Project Treble | Έγινε port στο Xiaomi Redmi Note 4 και η επανάσταση των custom ROM ξεκινάει


Το Project Treble όπως είπαμε και στο παρελθόν είναι μία πολύ σημαντική νέα ρύθμιση του Android, η οποία θα επιτρέψει στις συσκευές που το υποστηρίζουν, να αναβαθμίζονται γρηγορότερα, ενώ μας έχει δώσει ήδη τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία custom ROM που θα εγκαθίσταται σε όλες τις συσκευές! Αυτό που έλειπε να μάθουμε είναι αν μπορούμε να φέρουμε την υποστήριξη Treble και σε παλιότερες συσκευές, κάτι που μόλις αποδείχτηκε με το Xiaomi Redmi Note 4!

Το Treble είναι στην ουσία ο διαχωρισμός των αρχείων συστήματος από τους driver της συσκευής (vendor), που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του επεξεργαστή, της κεραίας Wi-Fi, της κάμερας και άλλων μικροσυσκευών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε εταιρίες όπως η Samsung για παράδειγμα, να δουλεύουν νωρίτερα στη νέα αναβάθμιση συστήματος, χωρίς να περιμένουν από την Qualcomm τους driver για τον chipset της συσκευής.

Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται αφαιρώντας τα vendor αρχεία από το system partition και εγκαθιστώντας τους σε μία άλλη κατάτμηση μέσα στη μνήμη της συσκευής. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ένα κοινό system.img για όλες τις συσκευές, κάτι που ήδη έχει δημιουργηθεί, το οποίο μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει το Project Treble.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Google, όλες οι συσκευές που θα κυκλοφορήσουν με Android 8.0 Oreo θα πρέπει αναγκαστικά να διαθέτουν υποστήριξη Treble, αλλά αυτό δεν ισχύει και για όσες αναβαθμίζονται στην τελευταία έκδοση του Android. Μερικές σοβαρές εταιρίες όπως η Huawei, ενσωμάτωσαν το νέο κανόνα στις αναβαθμιζόμενες συσκευές τους, άλλες όμως όπως η OnePlus δεν το προέβλεψαν. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη να δούμε αν μπορεί να γίνει port η συγκεκριμένη ρύθμιση, κάτι που επετεύχθη με το Xiaomi Redmi Note 4.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Project Treble στο Xiaomi Redmi Note 4

Όπως μας ενημέρωσε η OnePlus, ο λόγος για τον οποίο δεν πρόσθεσε την υποστήριξη Treble στο OnePlus 5T, είναι ότι θα πρέπει να δημιουργήσει νέα partition στη μνήμη της συσκευής για να τοποθετηθούν εκεί τα ξεχωριστά vendor αρχεία. Στην περίπτωση όμως του Redmi Note 4 και πιθανότατα όλων των συσκευών της εταιρίας, όταν αντικαθιστάς τη MIUI με κάποια άλλη ROM, κάποια partition μένουν αχρησιμοποίητα.

Ο χρήστης λοιπόν του XDA που μετέτρεψε τη συσκευή του, χρησιμοποίησε ένα "cust" partition, στο οποίο μετέφερε όλα τα vendor αρχεία, σύμφωνα με τις οδηγίες της Google. Στη συνέχεια πήρε το system.img το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί με επιτυχία σε συσκευές όπως το Essential PH-1, το Google Pixel, το HTC U11 Plus, το Sony Xperia XZ1 και το Huawei Mate 10 Pro και το φλάσαρε στη συσκευή του. Το αποτέλεσμα ήταν να έχει πλέον μία καθαρή Android 8.1 ROM, την οποία μπορεί να αναβαθμίζει από την πρώτη μέρα που γίνεται διαθέσιμη η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος!


Η επανάσταση στις custom ROM ξεκίνησε λοιπόν και βλέπουμε ήδη ότι υπάρχει μία all-in-one ROM που μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς προβλήματα σε διάφορες συσκευές. Σε ένα χρόνο από τώρα δε θα μας απασχολεί πλέον το πώς θα προσθέσουμε το Project Treble στη συσκευή μας, αλλά το σίγουρο είναι πως οι custom ROM δε θα είναι πλέον zip αρχεία όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά system.img και θα εγκαθίστανται παντού.

Αν έχετε το Redmi Note 4 και θέλετε να πειραματιστείτε, μπορείτε να εγκαταστήσετε τη Lineage OS 15.1, η οποία είναι Treble-enabled από εδώ και αν δε μείνετε ευχαριστημένοι, μπορείτε να φλασάρετε και το all-in-one system.img με καθαρό Android 8.1 από εδώ.

Δείτε επίσης:



Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter