Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Πέντε λόγοι για να μην αγοράσεις Android Wear smartwatch φέτος


Από την ημέρα που απέκτησα το πρώτο μου Android smartphone, ερωτεύτηκα τα πάντα σε αυτό. Δεν ήταν η πρώτη smart συσκευή που αγόρασα αλλά η παραμετροποίηση, η ελευθερία, η συγγένεια με το Linux και οι απεριόριστες δυνατότητες που μου προσέφερε, ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα. Από τότε κάθε ανακοίνωση της Google που αφορά το Android την περιμένω με ανυπομονησία και οι φήμες για τα πρώτα Android Wear smartwatch έκαναν τη φαντασία μου να τρέχει.

Από ότι φαίνεται όμως αυτό που είχα στο μυαλό μου είναι πολύ μακρυά από αυτό που δημιούργησε η Google και έτσι θα απέχω από την αγορά μιας Android Wear συσκευής τουλάχιστον για φέτος. Δεν είναι ότι ανησυχώ για την ποιότητα των πρώτων συσκευών, καθώς θεωρώ τον εαυτό μου early adopter που λένε και οι Αμερικανοί, αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι η χρησιμότητα ενός τέτοιου gadget και κατά πόσον θα με εξυπηρετήσει στην καθημερινότητά μου. Οι κυριότεροι λόγοι λοιπόν που ενισχύουν το σκεπτικό μου είναι οι εξής:

Είναι απλά ένα Google Now smartwatch

Τα Android Wear ρολόγια θα μπορούσαν κάλλιστα να ονομαστούν "Google Now smartwatch" και αυτό γιατί η κύρια λειτουργία τους είναι να μας εμφανίζουν ειδοποιήσεις των εφαρμογών που έχουμε στο κινητό μας και ενημερωτικές κάρτες του Google Now. Φυσικά όλο και περισσότεροι προγραμματιστές δημιουργούν σιγά σιγά εφαρμογές για το Android Wear, αλλά μπορεί να περάσει και ένας χρόνος μέχρι να "βελτιωθεί" η λογική της πλατφόρμας, πράγμα που σημαίνει ότι του χρόνου θα χρειαστούμε νέα συσκευή.

Το Google Now επίσης είναι μία "υπηρεσία παντός καιρού" όπως μου αρέσει να την ονομάζω, γιατί οι κάρτες του είναι πληθωρικές και πολλές φορές με σημαντικές πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους, για έκτακτα καιρικά φαινόμενα κλπ. Μπορείς για παράδειγμα με τη βοήθειά τους να κάνεις check-in στην πτήση σου στο αεροδρόμιο και διαθέτει ένα σωρό εντολές για να χρησιμοποιείς χωρίς χέρια το κινητό σου. Όλα αυτά στην Αμερική φυσικά, καθώς οι περισσότερες και ίσως οι σημαντικότερες λειτουργίες του, δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Θα ήταν λοιπόν χαμένα χρήματα η απόκτηση μιας συσκευής με μία ημιτελή λειτουργία.

Χωρίς ελληνικά δεν πας μπροστά

Μιας και πιάσαμε τις ημιτελείς λειτουργίες, το σημαντικότερο μειονέκτημα του Android Wear κατά τη γνώμη μου είναι οι γλώσσες. Προσέξτε σε όλα τα βίντεο στο ίντερνετ όπου οι χρήστες το χρησιμοποιούν με φωνητικές οδηγίες στα... αγγλικά. Ορθά λοιπόν είναι μία συσκευή η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς να απασχολούμε και τα δύο μας χέρια, δίχως την ελληνική γλώσσα όμως πώς θα εκμεταλλευτούμε τις ήδη μειωμένες δυνατότητές του;

Η προσθήκη της ελληνικής γλώσσας, η οποία παρεμπιπτόντως σύμφωνα με τις φήμες έχουμε την αίσθηση ότι θα προστεθεί μέσα στο 2015, δε θα αλλάξει απλά τον τρόπο που βλέπουμε το Android Wear, αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Android smartphone μας. Έως τότε όμως... υπομονή!

Η αυτονομία είναι για γέλια

Ερχόμαστε λοιπόν και στο πρόβλημα που ταλανίζει όλα τα gadget παγκοσμίως, το οποίο δεν είναι άλλο από την αυτονομία. Από τότε που θυμάμαι τα πρώτα κινητά τηλέφωνα οι μπαταρίες είναι τεχνολογίας ιόντων λιθίου (και λίγο παλιότερα Νικελίου - Καδμίου). Η ενέργεια αυτή ήταν υπεραρκετή για τα τηλέφωνα της εποχής, που δε διέθεταν συνδεσιμότητα πέραν του Bluetooth και των υπερύθρων, όπως επίσης και έγχρωμες οθόνες πέντε ιντσών.

Οι κατασκευαστές μέχρι σήμερα επέλεγαν να μεγαλώνουν τις διαστάσεις των συσκευών, μεγαλώνοντας αντίστοιχα και τη μπαταρία, ενώ προσπαθούν να μας πείσουν ότι μία ημέρα χρήσης είναι αρκετή πριν το βάλουμε ξανά στη φόρτιση. Το ίδιο πράγμα όμως δεν μπορεί να γίνει με τα smartwatch, πρώτον διότι πρέπει να είναι αναγκαστικά μικρά σε μέγεθος και ελαφριά και δεύτερον διότι τα φοράμε και δε γίνεται να τα βγάζουμε κάθε τρεις και λίγο από το χέρι για να τα φορτίσουμε. Το πρόβλημα επίσης είναι ότι αν έχουμε μία φορτωμένη μέρα και χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας αρκετά, ενδέχεται να μας αφήσει στο μέσον της, πράγμα ανεπίτρεπτο για οποιοδήποτε gadget.

Πιστεύω ότι η κατηγορία των smartwatch είναι αυτή που θα αναγκάσει τις εταιρίες να ψάξουν εκ νέου το θέμα της μπαταρίας, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό.

Οι τιμές είναι υψηλές

όπως κάθε νέα κατηγορία προϊόντων έτσι και τα smartwatch τώρα που είναι στα πάνω τους, έχουν και υψηλές τιμές. Θυμάμαι το πρώτο μου Android (HTC Hero) το είχα αγοράσει 550€ με χαρακτηριστικά που σήμερα θεωρούνται γελοία. Είναι 100% λογικό οι τιμές να είναι υψηλές όταν χειρίζεσαι μία τεχνολογία που δεν τη γνωρίζεις αλλά αυτό δεν ισχύει στα smartwatch καθώς είναι απλά μικρά smartphone με "πετσοκομμένο" Android. Οι επεξεργαστές, η RAM, η τεχνολογία οθόνης και άλλα εξαρτήματα που απαρτίζουν τα πρώτα smartwatch είναι τα ίδια με αυτά που βλέπουμε τόσα χρόνια στα κινητά μας. Δεν είναι λοιπόν κάτι νέο για τις εταιρίες, άρα και το ρίσκο τους δεν είναι μεγάλο για να δικαιολογεί τις υψηλές τιμές.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα αξεσουάρ και όχι για μια αυτόνομη συσκευή και είναι πολύ κουτό να έχεις ένα αξιοπρεπές smartphone στα 180€ (Moto G) και να το συνοδεύεις με ένα ημιτελές αξεσουάρ στα 300€ (LG G Watch R). Προσωπικά θεωρώ ότι το ακριβότερο smartwatch από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα θα έπρεπε να διατίθεται στα 150€, ενώ πιθανότατα τη δική μου αγορά θα την κάνω όταν θα υπάρξει αυτό που ζητάω κοντά στα 100€.

Το Android Wear είναι ακόμη ένα concept

Το σημαντικότερο από όλα όμως πιστεύω ότι το Android Wear είναι κάτι ημιτελές. Η Google απλά πέταξε την ιδέα και περιμένει από τους κατασκευαστές και τους ανεξάρτητους προγραμματιστές να τη συμπληρώσουν. Το ίδιο έκανε και με το Android παλιότερα αλλά η αρχική εικόνα του ήταν πιο ολοκληρωμένη από αυτή του Wear, το οποίο σίγουρα θα αλλάξει στο μέλλον αλλά ακόμα δε γνωρίζουμε με ποιον τρόπο.

Τα σημερινά smartwatch λοιπόν όπως τα είδα μέχρι σήμερα είναι ολόιδια σε χαρακτηριστικά και λειτουργίες, με εξαίρεση τα Gear της Samsung με Tizen OS και πιστεύω ότι δεν αξίζει ακόμη να επενδύσουμε σε αυτά. Δεν είμαι αντίθετος στα smartwatch γενικότερα και η απόδειξη είναι ότι έχω αποκτήσει ήδη ένα (το οποίο θα δείτε σύντομα σε review), αλλά δε βρίσκω χρησιμότητα στο Android Wear για τον Έλληνα χρήστη, έτσι όπως μας το παρουσιάζει η Google.

Εσείς τι λέτε; Θα κάνετε το μεγάλο βήμα;

12 στο: "Πέντε λόγοι για να μην αγοράσεις Android Wear smartwatch φέτος"