Android 9.0 Pie | Έτοιμες οι πρώτες GSI ROM για όλες τις Treble συσκευές


Το Android 9.0 Pie είναι επίσημο εδώ και ένα μήνα περίπου, τα Pixel της Google το έχουν ήδη παραλάβει κι εμείς περιμένουμε πότε θα αποφασίσουν οι κατασκευαστές να μας δώσουν τη νέα έκδοση στις συσκευές μας. Είδαμε τις προάλλες μία λίστα με όλες τις custom ROM που κυκλοφορούν με τη νέα έκδοση, αλλά αυτές που μας ενδιαφέρουν φέτος είναι οι GSI ROM που μπορούν να εγκατασταθούν σε όλες τις συσκευές. Σήμερα έχουμε τη λίστα με αυτές τις ROM, από τις οποίες έχουμε δοκιμάσει ήδη κάνα δυο με επιτυχία!

Πέρυσι τέτοια εποχή μόλις είχαν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες custom ROM με Android 8.0 Oreo, οι οποίες όμως υποστήριζαν αρχικά μόνο τα... εύκολα smartphone, όπως τα Nexus και τα Pixel της Google. Φέτος όμως είναι η πρώτη χρονιά που μπορούμε άμεσα να αναβαθμίσουμε όλες τις συσκευές ανεξαρτήτως μάρκας και μοντέλου, με τη βοήθεια των GSI ROM που προσφέρονται σε όλες τις Treble-enabled συσκευές.

Διαφήμιση

Αξίζει να πούμε πως αν και οι GSI ROM απευθύνονται σε όλα τα smartphone, υπάρχουν κάποια προβληματάκια που οφείλονται στους κατασκευαστές και στον τρόπο που έχουν ενσωματώσει το Treble στις συσκευές τους. Μερικοί από αυτούς δεν έχουν μεταφέρει όλα τα απαραίτητα αρχεία της συσκευής από το system στο vendor partition και έτσι κάποια πράγματα δε λειτουργούν. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για παράδειγμα στην κάμερα του Umidigi A1 Pro που είδαμε τις προάλλες, η οποία για να λειτουργήσει πρέπει απλά να μεταφέρουμε δύο αρχεία από το system στο vendor. Το καλό είναι όμως ότι από τη στιγμή που θα διορθώσουμε το πρόβλημα, η λύση είναι μόνιμη και δε χρειάζεται να ασχοληθούμε ξανά. Πάμε όμως να δούμε τις διαθέσιμες GSI ROM μας οι οποίες είναι αρκετές!

Treble (GSI) ROM με Android 9.0 Pie

Αυτές που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής σε αξιοπρεπή κατάσταση είναι οκτώ, σε αντίθεση με τις μόλις τρεις που υπήρχαν για το Android 8.0 Oreo! Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές ασχολούνται σοβαρά με το θέμα, οπότε υπάρχει μέλλον για το project και τις συσκευές μας.

Προτείνουμε να ξεκινήστε με τη Phh-Treble η οποία είναι είναι μία AOSP ROM απ' ευθείας από τον κώδικα του Android. Είναι ίσως και η πιο περιποιημένη, καθώς ο προγραμματιστής της την αναβαθμίζει τακτικά με όλα τα update ασφαλείας.

Αν αυτή δεν παίζει καλά στο δικό σας smartphone, μπορείτε αν δοκιμάσετε την PixelExperience, η οποία περιλαμβάνει και όλα τα χαρακτηριστικά των Pixel smartphone της Google. Την έχουμε δοκιμάσει και είναι πολύ καλή, αλλά είναι ένα ανεπίσημο build οπότε πιθανότατα δε θα αναβαθμιστεί περισσότερο.

Τέλος υπάρχει ένα ανεπίσημο build της πάντα ενδιαφέρουσας LineageOS, ενώ για όσους έχουν συσκευές της Huawei / Honor με Kirin επεξεργαστή, υπάρχει και η OpenKirin που απευθύνεται σε αυτές. Ιδού η λίστα:

  1. Phh-Treble
  2. PixelExperience (ανεπίσημη)
  3. LineageOS 16 (ανεπίσημη)
  4. OpenKirin (για συσκευές με Kirin επεξεργαστή)
  5. Treble-izeD
  6. Benzo ROM
  7. Havoc OS
  8. ArrowOS

Τις υπόλοιπες ROM δεν τις έχουμε δοκιμάσει, αλλά έχουν πολύ καλά σχόλια στο XDA. Για να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε θέλετε από αυτές και για να δείτε αν η συσκευή σας είναι Treble-enabled, μπορείτε να συμβουλευτείτε το αντίστοιχο άρθρο της σειράς Android Basics.

Διαβάστε επίσης...

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο μενού ''Εφαρμογές - ειδοποιήσεις''

Android | Αυτές είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας smart home server και ενώνουμε όλες τις έξυπνες συσκευές μας σε μία εφαρμογή!

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Smart Home | Κάμερα ασφαλείας με μπαταρία για να παρακολουθείς ακόμη και χώρους που δεν έχουν ηλεκτροδότηση!

Επισκευή smartphone | Οδηγός αλλαγής σπασμένης οθόνης

3D Printing | Δέκα χρήσιμα πράγματα που μπορείς να εκτυπώσεις για το γραφείο σου

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο ''Δίκτυο και διαδίκτυο''

Μάθε παιδί μου Linux | Οι βασικές εντολές του τερματικού που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε