Άποψη: Με την εμφάνιση των smartwatch, μήπως ήρθε το τέλος των smartphone;


Την τελευταία οκταετία διανύουμε μια εποχή τεράστιων αλλαγών στον κόσμο της τεχνολογίας, μια αλλαγή που έχει μεταφέρει όλα όσα κάναμε μέχρι σήμερα από το desktop στο mobile. Η μετάβαση από τα απλά κινητά τηλέφωνα στα smartphone ήταν σχετικά "ανώδυνη" για την καθημερινότητά μας, καθώς ήρθε πολύ φυσιολογικά στον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε. Με την εμφάνιση των smartwatch όμως, καλούμαστε να αλλάξουμε πιο δραστικά τις συνήθειές μας, κάτι που όχι μόνο θα αλλάξει τη φορητή τεχνολογία, αλλά μπορεί να αλλάξει και τη ζωή μας.

Έχοντας προσωπικά μεταβεί τον τελευταίο καιρό από το smartphone στο smartwatch δεν μπορούσα να παραβλέψω την ευκολία που προσφέρει μία ψηφιακή συσκευή στον καρπό μου. Μπορώ να κάνω άνετα τις κλήσεις μου μέσω bluetooth ακουστικού, να στείλω τα μηνύματά μου με φωνή μέσω του Swype, να τσεκάρω ανά πάσα στιγμή τα email μου, τα social δίκτυά μου και το σημαντικότερο από όλα, τελείως αυτόνομα και χωρίς να έχω μαζί μου κάποιο smartphone!

Η ευκολία αυτή με οδήγησε σε κάποια συμπεράσματα όσον αφορά το μέλλον της φορητής τεχνολογίας, τα οποία θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Πού ήμασταν και πού φτάσαμε;

Ας ξεκινήσουμε από το κοντινό παρελθόν, όπου όταν πρωτοεμφανίστηκε το iPhone, το πρώτο πραγματικά επιτυχημένο smartphone, κανείς δε φαντάζονταν ότι η συσκευή που κρατάμε πλέον στα χέρια μας θα εξελιχθεί σε κανονικό υπολογιστή τσέπης, παιχνιδοκονσόλα και media center μαζί. Μέσα σε οκτώ μόλις χρόνια τα smartphone μας μεγάλωσαν επικίνδυνα, εμφανίστηκαν τα tablet που κατήργησαν με τη σειρά τους τα netbook και πρόσφατα είδαμε τα μωρουδιακά βήματα των smartwatch.

Από εκεί λοιπόν που είχαμε το Nokia και το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε ringtone, τώρα έχουμε το "παράθυρο" του ίντερνετ απευθείας στην τσέπη και τον καρπό μας. Μπορεί πλέον οι smart συσκευές να είναι κάτι το αυτονόητο, όμως σκεφτείτε ότι iPhone και Android συσκευές, δεν υπήρχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004!


Πού λοιπόν οδεύουν οι τρεις αυτές κατηγορίες συσκευών κατά την άποψή μου;

Smartphone και Tablet είναι ένα πλέον

Αν το καλοσκεφτείτε, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η σημερινή αγορά smartphone και tablet, ο μόνος τρόπος για να τα ξεχωρίσουμε μεταξύ τους είναι η λειτουργία τηλεφωνικών κλήσεων. Λέμε smartphone όποια συσκευή παίρνει τηλέφωνο, ενώ tablet όποια δεν μπορεί. Εννοείται ότι υπάρχει και η διαφορά στις διαστάσεις αλλά κανείς δε μας απαγορεύει να χρησιμοποιήσουμε μία μικρή συσκευή 4.0 ιντσών ως tablet ή μία 7.0 ιντσών ως τηλέφωνο.

Αν αφήσουμε την τηλεφωνική λειτουργία στην άκρη, κάτι το οποίο θα αναλάβει εξολοκλήρου το smartwatch κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, έχουμε στην ουσία μία μεγάλη οικογένεια φορητών συσκευών αφής η οποία θα ξεκινάει από τις 3.5 ίντσες και θα φτάνει μέχρι τις 10.1 (ίσως και περισσότερο). Ήδη στο ενδιάμεσο δεν μπορούμε πλέον να ξεχωρίσουμε smartphone και tablet, για αυτό και δημιουργήθηκε η υβριδική κατηγορία των phablet.

Είναι λοιπόν σαφές ότι οι διαφορές smartphone και tablet είναι μικρές και οι μοναδικοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσουμε για να κάνουμε μία σωστή αγορά είναι το μέγεθος που μας βολεύει και η δύναμη που θέλουμε να έχει. Στο κοντινό μέλλον πιστεύω ότι όλα τα tablet θα έχουν πλέον συνδεσιμότητα με κάρτα SIM, έτσι η μοναδική διαφορά μεταξύ αυτών και των smartphone θα εξαλειφθεί τελείως.


Πού οδεύουν τα smartwatch;

Τα smartwatch ήρθαν για να μείνουν κυρίως γιατί βολεύουν. Υπάρχουν στιγμές της ζωής μας όπου δε θα μπορούμε να κουβαλάμε smartphone μαζί μας, όπως για παράδειγμα στη θάλασσα, στο γυμναστήριο και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις όπου είτε δε φοράμε ρούχα με τσέπες, είτε η συσκευή μας κινδυνεύει στην τσέπη. Δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή αλλά θα μας πλασάρουν σύντομα το πόσο βολικά είναι και δε θα έχουν άδικο.

Ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα σημερινά smartwatch είναι απλά ένα πρώτο βήμα, για το οποίο δε χρειάζεται να πετάξουμε τα λεφτά μας και το αναλύσαμε εκτενέστερα παλαιότερα. Η πραγματικά βολική χρήση ενός smartwatch είναι αυτή που είπαμε στην αρχή, ενός πλήρους αυτόνομου κινητού τηλεφώνου, το οποίο θα μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε συνέχεια συνδεδεμένοι στο ίντερνετ.

Αν λοιπόν μειωθούν οι τιμές, αυξηθεί η αυτονομία τους και εξελιχθούν όπως φανταζόμαστε, δε θα αντικαταστήσουν σιγά σιγά τα σημερινά smartphone; Παραδείγματα υπάρχουν ήδη από σήμερα και μιλάω για το Omate Truesmart (έρχεται σύντομα το review), το οποίο με ανάγκασε να βάλω στο συρτάρι το smartphone μου και να πω στον εαυτό μου "δε γυρίζω πίσω"!


Πώς φαντάζομαι λοιπόν το (κοντινό) μέλλον;

Άσχετα αν τα σημερινά smartphone μπορούν να αντικαταστήσουν πολλές χρήσιμες συσκευές (τηλέφωνο, media player, GPS και άλλα), ποτέ δε θα μπορέσουν να κάνουν τα πάντα λόγω μεγέθους. Απόδειξη είναι η ίδια η βιομηχανία των smartphone η οποία προσπαθεί να μας πείσει ότι το τηλέφωνό μας πρέπει να είναι 6-ιντσο κάτι που είναι τελείως αφύσικο. Για αυτό υπάρχουν τα tablet.

Τα smartwatch όμως μπορούν να αντικαταστήσουν τα σημερινά smartphone δίνοντας παράλληλα χώρο και στα tablet τα οποία θα έχουμε για όσα πράγματα χρειάζονται μεγάλη οθόνη. Μπορεί και αυτά να εξελιχθούν σε laptop με οθόνες αφής, σε touch τηλεοράσεις ή σε mini projector αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι το μέλλον μας επιφυλάσσει μία μικρή οθόνη στον καρπό και μία μεγάλη στο σπίτι.

Σχόλια

  1. Πολύ πριν το iPhone υπήρχαν smartphones ,το Symbian της Nokia δούλευε καλύτερα απο οτι τα πρώτα android. Για τα smart watch σύμφωνο αλά θα αργήσει λίγο περισσότερο απο οτι περιμένεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένω να δω και το review των τελευταίων των Μοϊκανών (Omate Truesmart – ένα smartwatch με λειτουργία αυτόνομου κινητού τηλεφώνου όπως γράφεις) για να σχηματίσω πλήρη άποψη περί του θέματος. Ως τώρα μόνο ένα είναι το σίγουρο. Από την ώρα που πήρα μεγάλη συσκευή κινητού τηλέφωνου, το Nexus 7 κάθετε καρτερικά στην γωνία και περιμένει πως και πως να το ξανά-ζωντανέψω. Αν αυτό το γεγονός αποτελεί μελλοντικό «καμπανάκι» και για τα κινητά, τότε ναι, έχει μεγάλο point το άρθρο σου. Εδώ ελπίζω να΄μαστε για να τα ξαναπούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού έχεις το Omate Truesmart,
    τι το θες το phablet? Πούλα το MX3 και το Nexus
    7 και κινήσου προς το επερχόμενο 8 ή 9" nexus ταμπλετ . Αν δεν
    κάνει ο doctor android τη διαφορά ποιος θα την κάνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά αυτό πιστεύω είναι αδύνατον. Το κινητό ειδικά στις 5.5"+ δεν είναι κινητό αλλά πολυεργαλείο ή υπολογιστής χειρός αν θέλετε.
    Μιλάω από την πλευρά του επαγγελματία και ειδικά με το android έχω ξεχάσει να ανοίξω το pc πραγματικά. Τι θέλω word,excel κάποιο pdf να σκανάρω κάποιο έγγραφο να δω κάποιο σχέδιο ενώ είμαι στο δρόμο-οικοδομή-στο σπίτι όλα με το κινητό, να μεταφέρω αρχεία σε σκληρό ή στικάκι και γενικά μπορείς να κάνεις τα πάντα με το κινητό και αν δεν σου κάνει η οθόνη το συνδέεις στο monitor-tv σου με ένα Bluetooth keyboard-mouse και έχεις ολοκληρωμένο dock station ( για την ώρα διότι το νέο πρότυπο slimport θα υποστηρίζει και περιφερειακές συσκευές ταυτοχρόνως ενώ δίνει εικόνα στο monitor) με 3watt την ώρα παρακαλώ το οποίο το κάνω ήδη γιατί για μένα πρώτα είναι υπολογιστής και μετά κινητό.
    Φυσικά δεν θα περιγράψω τις δυνατότητες του android-smartphone λίγο πολύ είναι γνωστές σε όλους μας απλά θέλω να πω ότι άλλο να έχεις ένα υπολογιστή στο χέρι σου ασχέτως που είσαι ( όπως τώρα στο βουνό και δεν κάνω πλάκα) και να κάνεις τη δουλειά-χόμπι-σερφάρισμα-διάβασμα βιβλίου σου ή ότι άλλο μπορείς να φανταστείς και άλλο να κάνεις μία κλήση-μήνυμα-email σε μια οθόνη 1,5" το οποίο κυριολεκτικά βγάζεις τα μάτια σου.
    Δεν αντιλέγω ότι είναι πρακτικά και στο μέλλον ίσως να γίνουν και είδος πρώτης ανάγκης γιατί σου λέει ο άλλος βγαίνω για ποτό γιατί να κουβαλάω το κινητό και θα έχει και δίκιο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πει κανείς να αφήσω το κινητό και να μείνω με το tablet και το ρολόι γιατί απλούστατα "δεν ξέρεις που θα ξημερωθείς" και το πρωί αν χρειαστείς κάτι μια σημείωση ένα τιμολόγιο κάτι ρε αδερφέ που δεν μπορείς να το δεις στην 1.5" ή να το περιεργαστείς τι θα κάνεις? Δεν νομίζω να έχεις μαζί σου tablet.

    Για να μην μακρηγορώ αν τα Ρολόγια θα έχουν δυνατότητες και σίγουρα μπαταρία που να σου βγάζει 4 ημέρες τα smartphone σε λίγο καιρό να δείτε τη δυνατότητες θα έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To 8-9 είναι πολύ μεγάλο για τα γούστα μου. Σιγά σιγά και το 7 μου φαίνεται μεγάλο πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter