Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Άποψη: Με την εμφάνιση των smartwatch, μήπως ήρθε το τέλος των smartphone;


Την τελευταία οκταετία διανύουμε μια εποχή τεράστιων αλλαγών στον κόσμο της τεχνολογίας, μια αλλαγή που έχει μεταφέρει όλα όσα κάναμε μέχρι σήμερα από το desktop στο mobile. Η μετάβαση από τα απλά κινητά τηλέφωνα στα smartphone ήταν σχετικά "ανώδυνη" για την καθημερινότητά μας, καθώς ήρθε πολύ φυσιολογικά στον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε. Με την εμφάνιση των smartwatch όμως, καλούμαστε να αλλάξουμε πιο δραστικά τις συνήθειές μας, κάτι που όχι μόνο θα αλλάξει τη φορητή τεχνολογία, αλλά μπορεί να αλλάξει και τη ζωή μας.

Έχοντας προσωπικά μεταβεί τον τελευταίο καιρό από το smartphone στο smartwatch δεν μπορούσα να παραβλέψω την ευκολία που προσφέρει μία ψηφιακή συσκευή στον καρπό μου. Μπορώ να κάνω άνετα τις κλήσεις μου μέσω bluetooth ακουστικού, να στείλω τα μηνύματά μου με φωνή μέσω του Swype, να τσεκάρω ανά πάσα στιγμή τα email μου, τα social δίκτυά μου και το σημαντικότερο από όλα, τελείως αυτόνομα και χωρίς να έχω μαζί μου κάποιο smartphone!

Η ευκολία αυτή με οδήγησε σε κάποια συμπεράσματα όσον αφορά το μέλλον της φορητής τεχνολογίας, τα οποία θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Πού ήμασταν και πού φτάσαμε;

Ας ξεκινήσουμε από το κοντινό παρελθόν, όπου όταν πρωτοεμφανίστηκε το iPhone, το πρώτο πραγματικά επιτυχημένο smartphone, κανείς δε φαντάζονταν ότι η συσκευή που κρατάμε πλέον στα χέρια μας θα εξελιχθεί σε κανονικό υπολογιστή τσέπης, παιχνιδοκονσόλα και media center μαζί. Μέσα σε οκτώ μόλις χρόνια τα smartphone μας μεγάλωσαν επικίνδυνα, εμφανίστηκαν τα tablet που κατήργησαν με τη σειρά τους τα netbook και πρόσφατα είδαμε τα μωρουδιακά βήματα των smartwatch.

Από εκεί λοιπόν που είχαμε το Nokia και το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε ringtone, τώρα έχουμε το "παράθυρο" του ίντερνετ απευθείας στην τσέπη και τον καρπό μας. Μπορεί πλέον οι smart συσκευές να είναι κάτι το αυτονόητο, όμως σκεφτείτε ότι iPhone και Android συσκευές, δεν υπήρχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004!


Πού λοιπόν οδεύουν οι τρεις αυτές κατηγορίες συσκευών κατά την άποψή μου;

Smartphone και Tablet είναι ένα πλέον

Αν το καλοσκεφτείτε, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η σημερινή αγορά smartphone και tablet, ο μόνος τρόπος για να τα ξεχωρίσουμε μεταξύ τους είναι η λειτουργία τηλεφωνικών κλήσεων. Λέμε smartphone όποια συσκευή παίρνει τηλέφωνο, ενώ tablet όποια δεν μπορεί. Εννοείται ότι υπάρχει και η διαφορά στις διαστάσεις αλλά κανείς δε μας απαγορεύει να χρησιμοποιήσουμε μία μικρή συσκευή 4.0 ιντσών ως tablet ή μία 7.0 ιντσών ως τηλέφωνο.

Αν αφήσουμε την τηλεφωνική λειτουργία στην άκρη, κάτι το οποίο θα αναλάβει εξολοκλήρου το smartwatch κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, έχουμε στην ουσία μία μεγάλη οικογένεια φορητών συσκευών αφής η οποία θα ξεκινάει από τις 3.5 ίντσες και θα φτάνει μέχρι τις 10.1 (ίσως και περισσότερο). Ήδη στο ενδιάμεσο δεν μπορούμε πλέον να ξεχωρίσουμε smartphone και tablet, για αυτό και δημιουργήθηκε η υβριδική κατηγορία των phablet.

Είναι λοιπόν σαφές ότι οι διαφορές smartphone και tablet είναι μικρές και οι μοναδικοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσουμε για να κάνουμε μία σωστή αγορά είναι το μέγεθος που μας βολεύει και η δύναμη που θέλουμε να έχει. Στο κοντινό μέλλον πιστεύω ότι όλα τα tablet θα έχουν πλέον συνδεσιμότητα με κάρτα SIM, έτσι η μοναδική διαφορά μεταξύ αυτών και των smartphone θα εξαλειφθεί τελείως.


Πού οδεύουν τα smartwatch;

Τα smartwatch ήρθαν για να μείνουν κυρίως γιατί βολεύουν. Υπάρχουν στιγμές της ζωής μας όπου δε θα μπορούμε να κουβαλάμε smartphone μαζί μας, όπως για παράδειγμα στη θάλασσα, στο γυμναστήριο και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις όπου είτε δε φοράμε ρούχα με τσέπες, είτε η συσκευή μας κινδυνεύει στην τσέπη. Δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή αλλά θα μας πλασάρουν σύντομα το πόσο βολικά είναι και δε θα έχουν άδικο.

Ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα σημερινά smartwatch είναι απλά ένα πρώτο βήμα, για το οποίο δε χρειάζεται να πετάξουμε τα λεφτά μας και το αναλύσαμε εκτενέστερα παλαιότερα. Η πραγματικά βολική χρήση ενός smartwatch είναι αυτή που είπαμε στην αρχή, ενός πλήρους αυτόνομου κινητού τηλεφώνου, το οποίο θα μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε συνέχεια συνδεδεμένοι στο ίντερνετ.

Αν λοιπόν μειωθούν οι τιμές, αυξηθεί η αυτονομία τους και εξελιχθούν όπως φανταζόμαστε, δε θα αντικαταστήσουν σιγά σιγά τα σημερινά smartphone; Παραδείγματα υπάρχουν ήδη από σήμερα και μιλάω για το Omate Truesmart (έρχεται σύντομα το review), το οποίο με ανάγκασε να βάλω στο συρτάρι το smartphone μου και να πω στον εαυτό μου "δε γυρίζω πίσω"!


Πώς φαντάζομαι λοιπόν το (κοντινό) μέλλον;

Άσχετα αν τα σημερινά smartphone μπορούν να αντικαταστήσουν πολλές χρήσιμες συσκευές (τηλέφωνο, media player, GPS και άλλα), ποτέ δε θα μπορέσουν να κάνουν τα πάντα λόγω μεγέθους. Απόδειξη είναι η ίδια η βιομηχανία των smartphone η οποία προσπαθεί να μας πείσει ότι το τηλέφωνό μας πρέπει να είναι 6-ιντσο κάτι που είναι τελείως αφύσικο. Για αυτό υπάρχουν τα tablet.

Τα smartwatch όμως μπορούν να αντικαταστήσουν τα σημερινά smartphone δίνοντας παράλληλα χώρο και στα tablet τα οποία θα έχουμε για όσα πράγματα χρειάζονται μεγάλη οθόνη. Μπορεί και αυτά να εξελιχθούν σε laptop με οθόνες αφής, σε touch τηλεοράσεις ή σε mini projector αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι το μέλλον μας επιφυλάσσει μία μικρή οθόνη στον καρπό και μία μεγάλη στο σπίτι.

5 στο: "Άποψη: Με την εμφάνιση των smartwatch, μήπως ήρθε το τέλος των smartphone;"