Πώς κάνουμε unroot στο Android TV-Box μας για να λειτουργήσει το Cosmote TV GO και το Nova GO;


Η υπηρεσία GO των δύο συνδρομητικών καναλιών της Ελλάδας είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς μας επιτρέπει να βλέπουμε διαφορετικά προγράμματα σε δύο τηλεοράσεις. Για αυτό το λόγο πολύς κόσμος σπεύδει να προμηθευτεί ένα Android TV-Box, ούτως ώστε να εκμεταλλευτεί αυτή την υπηρεσία. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα έρχονται με δικαιώματα διαχειριστή (root), μία προϋπόθεση η οποία είναι απαγορευτική για το Cosmote TV GO και το Nova GO. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πώς κάνουμε unroot σε οποιοδήποτε TV-Box.

Η θεωρία είναι απλή και την είχαμε στο μυαλό μας εδώ και πολύ καιρό, απλά τώρα είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε και να την επιβεβαιώσουμε. Όταν κάνουμε root αυτό που συμβαίνει στην ουσία είναι ότι αποθηκεύεται στη συσκευή μας το "su binary". Αυτό είναι που οι εφαρμογές εντοπίζουν και είτε αποκτούν δικαιώματα διαχειριστή, είτε μας απαγορεύουν τη χρήση τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να διαγράψουμε το su από τη συσκευή μας.

Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μας το Beelink GS1, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι ένα πάρα πολύ καλό κουτί και θα το δείτε σύντομα σε review. Έρχεται root-αρισμένο και μάλιστα χωρίς κάποια ενδιάμεση εφαρμογή διαχείρισης, όπως το Magisk Manager ή το SuperSU. Είναι λοιπόν μια καλή περίπτωση για να κάνουμε τα πειράματά μας κι έτσι εγκαταστήσαμε το Cosmote TV GO, το οποίο μετά την εισαγωγή των κωδικών, μας εμφάνισε το γνωστό ακόλουθο μήνυμα:


Σκεφτήκαμε να κάνουμε ξανά root με κάποια μέθοδο όπως το Magisk και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε την ενσωματωμένη λειτουργία unroot για να το διαγράψουμε. Αυτό δυστυχώς δε λειτούργησε, γιατί η κάθε μέθοδος διαγράφει τα αρχεία που έχει η ίδια προσθέσει και όχι αυτά που προϋπήρχαν στο σύστημα, ειδικά αν αυτά βρίσκονται και σε άλλους φακέλους. Έτσι λοιπόν έπρεπε να τα σβήσουμε με το χέρι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η διαδικασία

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και θεωρητικά λειτουργεί παντού, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποιες συσκευές να μπουν σε bootloop. Αυτό σημαίνει ότι μετά από επανεκκίνηση, η συσκευή μας μπορεί να κολλήσει στο logo του κατασκευαστή και για να τη σώσουμε θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ξανά το λειτουργικό της σύστημα.

Εφόσον το ξεκαθαρίσαμε λοιπόν αυτό...

  • Κατεβάζουμε το Magisk Manager στη συσκευή μας από το XDA.
  • Ανοίγουμε την εφαρμογή και πατάμε "Εγκατάσταση".
  • Κατεβάζουμε επίσης ένα διαχειριστή αρχείων όπως τον Mixplorer και ενεργοποιούμε τα δικαιώματα διαχειριστή.
  • Ψάχνουμε στην εσωτερική μνήμη για το su και το διαγράφουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρήκαμε τρία (!!!), το ένα στον κεντρικό φάκελο, ενώ το δεύτερο και το τρίτο ήταν στις κλασικές τους θέσεις, στο "/system/bin" και στο "/system/sbin".
  • Κάνουμε μία επανεκκίνηση.
  • Για το τέλος ανοίγουμε ξανά το Magisk Manager και πατάμε "Απεγκατάσταση" για να βγάλουμε και το δικό του αρχείο root.
  • Κάνουμε ξανά μία επανεκκίνηση και είμαστε έτοιμοι.


Σημαντικό!
Επειδή κάναμε αλλαγές στα αρχεία συστήματος του λειτουργικού μας, η υπηρεσία Cosmote TV GO αναγνωρίζει πλέον τη συσκευή μας ως καινούρια! Πρέπει δηλαδή να αφαιρέσουμε την "παλιά" και να την αντικαταστήσουμε με τη νέα, στις δηλωμένες συσκευές της εφαρμογής.

Το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πλέον μία unrooted συσκευή, στην οποία μπορούμε να απολαύσουμε την GO υπηρεσία. Στο παράδειγμά μας δεν αναφέρουμε κάπου το Nova GO, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε συνδρομητές και δεν μπορέσαμε να το δοκιμάσουμε. Έχει όμως και αυτό την ίδια ακριβώς λογική, οπότε πιθανότατα θα λειτουργεί και στη δική του εφαρμογή.

Σχόλια

  1. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΦΟΡΤΩΣΩ ΠΑΛΙ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα
    Προσπάθησα να το κάνω , έχω H96MAX+, και όταν το ξαναάνοιξα κόλλησε στην αρχική οθόνη! Υπάρχει άραγε τρόπος να προχωρήσει για να κάνω τουλάχιστον reset ή να το πετάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να βρεις το firmware του και να το εγκαταστήσεις μέσω fastboot συνδέοντας το με έναν υπολογιστή.

      Συνήθως εδώ κυκλοφορούν αυτά: https://forum.freaktab.com/forum/tv-player-support/rockchip-based-tv-players/rk3328-devices/739696-h96-max-4-32-or-4-64gb-rom-tv-box-android-8

      Διαγραφή
  3. δε μπορω να σβησω το su δε βρισκω στον file manager που δινω δικαιωματα διαχειρηστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter