Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Android Basics: Τι είναι το Superuser, το SuperSU και το su binary;


Έχουμε αναλύσει πολλές φορές και για πολλές συσκευές τη διαδικασία απόκτησης δικαιωμάτων διαχειριστή στο Android, ποτέ όμως δεν μιλήσαμε για το τι περιέχει αυτός ο .zip φάκελος που εγκαθιστούμε μέσω recovery και "ξεκλειδώνει" τη συσκευή μας. Λίγα λόγια λοιπόν για το su binary και τις εφαρμογές SuperSU και Superuser.

Το su binary

su σημαίνει "Switch User" (κατά πολλούς "Super User") και πρόκειται για ένα εκτελέσιμο αρχείο κειμένου το οποίο περιέχει γραμμές εντολών (δείτε τις εδώ). Χρησιμοποιείται από λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Unix όπως το MacOS και το Linux (και κατ' επέκταση το Android) και η δουλειά του είναι να επιτρέπει ή όχι σε μια διεργασία να λαμβάνει δικαιώματα διαχειριστή στο σύστημα.

Ο λόγος ύπαρξης του su binary είναι διότι στα Unix λειτουργικά συστήματα είμαστε στην ουσία φιλοξενούμενοι, καθώς υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε εκτός και αν λάβουμε δικαιώματα διαχειριστή, όπως για παράδειγμα να διαγράψουμε αρχεία από το system partition. Στο Android μάλιστα, δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να γίνουμε διαχειριστές καθώς το su δεν υπάρχει καν στο σύστημα, για αυτό το λόγο κάνουμε root!

To su βρίσκεται πάντα στο φάκελο "bin" ή τον "xbin" του συστήματος, λόγω της έξυπνης φακελοποίησης του Linux, πράγμα πολύ βολικό για το δημιουργό μίας root εφαρμογής η οποία ξέρει που να ψάξει για το su. Στα Windows για παράδειγμα, δεν υπάρχει τέτοια τακτοποίηση και έτσι ο κάθε δημιουργός θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει μέσα στην εφαρμογή του το su, οπότε αν είχαμε 30 εφαρμογές θα είχαμε και 30 su στο σύστημα άρα χωρίς λόγο κακή διαχείριση χώρου.

SuperSU & Superuser

Το SuperSU και το Superuser είναι δύο εφαρμογές οι οποίες κατά κύριο λόγο κάνουν την ίδια δουλειά. Είναι αρμόδιες για να μας ειδοποιήσουν αν κάποια εφαρμογή ζητάει δικαιώματα διαχειριστή και έτσι να αποφασίσουμε αν θέλουμε να τα χορηγήσουμε ή όχι. Καμία εφαρμογή και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να παρακάμψει αυτές τις δύο εφαρμογές και να αποκτήσει δικαιώματα διαχειριστή χωρίς να μας ρωτήσει. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, αν το su είναι το κλειδί, οι εφαρμογές αυτές είναι ο φύλακας του κλειδιού και εμείς είμαστε ο διευθυντής των φυλακών που θα δώσει εντολή στο φύλακα.

Πώς επωφελούμαστε από αυτά;

Αποκτώντας δικαιώματα διαχειριστή μπορούμε να επέμβουμε σε όλα τα partition της συσκευής μας και να διαγράψουμε ή να προσθέσουμε οτιδήποτε, μπορούμε να τρέξουμε τα δικά μας script όπως το SuperCharger για να βελτιώσουμε το σύστημά μας ή να διώξουμε τις διαφημίσεις από τις εφαρμογές μας, το κυριότερο όμως προσόν της όλης υπόθεσης είναι η ασφάλεια.

Η ύπαρξη του su είναι υπεύθυνη του ότι το Linux και το Mac δεν έχουν ιούς σε αντίθεση με τα Windows, ενώ ο μόνος που μπορεί να κάνει κακό στο σύστημα είναι ο ίδιος ο χρήστης, δηλαδή εμείς! Η διαχείριση των δικαιωμάτων διαχειριστή είναι πολύ λεπτή διαδικασία, καθώς εμείς πλέον έχουμε τη δύναμη να επιτρέψουμε ή να αποτρέψουμε σε μία διεργασία αν θα επέμβει στο σύστημα, ασχέτως αν θέλει να μας κάνει κακό ή όχι.

Θα πρέπει λοιπόν να δίνουμε μεγάλη σημασία στις ερωτήσεις του Superuser και του SuperSU αν θέλουμε το σύστημά μας να είναι υγιές.

12 στο: "Android Basics: Τι είναι το Superuser, το SuperSU και το su binary;"