Project Treble | Μας δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε και συσκευές με Mediatek επεξεργαστές


Συνεχίζουμε με το θέμα του Project Treble, για το οποίο όσο περνάει ο καιρός, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα. Είδαμε την πρώτη προσπάθεια για μία custom ROM που εγκαθίσταται σε όλες τις συσκευές, είδαμε επίσης ότι μπορεί να γίνει port σε παλιότερα μοντέλα και τώρα μαθαίνουμε ότι με τη βοήθειά του θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε συσκευές για τις οποίες δεν έχουμε τον πηγαίο κώδικα του kernel! Είναι κάτι που κάνει κατά κόρον η Mediatek και για αυτό οι συσκευές με τους επεξεργαστές της δεν αναβαθμίζονται ποτέ.

Μιλήσαμε για το θέμα της Mediatek το 2014 και δυστυχώς η κατάσταση παραμένει η ίδια. Αυτό που κάνει η εταιρία είναι ότι παίρνει τον κώδικα του Android και τον Linux kernel για να δημιουργήσει το λειτουργικό σύστημα της κάθε συσκευής, χωρίς όμως να δίνει πίσω όπως οφείλει, τον κώδικα που δημιουργεί αυτή. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν οι εκάστοτε developer, να υποστηρίξουν τις συσκευές που φοράνε τους επεξεργαστές της, με τις custom ROM τους. Όλα όμως φαίνεται πως αλλάζουν πλέον, καθώς στις συσκευές που θα κυκλοφορήσουν με Android 8.0 Oreo, το Project Treble μπορεί να δώσει τη λύση της περαιτέρω αναβάθμισης, χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας τον κώδικα του kernel.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η δοκιμή έγινε με το Allview Viper V3, μια συσκευή η οποία κυκλοφορεί με τον MT6737 επεξεργαστή της Mediatek, που με τη σειρά του έχει φορεθεί σε άπειρες κινέζικες συσκευές. Η διαφορά του Viper V3 είναι ότι διαθέτει προεγκατεστημένο το Android 8.0 Oreo και εκπληρώνει τις προϋποθέσεις το Project Treble, έτσι ένας από τους χρήστες του XDA αποφάσισε να το αγοράσει και να δοκιμάσει στην πράξη αν η θεωρία επιβεβαιώνεται. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταστήσει με επιτυχία τη ROM που έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συσκευές, ενώ δοκίμασε με επιτυχία επίσης και την αντίστοιχη με Android 8.1 Oreo!


Όλα έγιναν χωρίς να μπει καθόλου χέρι στον kernel της συσκευής και το ζητούμενο ήταν να μάθουμε αν λειτουργούν οι μικροσυσκευές του όπως η κάμερα, το ηχείο και αυτές που εξυπηρετούν τα δίκτυα. Όλα λειτούργησαν εξ' αρχής και αυτό μας δίνει πλέον βάσιμα συμπεράσματα για το μέλλον των αναβαθμίσεων, όλων των Android συσκευών.


Το συμπέρασμα λοιπόν μας λέει ότι μέσα στη χρονιά οι περισσότερες ή ίσως όλες οι συσκευές που θα κυκλοφορήσουν με Android 8.0 Oreo, θα έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης μίας "καθαρής" ROM στην τελευταία έκδοση του Android. Στην πράξη δηλαδή θα μπορούμε με μία μόνο εντολή μέσω Fastboot να αναβαθμίσουμε τη συσκευή μας στην τελευταία έκδοση του Android, χωρίς να περιμένουμε από κάποιον developer την κατασκευή μιας custom ROM ειδικά για τη συσκευή μας.

Μπορείτε να παρακολουθείτε το θέμα του Treble και στο επίσημο νήμα του XDA.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter