Πέντε λόγοι για να μην αγοράσεις Android Wear smartwatch φέτος


Από την ημέρα που απέκτησα το πρώτο μου Android smartphone, ερωτεύτηκα τα πάντα σε αυτό. Δεν ήταν η πρώτη smart συσκευή που αγόρασα αλλά η παραμετροποίηση, η ελευθερία, η συγγένεια με το Linux και οι απεριόριστες δυνατότητες που μου προσέφερε, ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα. Από τότε κάθε ανακοίνωση της Google που αφορά το Android την περιμένω με ανυπομονησία και οι φήμες για τα πρώτα Android Wear smartwatch έκαναν τη φαντασία μου να τρέχει.

Από ότι φαίνεται όμως αυτό που είχα στο μυαλό μου είναι πολύ μακρυά από αυτό που δημιούργησε η Google και έτσι θα απέχω από την αγορά μιας Android Wear συσκευής τουλάχιστον για φέτος. Δεν είναι ότι ανησυχώ για την ποιότητα των πρώτων συσκευών, καθώς θεωρώ τον εαυτό μου early adopter που λένε και οι Αμερικανοί, αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι η χρησιμότητα ενός τέτοιου gadget και κατά πόσον θα με εξυπηρετήσει στην καθημερινότητά μου. Οι κυριότεροι λόγοι λοιπόν που ενισχύουν το σκεπτικό μου είναι οι εξής:

Είναι απλά ένα Google Now smartwatch

Τα Android Wear ρολόγια θα μπορούσαν κάλλιστα να ονομαστούν "Google Now smartwatch" και αυτό γιατί η κύρια λειτουργία τους είναι να μας εμφανίζουν ειδοποιήσεις των εφαρμογών που έχουμε στο κινητό μας και ενημερωτικές κάρτες του Google Now. Φυσικά όλο και περισσότεροι προγραμματιστές δημιουργούν σιγά σιγά εφαρμογές για το Android Wear, αλλά μπορεί να περάσει και ένας χρόνος μέχρι να "βελτιωθεί" η λογική της πλατφόρμας, πράγμα που σημαίνει ότι του χρόνου θα χρειαστούμε νέα συσκευή.

Το Google Now επίσης είναι μία "υπηρεσία παντός καιρού" όπως μου αρέσει να την ονομάζω, γιατί οι κάρτες του είναι πληθωρικές και πολλές φορές με σημαντικές πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους, για έκτακτα καιρικά φαινόμενα κλπ. Μπορείς για παράδειγμα με τη βοήθειά τους να κάνεις check-in στην πτήση σου στο αεροδρόμιο και διαθέτει ένα σωρό εντολές για να χρησιμοποιείς χωρίς χέρια το κινητό σου. Όλα αυτά στην Αμερική φυσικά, καθώς οι περισσότερες και ίσως οι σημαντικότερες λειτουργίες του, δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Θα ήταν λοιπόν χαμένα χρήματα η απόκτηση μιας συσκευής με μία ημιτελή λειτουργία.

Χωρίς ελληνικά δεν πας μπροστά

Μιας και πιάσαμε τις ημιτελείς λειτουργίες, το σημαντικότερο μειονέκτημα του Android Wear κατά τη γνώμη μου είναι οι γλώσσες. Προσέξτε σε όλα τα βίντεο στο ίντερνετ όπου οι χρήστες το χρησιμοποιούν με φωνητικές οδηγίες στα... αγγλικά. Ορθά λοιπόν είναι μία συσκευή η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς να απασχολούμε και τα δύο μας χέρια, δίχως την ελληνική γλώσσα όμως πώς θα εκμεταλλευτούμε τις ήδη μειωμένες δυνατότητές του;

Η προσθήκη της ελληνικής γλώσσας, η οποία παρεμπιπτόντως σύμφωνα με τις φήμες έχουμε την αίσθηση ότι θα προστεθεί μέσα στο 2015, δε θα αλλάξει απλά τον τρόπο που βλέπουμε το Android Wear, αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Android smartphone μας. Έως τότε όμως... υπομονή!

Η αυτονομία είναι για γέλια

Ερχόμαστε λοιπόν και στο πρόβλημα που ταλανίζει όλα τα gadget παγκοσμίως, το οποίο δεν είναι άλλο από την αυτονομία. Από τότε που θυμάμαι τα πρώτα κινητά τηλέφωνα οι μπαταρίες είναι τεχνολογίας ιόντων λιθίου (και λίγο παλιότερα Νικελίου - Καδμίου). Η ενέργεια αυτή ήταν υπεραρκετή για τα τηλέφωνα της εποχής, που δε διέθεταν συνδεσιμότητα πέραν του Bluetooth και των υπερύθρων, όπως επίσης και έγχρωμες οθόνες πέντε ιντσών.

Οι κατασκευαστές μέχρι σήμερα επέλεγαν να μεγαλώνουν τις διαστάσεις των συσκευών, μεγαλώνοντας αντίστοιχα και τη μπαταρία, ενώ προσπαθούν να μας πείσουν ότι μία ημέρα χρήσης είναι αρκετή πριν το βάλουμε ξανά στη φόρτιση. Το ίδιο πράγμα όμως δεν μπορεί να γίνει με τα smartwatch, πρώτον διότι πρέπει να είναι αναγκαστικά μικρά σε μέγεθος και ελαφριά και δεύτερον διότι τα φοράμε και δε γίνεται να τα βγάζουμε κάθε τρεις και λίγο από το χέρι για να τα φορτίσουμε. Το πρόβλημα επίσης είναι ότι αν έχουμε μία φορτωμένη μέρα και χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας αρκετά, ενδέχεται να μας αφήσει στο μέσον της, πράγμα ανεπίτρεπτο για οποιοδήποτε gadget.

Πιστεύω ότι η κατηγορία των smartwatch είναι αυτή που θα αναγκάσει τις εταιρίες να ψάξουν εκ νέου το θέμα της μπαταρίας, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό.

Οι τιμές είναι υψηλές

όπως κάθε νέα κατηγορία προϊόντων έτσι και τα smartwatch τώρα που είναι στα πάνω τους, έχουν και υψηλές τιμές. Θυμάμαι το πρώτο μου Android (HTC Hero) το είχα αγοράσει 550€ με χαρακτηριστικά που σήμερα θεωρούνται γελοία. Είναι 100% λογικό οι τιμές να είναι υψηλές όταν χειρίζεσαι μία τεχνολογία που δεν τη γνωρίζεις αλλά αυτό δεν ισχύει στα smartwatch καθώς είναι απλά μικρά smartphone με "πετσοκομμένο" Android. Οι επεξεργαστές, η RAM, η τεχνολογία οθόνης και άλλα εξαρτήματα που απαρτίζουν τα πρώτα smartwatch είναι τα ίδια με αυτά που βλέπουμε τόσα χρόνια στα κινητά μας. Δεν είναι λοιπόν κάτι νέο για τις εταιρίες, άρα και το ρίσκο τους δεν είναι μεγάλο για να δικαιολογεί τις υψηλές τιμές.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα αξεσουάρ και όχι για μια αυτόνομη συσκευή και είναι πολύ κουτό να έχεις ένα αξιοπρεπές smartphone στα 180€ (Moto G) και να το συνοδεύεις με ένα ημιτελές αξεσουάρ στα 300€ (LG G Watch R). Προσωπικά θεωρώ ότι το ακριβότερο smartwatch από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα θα έπρεπε να διατίθεται στα 150€, ενώ πιθανότατα τη δική μου αγορά θα την κάνω όταν θα υπάρξει αυτό που ζητάω κοντά στα 100€.

Το Android Wear είναι ακόμη ένα concept

Το σημαντικότερο από όλα όμως πιστεύω ότι το Android Wear είναι κάτι ημιτελές. Η Google απλά πέταξε την ιδέα και περιμένει από τους κατασκευαστές και τους ανεξάρτητους προγραμματιστές να τη συμπληρώσουν. Το ίδιο έκανε και με το Android παλιότερα αλλά η αρχική εικόνα του ήταν πιο ολοκληρωμένη από αυτή του Wear, το οποίο σίγουρα θα αλλάξει στο μέλλον αλλά ακόμα δε γνωρίζουμε με ποιον τρόπο.

Τα σημερινά smartwatch λοιπόν όπως τα είδα μέχρι σήμερα είναι ολόιδια σε χαρακτηριστικά και λειτουργίες, με εξαίρεση τα Gear της Samsung με Tizen OS και πιστεύω ότι δεν αξίζει ακόμη να επενδύσουμε σε αυτά. Δεν είμαι αντίθετος στα smartwatch γενικότερα και η απόδειξη είναι ότι έχω αποκτήσει ήδη ένα (το οποίο θα δείτε σύντομα σε review), αλλά δε βρίσκω χρησιμότητα στο Android Wear για τον Έλληνα χρήστη, έτσι όπως μας το παρουσιάζει η Google.

Εσείς τι λέτε; Θα κάνετε το μεγάλο βήμα;

Σχόλια

  1. Δεν θα μπορούσες να τα πεις καλύτερα. Συμφωνώ 1000% αν και έχω ήδη το Sony Smartwatch 2 σαν early adopter και gadgetακιας. Οι ελάχιστες λειτουργίες δεν δικαιολογούν τις τιμές τους, ειδικά στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ σαν early-late adopter έχω πάρει το SmartQ Z watch στα 75 ευρα...και τελικά κατέληξα να μην φοράω ρολόι...χωρίς συνδεσιμότητα...ως απλό ρολόι αυτονομία 4-5 μέρες...με σύνδεση bluetooth και wifi 1,5 μέρα με το ζόρι...
    Υποτίθεται ότι μετράει βήματα....πίπες...τπτ δεν μετράει 300 βήματα ημερησίως
    3782...εβδομαδιαίως και 2000 ΜΗΝΙΑΙΩΣ;;;;αν είναι δυνατον!!!
    Ασε που δεν έχω βρει χρόνο να παίξω με τις rom και δεν το έχω πειράξει γενικά αλλά ούτε λίστα σουπερ μαρκετ δεν μπορείς να κρατήσεις....ακόμα και με πιο σφαιράτη ρομ...ούτε που θα φανταζόμουν το ιντερνετ!!!
    Το δικό μου υποτίθεται οτι ενεργοποιείται και με την κίνηση του χεριού προς το πρόσωπο (όπως δλδ ένα κανονικό ρολόι) αλλά και εκεί πίπες...τι το κουνάω, τι το γυρίζω, τι το στρίβω τπτ!!! Τελικά πάταω το power και ίσα ισα που αναβοσβήνει...και αν προλάβω να την δω την ώρα θα μαι και τυχερος!!! Με γεμάτα χέρια ...καλύτερα να ρωτήσω κανα περαστικό παρά να το προσπαθήσω! Ασε που έχει ψιλοστραβώσει η οθόνη, (αντε αυτό πες το τέχνη)...γενικά πολύ απάτη...θα ήταν καλύτερο ενα fitness band παρά αυτό...αλλά και πάλι!!! Ειναι μακράν πίσω από αυτό που έχουν φανταστει....Ωστόσο....τρέχει σε 4.4 ναιαιαιαιαιαι!!!! και σερνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο το Pebble αξίζει για μένα προς το παρόν που δεν είναι Android Wear και η μπαταρία κρατάει 7 μέρες 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολα τα gadgets οπως τα smartwatch εχουν θεμα αυτονομιας.
    Πολυ δυσκολο ακομα και του χρονου να υλοποιηθει σωστα ολο αυτο το consept.
    Θελει χρονο, δηλαδη χρονια.
    Καλο στην φαντασια αλλα θελει δουλεια πολυ. Στην παρουσα φαση προσπαθουν να δημιουργησουν καποιο trend τωρα και δε τους βγαινει.
    Να δουμε μηπως και αν βγαλει τιποτα η apple που ειναι μανουλα στο να βγαζει μη αναγκαιες αναγκες και να τις κανει απαραιτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εγώ στην Apple στηρίζομαι, όχι για το προϊόν (πιθανότατα θα είναι πανάκριβο) αλλά για το τις ιδέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ξερει να κανει marketing. μη σου πω θα ανεβασουν τον ιδιο τον jobs για να το παρουσιασει. Και ακου τι ωραιο που θαναι, να ειχε βγαλει απο χρονια το smartwatch και με ολογραμμα του jobs να γινει η παρουσιαση.
    (το ξεφτιλισα μου φαινεται το θεμα :p )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά σε αυτά είναι μανούλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά τα λες αλλά το moto 360 με έκανε και κόλλησα... Δεν το πήρα γιατί δεν θέλω να δώσω τόσα λεφτά σε κάτι που καλά λες είσαι ακόμα σε αρχικό στάδιο αλλά δεν ξέρω μήτε έχει τρελάνει (ούτε για γκόμενά δεν κάνω έτσι, πόσο nerd είμαι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οι φήμες για ελληνικά στο Google now, πως τις κόβεις? είναι τπτ ψιλό επίσημο, γιατί κατά καιρούς ακούγονται διάφορα.. κ δεν έχουμε υπόψιν για περίοδο του 15 ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αίσθησή μου είναι ότι μέσα στο 2015 θα έχουμε ελληνικά, αφενός διότι είναι γνωστό ότι η Google ξεκίνησε να παίρνει δείγματα λέξεων τουλάχιστον εδώ και 6 μήνες και αφετέρου διότι η Google έχει προσπαθήσει πολύ για να φέρει τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα το τελευταίο 18μηνο. Δε νομίζω να σταματήσει τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες