Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Φάκελος εξέλιξη: Samsung Galaxy Note 4 εναντίον Note 3


Το είδαμε λοιπόν το νέο Note 4 και δεν ξέρω αν σας άρεσε αλλά μάλλον τελικά του έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας το Note Edge. Όχι επειδή η κυρτή οθόνη στο πλάι είναι κάτι που θα αλλάξει την καθημερινή χρήση του τηλεφώνου μας αλλά επειδή όσο να 'ναι είναι μια καινοτομία που θα επηρεάσει την αγορά τα επόμενα χρόνια. Τι γίνεται όμως σε σχέση με το Note 3; Πόσο καλύτερο είναι το νέο μοντέλο;


Σημαντικές διαφορές

Οθόνη: Είναι η πρώτη φορά από όσο μπορώ να θυμηθώ όπου μία συσκευή αναβαθμίζεται στο επόμενο μοντέλο, χωρίς να μεγαλώσει η οθόνη της! Φαίνεται ότι η Samsung έχει αποφασίσει ότι η μέγιστη διαγώνιος οθόνης για μία συσκευή είναι οι 5.7 ίντσες και έτσι κρατάει και το μέγεθος της συσκευής σε σταθερά επίπεδα. Αναμενόμενη φυσικά η αύξηση της ανάλυσης η οποία πηγαίνει πλέον στα 2K, ανάλογη του LG G3, κάτι που σε μεγάλες οθόνες έχει νόημα και κάνει το Note 3 να φαίνεται πεπαλαιωμένο.

64-bit: Οπωσδήποτε μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η αναβάθμιση σε επεξεργαστές που υποστηρίζουν λειτουργικά συστήματα 64-bit (όπως το Android L). Οι νέοι επεξεργαστές εκτός από το γεγονός ότι μπορούν να "διαβάσουν" περισσότερα από 4GB RAM, έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσφέρουν περισσότερα δεδομένα ανά δευτερόλεπτο, κάνοντας τη συσκευή μας ταχύτερη ενώ είναι λιγότερο ενεργοβόρα.

Οι νέοι αυτοί επεξεργαστές είναι αρχιτεκτονικής ARMv8 και οι δύο πρώτοι που έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν σε συσκευές είναι ο A53 και ο Α57. Το πρόβλημα με το Note 4 είναι ότι θα κυκλοφορήσει σε δύο μοντέλα, το ένα με Snapdragon 805 ο οποίος είναι ARMv7-A (σύμφωνα με το Wikipedia) άρα και 32μπιτος, ενώ το άλλο μοντέλο με τον Exynos της Samsung χρησιμοποιεί ήδη τα δύο νέα chip. Έτσι αν δεν έρθει το δεύτερο μοντέλο στην Ελλάδα, δε θα έχουμε ουσιαστικά οφέλη σε επίπεδο επεξεργαστή. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι όλες οι σημερινές ναυαρχίδες με τους Snapdragon 801 & 805 έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

Τι προτιμάμε;

Εννοείται πως υπάρχουν και άλλες μικροβελτιώσεις όπως στην κάμερα, το πενάκι και το 4G chip αλλά δεν είναι κάτι τόσο φοβερό για να ασχοληθούμε περαιτέρω. Το Galaxy Note 4 λοιπόν πάσχει από έλλειψη καινοτομίας και απορρίπτεται ασυζητητί. Αν πρέπει να επιλέξουμε όμως ένα από τα τρία μοντέλα (Note 3, Note 4 Snapdragon, Note 4 Exynos) μάλλον θα πάμε με το Note 4 Exynos, καθώς υπάρχει τουλάχιστον η προοπτική να το κρατήσουμε για χρόνια λόγω της υποστήριξης 64-bit. Φυσικά δεύτερη επιλογή το Note 3 λόγω πτώσης τιμής.

4 στο: "Φάκελος εξέλιξη: Samsung Galaxy Note 4 εναντίον Note 3"