Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Το Nexus 6 δε θα αντικαταστήσει το Nexus 5 και αυτή μπορεί να αποδειχτεί μία πανέξυπνη κίνηση από τη Google


Από την πρώτη στιγμή που είδα το Nexus 6 σκέφτηκα ότι ο "Φάκελος εξέλιξη" ανάμεσα σε αυτό και το Nexus 5 θα έχει τρομερό ενδιαφέρον! Μπορεί να είναι μία συσκευή η οποία θα απορριφθεί από τους περισσότερους απλά λόγω μεγέθους, η σύγκριση όμως με τον προκάτοχό του και η πολιτική της Google, μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις που δεν τις έχουμε δει μέχρι στιγμής. Δυστυχώς όμως η σειρά "Φάκελος εξέλιξη" δεν μπορεί να καλύψει τα δύο μοντέλα γιατί απλά το ένα δεν αντικαθιστά το άλλο!

Οι δύο συσκευές μου θυμίζουν τη σύγκριση του Galaxy Note 4 με το Note 3, αλλά εδώ υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Το Note 4 ήρθε για να αντικαταστήσει το Note 3, αλλά το Nexus 6 είναι μία εντελώς διαφορετική (σε λογική) συσκευή από το Nexus 5. Απόδειξη είναι ότι η Google στην επίσημη σελίδα των Nexus συσκευών, έχει αναβαθμίσει αυτή που διαφημίζει το Nexus 5 και παρουσιάζει τη συσκευή κανονικά ως μέλος της φετινής οικογένειας. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι της εταιρίας, είναι είτε πανέξυπνοι, είτε εντελώς ηλίθιοι και εξηγώ.

Αν συγκρίνουμε στα ίσια τις δύο συσκευές, δεν έχουν και μεγάλες διαφορές από άποψη χαρακτηριστικών και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις συγκρίσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, αφού όλες οι εταιρίες λίγο πολύ τις ίδιες μικροσυσκευές χρησιμοποιούν στα μοντέλα τους. Έτσι όλοι έχουν επενδύσει στο λογισμικό προσφέροντας περισσότερα στο νέο τους μοντέλο με μεγάλο παράδειγμα την περίπτωση της κάμερας στο LG G2 και το G3 που είναι ακριβώς η ίδια! Η Google όμως είναι μία εταιρία που δεν κάνει διαχωρισμούς στον τομέα του λογισμικού, καθώς όλα τα Nexus φοράνε καθαρό Android. Έτσι σε λίγες μέρες θα έχουμε στην αγορά απλά μία συσκευή στις πέντε ίντσες με Android 5.0 και άλλη μία στις έξι με το ίδιο ακριβώς λειτουργικό.


Θα είναι λοιπόν ηλίθιοι αν μεγαλύτερη έμφαση δοθεί στο Nexus 6, το οποίο λόγω μεγέθους μοιάζει καταδικασμένο σε πωλήσεις και όχι στην πληθώρα των επιλογών της φετινής Nexus οικογένειας. Πρέπει δηλαδή το marketing φέτος να λέει "Διάλεξε ένα Nexus" και όχι "Πάρε το Nexus 6" και αυτό γιατί  στην αγορά συνεχίζει να κυκλοφορεί το εξαιρετικό σε χαρακτηριστικά, μέγεθος και τιμή Nexus 5. Θα αποδειχτούν όμως πανέξυπνοι αν δε ρίξουν την τιμή του Nexus 5 και ανακοινώσουν ότι θα συνεχίσει να αναβαθμίζεται για ακόμη δύο χρόνια! Έτσι η συσκευή δε θα χάσει την αξία της, θα αναβιώσουν το ενδιαφέρον για αυτή και οι πωλήσεις της θα συνεχίσουν να κρατάνε σε υψηλά επίπεδα.

Αν σβήναμε λοιπόν από τη μνήμη μας τις περσινές ανακοινώσεις και βλέπαμε φέτος μαζί τα Nexus 5 και 6, θα λέγαμε "μπράβο στη Google που φέτος μας προσφέρει δύο επιλογές, μία φθηνότερη και μία πιο υπερβολική". Αυτό το "Μπράβο" μπορεί να ειπωθεί μόνο με έναν τρόπο, αυτόν της επέκτασης των αναβαθμίσεων για το Nexus 5, η οποία εδώ που τα λέμε δε θα τους κοστίσει τίποτα!

Σε ένα χρόνο λοιπόν θα μάθουμε κατά πόσον είναι έξυπνοι εκεί στη Google ή όχι.

Υ.Γ. ... και επειδή όπως είπα και στην αρχή αυτό το άρθρο ξεκίνησε ως συγκριτικό, ορίστε και αυτό που ετοιμάσαμε:


10 στο: "Το Nexus 6 δε θα αντικαταστήσει το Nexus 5 και αυτή μπορεί να αποδειχτεί μία πανέξυπνη κίνηση από τη Google"