Επιδρομή στην Κίνα s03e08 - THL 4000 review: Για όσους ψάχνουν μία φθηνή συσκευή με μεγάλη αυτονομία


Τα smartphone είναι πλέον μέρος της ζωής μας και όχι άδικα, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας που σε κάνει να απορείς πώς ζούσαμε πριν την έλευση αυτών αλλά και των κινητών τηλεφώνων γενικότερα. Έχουν όμως και αυτά τις ατέλειές τους με δύο από αυτές να είναι το κόστος αγοράς αλλά και η αυτονομία που στις μέρες μας είναι ίσως το πιο πολυπόθητο αγαθό.

Η THL με το THL 4000 προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτά τα δύο προβλήματα, προσφέροντας ένα smartphone που δε θα μας απογοητεύσει στις απλές ανάγκες επικοινωνίας μας, ενώ παράλληλα θα μας επιτρέψει να ξεχάσουμε το φορτιστή μας στο σπίτι για κάνα δυο τρεις μέρες. Ελάτε λοιπόν να το δούμε με λεπτομέρεια παρακάτω, έχοντας κατά νου ότι πρόκειται για μία συσκευή που κοστίζει κάτω από τα 100 ευρώ.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Mediatek MT6582M @ 1.3GHz
  • GPU: Mali 400
  • Μνήμη: 1GB RAM - 8GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 4.7" @ 960 x 540p
  • Κάμερα: Πίσω 5.0MP - Μπροστά 2.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 3G, dualSIM, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, FM radio, microUSB 2.0 (OTG)
  • Μπαταρία: 4000mAh
  • Διαστάσεις: 140 x 68 x 11.2
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.4.2 KitKat


Εισαγωγή

Το THL 4000 παίρνει την ονομασία του στο σημείο που θέλει να εστιάσει, τη θηριώδη μπαταρία των 4000mAh και αν μπορούσαμε να το περιγράψουμε με μία φράση, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μία συσκευή που διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ο απλός χρήστης ενός smartphone χωρίς υπερβολές, που δε θέλει να ξοδέψει πολλά χρήματα αλλά ούτε και να ψάχνει να το φορτίσει κάθε τρεις και λίγο. Μια χαρά μου ακούγεται η σύνοψη που κάναμε αλλά το χαμηλό κόστος έχει και τα αρνητικά του τα οποία δε λείπουν από τη συγκεκριμένη συσκευή.

Ποιότητα κατασκευής & Design

Ένα από αυτά είναι η ποιότητα κατασκευής η οποία βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα, καθώς δεν υπάρχει άλλο υλικό πέραν από το πλαστικό στο εξωτερικό μέρος της συσκευής, αλλά δεν περίμενα κάτι περισσότερο από την THL. Τουλάχιστον όμως το τηλέφωνο έχει καλύτερη αίσθηση στο χέρι από το THL T6S, το οποίο ομολογώ ότι με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο από τη μέρα που το απέκτησα. Καλή αγορά για τα λεφτά του.


Ένα από τα πράγματα που σου κάνουν εντύπωση είναι η έλλειψη έμπνευσης στο design, αλλά αυτό δε σημαίνει κιόλας ότι είναι ένα άσχημο τηλέφωνο που θα ντραπείς να δείξεις στους φίλους σου, σημαντικότερο από όλα όμως είναι το βάρος και το πάχος της συσκευής, τα οποία είναι εμφανώς μεγαλύτερα από άλλα τηλέφωνα. Αυτό φυσικά οφείλεται στην επίσης μεγάλη σε μέγεθος μπαταρία η οποία όπως καταλαβαίνετε έπρεπε κάπου να μπει.


Αν ξεπεράσουμε όμως το βάρος που συνηθίζεται αργά ή γρήγορα, οι διαστάσεις της συσκευής είναι πολύ καλές για χρήση με το ένα χέρι και κουβάλημα στην τσέπη, σε αντίθεση με τη σημερινή μόδα που προστάζει 5.5 και 6.0 ίντσες συσκευές.


Επεξεργαστής & Μνήμη

Από άποψη χαρακτηριστικών τώρα, μπορούμε να πούμε ότι το THL 4000 διαθέτει "σχετική ποιότητα". Δεν είναι δηλαδή τόσο δυνατό όσο οι ναυαρχίδες του σήμερα, αλλά παράλληλα δεν τόσο τραγικό στη χρήση όσο κάποια τηλέφωνα γνωστών εταιριών στην ίδια τιμή. Αυτό σημαίνει ότι από τη μία δεν μπορούμε να παίξουμε βαριά και απαιτητικά παιχνίδια, ενώ από την άλλη η συσκευή μας δεν κολλάει στην απλή χρήση που θα της κάνουμε, όπως κλήσεις, chat, Facebook και λοιπά.

Για το συγκεκριμένο επεξεργαστή μπορούμε επίσης να είμαστε σίγουροι, καθώς είναι ο ίδιος με αυτόν που φοράει η σειρά Android One και ξέρουμε ότι η Google δε θα επέλεγε "από το καλάθι" για τα δικά της πολυδιαφημισμένα τηλέφωνα. Η RAM του είναι αρκετή για την απλή χρήση που ανέφερα παραπάνω, ενώ ο αποθηκευτικός του χώρος είναι μια χαρά για τις εφαρμογές μας, έχοντας και την επιλογή της κάρτας SD για μεταφορά εφαρμογών και αρχείων εκεί.

Λογισμικό

Πάμε τώρα στο λογισμικό όπου η THL δε μας εξέπληξε επιλέγοντας και πάλι μία AOSP ROM με Android 4.4 KitKat, την οποία έχει ελαφρώς παραμετροποιήσει. Αυτή η επιλογή δε δίνει κάποιο ιδιαίτερο στυλ στη συσκευή, αλλά κρατάει την ελαφριά αίσθηση του Android στην έκδοση KitKat, έτσι δεν αργήσαμε να αλλάξουμε τον launcher με τον Nova για να έχουμε ένα πιο οικείο και αυθεντικό περιβάλλον a la Nexus.

Από τις προσθήκες της THL το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το λεγόμενο "Multitasking Window" το οποίο ενεργοποιεί ένα widget που περιλαμβάνει κάποιες απλές μικροεφαρμογές που ανοίγουν σε παράθυρα πάνω από αυτή που έχουμε ήδη ανοίξει. Μία από αυτές μας βοηθάει μάλιστα να χειριστούμε τη συσκευή με το ένα χέρι, πράγμα οξύμωρο καθώς πρόκειται για μία οθόνη 4.7 ιντσών, παρ' όλα αυτά όμως είχε την πλάκα της.



Οθόνη

Η οθόνη της συσκευής συγκατελέγεται στην κατηγορία "ότι δίνεις παίρνεις" και δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη σε μία συσκευή κάτω των 100 ευρώ. Ευτυχώς όμως το THL 4000 είναι μικρό σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει και δε φαίνεται τόσο πολύ η διαφορά στα pixel. Μας αποζημιώνει όμως με την καλή φωτεινότητα και τα ζωντανά χρώματα που είναι το σημαντικότερο για μια οθόνη και έτσι εγκρίνεται έστω και με δυσκολία από τα ματάκια μας.

Αυτονομία & Επιδόσεις

Νομίζω ότι εδώ βρίσκεται το ζουμί της υπόθεσης για το THL 4000 και πιστεύω ότι τα καταφέρνει πολύ καλά και στους δύο τομείς δεδομένης της τιμής του. Ας μιλήσουμε πρώτα για την μπαταρία η οποία πετυχαίνει το σκοπό της, καθώς μας έβγαλε τρεις μέρες χαλαρά με μέτρια προς βαριά χρήση, ενώ αν έχουμε κλειστά τα δίκτυα και δεχόμαστε μόνο κλήσεις, πάμε για ένα καλό πενθήμερο πλήρους αυτονομίας! Σε συνδυασμό επίσης με εφαρμογές όπως το Servicely, το Greenify ή το DS Battery Saver μπορούμε να έχουμε και τα δίκτυα ανοιχτά αλλά και την αυξημένη αυτονομία που θέλουμε, χωρίς άγχος.

Σχετικά με τις επιδόσεις τώρα, η συσκευή είναι απλά αξιοπρεπής. Ο τετραπύρηνος επεξεργαστής και η RAM στο 1GB είναι εγγύηση για απλή χρήση χωρίς κολλήματα και λίγο gaming αλλά ως εκεί. Το αποδεικνύουν και τα σκορ στα banchmark αλλά να σας πω την αλήθεια δεν ξεκολλάνε από το μυαλό μου τα αποτελέσματα του Vellamo που δείχνουν ότι το THL 4000 είναι ισάξιο με το Nexus 4.



Το πόρισμα

Το THL 4000 είναι λοιπόν μία συσκευή για όσους θέλουν απλά κάτι φθηνό και με καλή αυτονομία, που όμως δε θα κολλάει ανοίγοντας δυο τρεις εφαρμογές. Αυτό είναι δύσκολο να βρεθεί στα ελληνικά καταστήματα σε αυτή την τιμή, αλλά από την άλλη και οι αγορές από την Κίνα είναι δίκοπο μαχαίρι, μπορούμε όμως να πούμε ότι η συγκεκριμένη συσκευή είναι αυτό που ψάχναμε.

Θα το βρείτε μεταξύ 90 και 95 ευρώ στα κινέζικα e-shop, ενώ διατίθεται και μέσω skroutz με χαμηλότερη τιμή στα 120 ευρώ. Ακόμη μια καλή κινέζικη συσκευή που όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει εγγύηση.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter