιούν την κάμερα και το μικρόφωνο όταν βρίσκονται στο παρασκήνιο. Έτσι δε θα μπορεί καμία να μας ηχογραφήσει ή να ανοίξει την κάμερα χωρίς να το καταλάβουμε.
  • Έχουμε επίσης καλύτερη υποστήριξη του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για τρίτες εφαρμογές, το σύστημα υποστηρίζει επίσης τους αισθητήρες αναγνώρισης της ίριδας του ματιού, κάτι που χρησιμοποιεί μόνο η Samsung προς το παρόν, ενώ υπάρχει και ένα νέο ανοιχτό API για πληρωμές μέσω NFC από τρίτες εφαρμογές.

Μπαταρία

  • Στην μπαταρία και πέρα από τις βελτιώσεις που γίνονται κάτω από το καπό, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας από το 70% και κάτω και όχι από το 15% που ήταν μέχρι τώρα. Επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας δεν αλλάζει το χρώμα της μπάρας σε πορτοκαλί, κάτι που ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό.


Στιγμιότυπο οθόνης (screenshot)

  • Ένα νέο χαρακτηριστικό έχουμε στα στιγμιότυπα οθόνης, τα οποία μπορούμε να αποθηκεύσουμε από το Power μενού, ενώ μπορούμε να τα επεξεργαστούμε άμεσα και χωρίς τη χρήση τρίτων εφαρμογών, με ένα βασικό σετ εργαλείων που διατίθεται.


Wi-Fi

  • Στα δίκτυα έχουμε κάποιες χρήσιμες αλλαγές όπως στο Wi-Fi Hotspot, το οποίο πλέον απενεργοποιείται αυτόματα όταν καμία συσκευή δεν είναι συνδεδεμένη επάνω του. Καλό για να μην ξοδεύουμε άσκοπα την μπαταρία μας.
  • Υπάρχει όμως και υποστήριξη για εντοπισμό τοποθεσίας σε εσωτερικό χώρο μέσω Wi-Fi. Όπως και στο GPS πρέπει να συνδεθούμε σε τουλάχιστον τρεις δορυφόρους για να δούμε την τοποθεσία μας, έτσι και εδώ, αν είμαστε κοντά σε τρία Access Point, θα μπορούμε να δούμε τη θέση μας μέσα σε κλειστούς χώρους. Είναι κάτι που είχε ανακοινώσει πέρυσι η Google για περιήγηση μέσα σε εμπορικά κέντρα, αλλά με τις υπάρχουσες συσκευές δε θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, καθώς το chip τους θα πρέπει να υποστηρίζει Wi-Fi mc, ενώ τα σημερινά έχουν Wi-Fi ac ή παλιότερο.


Bluetooth

  • Στο Bluetooth μπορούμε πλέον να συνδέσουμε τη συσκευή μας σε πέντε συσκευές ταυτόχρονα, μέσω μίας νέας επιλογής στις Ρυθμίσεις για προγραμματιστές. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι μπορούμε να στείλουμε ήχο σε πέντε διαφορά ηχεία ταυτόχρονα, αλλά η μετάβαση από το ένα στο άλλο θα είναι ευκολότερη.
  • Το σημαντικότερο όσον αφορά το Bluetooth είναι ότι πλέον μας δίνεται η δυνατότητα να συνδέσουμε το κινητό μας σε έναν υπολογιστή και να το μετατρέψουμε σε ποντίκι ή πληκτρολόγιο. Άπειρες δυνατότητες ανοίγονται με αυτή τη λειτουργία, σαν αυτή του Project Linda με το Razer Phone.


Κάμερα

  • Κλείνουμε με την κάμερα, όπου εδώ έχουμε ένα νέο API που υποστηρίζει επίσημα συσκευές με κάμερες διπλού αισθητήρα. Οι κατασκευαστές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό αντί να "γράψουν" τις δικές τους εφαρμογές και βιβλιοθήκες, ενώ οι εφαρμογές όπως το Open Camera θα μπορούν μέσω αυτού να υποστηρίξουν επίσημα τις διπλές κάμερες σε όλες τις συσκευές.


Οι συσκευές που τρέχουν Android P

Η πρώτη developer preview έκδοση του Android P είναι διαθέσιμη για το Pixel / XL και το Pixel 2 / XL και όσοι θέλουν να το δοκιμάσουν, μπορούν να το κατεβάσουν από την επίσημη σελίδα του. Μιλάμε επίσημα για το τέλος εποχής του Nexus 5X, του Nexus 6P, του Pixel C και του Nexus Player, τα οποία δε θα αναβαθμιστούν, ενώ αυτό που έχει αξία να μάθουμε τις ερχόμενες μέρες, είναι αν μπορούν να το τρέξουν όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν το Prοject Treble!

Όλα τα παραπάνω μπορεί να αλλάξουν τους επόμενους μήνες, καθώς μιλάμε για την πρώτη developer preview έκδοση του Android. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις πριν βγει η σταθερή έκδοση το τρίτο τρίμηνο του έτους, άρα περιμένουμε κάποιες ρυθμίσεις να μην προκριθούν.


Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες