Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Επιδρομή στην Κίνα s02e03: Xiaomi RedRice 1S review


Έχω στα χέρια μου το Xiaomi RedRice 1S, μια "εισαγωγική" συσκευή στο Android από την πλέον αξιόπιστη Xiaomi και εάν νομίζεις ότι θα στην παρουσιάσω τόσο ξερά όσο και η εισαγωγή, είσαι γελασμένος.

Παχυλούς μισθούς μου υποσχόταν ο Dr. στα email και αντ' αυτού με βολεύει με μια πενιχρή αποζημίωση τύπου χαρτζιλίκι και μια κουραμάνα ψωμί. Μ' αυτά τα ολίγα και μέσα στα τελευταία 2 χρόνια κατάφερα να αποταμιεύσω 121 ευρώ και να πάρω επιτέλους και εγώ μια συσκευή από την πολύφημη Xiaomi. Δεν έχω όμως παράπονο. Μας μοίρασε και εταιρικά νουμεράκια από την κλινική και έτσι το παραπάνω δίκαρτο κάθισε λουκούμι.

Πάμε να ξετυλίξουμε αργά-αργά τον μίτο του RedRice για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε την ονομασία της συσκευής γιατί δημιουργεί ημικρανίες και δεν κάνει. Έχει προηγηθεί ένας διαφημιστικός / προωθητικός μάτσος και έτσι θα το συναντήσεις και ως Hongmi / Redmi / RedRice όπου όλα αυτά σημαίνουν "κόκκινο ρύζι" στα αγγλοκινέζικα. Η πρώτη συσκευή παρουσιάστηκε πριν από 10 μήνες και πούλησε όπως και η ονομασία της. Σαν ρύζι! Έτσι αποφάσισαν να την αναβαθμίσουν και σαν κατάληξη του ονόματος να προσθέσουν το 1S. Στα της αναβάθμισης, διπλασιάστηκε η εσωτερική μνήμη και έφτασε τα 8GB (διαθέσιμα τα 6.2GB), επιλέχθηκε ο 4πύρηνος Qualcomm MSM8228 Snapdragon αντί του 4πύρηνου Mediatek MT6589T, αποστέλλεται με την 4.3 αντί της 4.2.2 έκδοσης Android και τέλος για να κρατηθεί και πάλι χαμηλά η τιμή της, αφαίρεσαν το Corning Gorilla Glass 2 που υπήρχε στο πρώτο RedRice. Οι συσκευές κυκλοφόρησαν σε δύο εκδόσεις για κινέζικα και ευρωπαϊκά δίκτυα δηλαδή TDMA και WCDMA αντίστοιχα. Προσοχή λοιπόν ποια θα επιλέξεις!

Ένα πρόβλημα που έχεις να αντιμετωπίσεις ως υποψήφιος αγοραστής είναι οι ρέπλικες της συσκευής. Τα πιστά αντίγραφα από άλλες κινέζικες εταιρείες όπου και γι' αυτό υπάρχει οδηγός αγοράς και θα τον βρεις εδώ. 'Οπως υπάρχει και ανάρτηση στο αγγλόφωνο forum της Χiaomi για τα sites που μπορούμε να εμπιστευτούμε ώστε να παραλάβουμε το σωστό προϊόν και θα τα δεις εδώ. Στα αξιόπιστα καταστήματα, να προσθέσω τα minideal.net και vickmall.com.

Η αγορά του έγινε από το minideal και ο συνολικός χρόνος παράδοσης ξεπέρασε ελάχιστα της 20 ημερολογιακές μέρες. Η συσκευασία ήταν τυπική σε αντίθεση με το χάρτινο κουτί της συσκευής που έχει φτιαχτεί, κατά τα λεγόμενα της Xiaomi, με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχει βάρος μέχρι 150 κιλά. Μέσα στο κουτί υπάρχουν τα παρακάτω:

 • φορτιστής με ευρωπαϊκό μετατροπέα
 • καλώδιο USB
 • μπαταρία 2000mah
 • η συσκευή
 • κάτι που προφανώς είναι η εγγύηση γραμμένη εξολοκλήρου στα κινέζικα.

Σαν δώρο έλαβα ένα screen protector και μία διάφανη θήκη σιλικόνης. Το δεύτερο δεν το χρησιμοποιώ, έχοντας την ίδια άποψη με τον κύριο εδώ (YouTube).

Η κατασκευή του δεν παραπέμπει σε φθηνό μοντέλο παρά το πλαστικό που χρησιμοποιήθηκε εξ' ολοκλήρου. Η συναρμογή δε των μερών είναι πολύ καλή και δύσκολα θα νιώσεις ή θα ακούσεις τριγμούς. Εξωτερικά υπάρχουν τα κουμπιά της έντασης ήχων και το power button τοποθετημένα στην δεξιά πλευρά και με τέτοιο τρόπο που βοηθάνε τον χειρισμό από δεξιόχειρες και αριστερόχειρες. Στο πάνω μέρος είναι η είσοδος των ακουστικών και στο κάτω η θύρα της φόρτισης. Πίσω στο καπάκι θα βρούμε την κάμερα των 8MP με LED flash, οπή μικροφώνου ακύρωσης θορύβου και μια μικρή σχισμή που είναι το ηχείο. Στο μπροστινό μέρος φιλοξενείται μια IPS οθόνη στις 4.7" ανάλυσης 720p με 312ppi. Πάνω από αυτήν υπάρχει η κάμερα των 1.3MP για κλήσεις video και φυσικά για τα αγαπημένα μου selfies. Κάτω από αυτήν υπάρχουν τα soft πλήκτρα του "μενού", του "σπιτιού" και του "πίσω". Τέλος, οι διαστάσεις του είναι 137 x 69 x 9.9 χιλ.


Πάμε να δούμε αναλυτικά την παραπάνω παράγραφο. Στην στιβαρή κατασκευή να προστεθούν και τα 158γρ που δεν τα λες και λίγα. Φαίνονται στο χέρι χωρίς όμως να κουράζουν αφού ο σχεδιασμός της είναι αρκετά βολικός.

Η κάμερα δεν έχει καμία σχέση με φθηνή κινέζικη συσκευή και ξεπερνάει σε ποιότητα τις λήψεις πολλών ακριβότερων μοντέλων. Αυτά που ξεχωρίζουν αμέσως είναι η χρωματική πιστότητα και απόδοση, η ταχύτητα λήψης και η λειτουργία HDR. Παρακάτω θα δεις κάποια δείγματα των φωτογραφιών. Στο κομμάτι της λήψης video τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Καθαρότατη εικόνα με μηδενικά σπασίματα στη ροή και ωραίο ήχο ακόμα και στα 1080p. Εντύπωση προκαλεί η ποιότητα της μπροστινής κάμερας τόσο σε βίντεο όσο και σε φωτογραφίες. Η ανάλυση των πρώτων φτάνει τα 720p στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Κάτι περισσότερο δεν μπορώ να σου πω μιας και δεν ασχολούμαι με το παραπάνω άθλημα. Κάτι όμως που παρατήρησα και μου άρεσε κατά την λήψη video, είναι το focus το οποίο κάνεις εσύ απλά πατώντας το σημείο που θέλεις πάνω στην οθόνη. Δεν ξέρω εάν είναι βολικό για κάποιους εξ υμών.

Ένα δείγμα από την κάμερά του (πλήρες μέγεθος):
Φτάσαμε στο κομμάτι της οθόνης. Αυτή λοιπόν "κυριεκαικύροι" είναι οθόνη IPS. Τρομερές γωνίες θέασης και επιτέλους σωστά χρώματα. Το μαύρο της είναι εξίσου σπουδαίο και σε σημείο που τολμώ να πω κοντεύει να μοιάσει τις Amoled. This is not blasphemy. Μέσα από τις ρυθμίσεις μπορείς να ελέγξεις την θερμοκρασία και τον κορεσμό των χρωμάτων και να κάνεις την απεικόνιση πιο ζεστή ή πιο κρύα. Στην προεπιλογή, τα χρώματα της τα λες θερμά και μπορεί να κουράσουν κάποιους μπιρμπιλομάτηδες κατά την ανάγνωση σε σκοτεινό περιβάλλον.


Δυσάρεστη έκπληξη είναι τα soft πλήκτρα πλοήγησης καθώς δεν είναι φωτιζόμενα. Δεν είναι δα και το grande κακό! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απομνημονεύσεις την θέση του "πίσω". Μετά το χέρι πάει μόνο του. Ίσως και να αποτελεί κομμάτι της έκπτωσης στον βωμό της χαμηλής τιμής. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παρουσία LED ειδοποίησης το οποίο βρίσκεται κάτω από το "σπίτι" και μπορεί να πάρει 7 διαφορετικά χρώματα. Δουλεύει άψογα και με τέμπο που δεν υπάρχει περίπτωση να το αγνοήσεις όταν αυτό αναβοσβήνει.

Στο θέμα της ακτινοβολίας να σε καθησυχάσω με το πολύ μικρό SAR που περιορίζεται κάτω από 0.5Watt/Kg. Στο ίδιο θέμα, το σήμα κινητής είναι ικανοποιητικό και η επικοινωνία με τον συνομιλητή γίνεται με τις τυπικές εντάσεις. Η ένταση του ηχείου θα μπορούσε να είναι πιο δυνατή αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει ενοχλητική παραμόρφωση στις τσίτες.

Ο εσωτερικός του κόσμος είναι αρκετά πλούσιος με ασήμαντες ελλείψεις που περιορίζονται στην απουσία NFC και LTE υποστήριξης. Σε 2 χρονάκια που θα γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, θα' χεις αλλάξει συσκευή. Σε όλους τους άλλους τομείς, η συσκευή είναι κοπίδι.

Η λήψη WiFi είναι αξεπέραστη. Σε σημεία που με άλλες συσκευές είχα 1-2 γραμμές, εδώ έπαιζα σταθερά με τρεις και όχι εικονικά. Μιλάμε για πραγματικό σήμα με ανάλογο ρυθμό ανεβοκατεβάσματος. Σταθερή φαίνεται να είναι και η σύνδεσή του με ρούτερ αφού είχα μηδενικές αποσυνδέσεις τις τρεις βδομάδες που βρίσκεται στα χέρια μου.

Αισθητήρας εγγύτητας, μαγνητική πυξίδα, αισθητήρας φωτεινότητας, επιταχυνσιόμετρο, δέκτης GPS και δυνατότητα USB-OTG είναι τα πλέον απροβλημάτιστα που έχω δει μαζεμένα σε κινέζικη συσκευή. Ας μην σε κουράζω παραπάνω με λεπτομέρειες. Θα σε κουράσω παρακάτω με άλλα...

Ραδιόφωνο FM με τυπική λήψη το οποίο και μνημονεύω για πρώτη φορά λόγω της λειτουργίας του και χωρίς ακουστικά. Για να είμαι ακριβής, όταν το ενεργοποίησα με ενημέρωσε με pop-up για την απουσία ακουστικών αλλά συνέχισε και έκανε λήψη. Φυσικά και δεν έχει εσωτερική κεραία γι' αυτόν τον σκοπό αλλά και πάλι όταν θα βρεθείς σε ανοιχτό μέρος θα μπορέσεις να ακούσεις τον αγαπημένο σου ΛεΠα, έστω και με παράσιτα.

Για τους φίλους της εκπομπής, που άνοιξαν τώρα τα πισιά τους, να πούμε πως η Xiaomi είναι η μαμά της πασίγνωστης custom rom MIUI. Η παρουσίαση της ROM έγινε από τον διευθυντή της κλινικής και μπορείς να της ρίξεις ένα μάτι εδώ. Μιας και έπιασα τους διευθυντάδες, να πούμε πως υπό τον  CEO της Xiaomi είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του Android στη Google, Hugo Barra.

Ο ψυχισμός λοιπόν της συσκευής διαγράφεται από την MIUI, η οποία βρίσκεται στην έκδοση 4.6.20 τη στιγμή που γράφεται το παρόν. Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τους αριθμούς έκδοσης γιατί και εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μπάλα. Η MIUI είπαμε βρίσκεται στην 4.6.20 η οποία είναι ίδια για όλες τις συσκευές σε χαρακτηριστικά αλλά διαφέρει ως προς την βασιζόμενη έκδοση του Android. Στο RedRice είναι βασισμένη στην 4.2.2, στο RedRice 1S στην 4.3, στο M1 στην 4.1.2 κλπ. Πέραν αυτών των αριθμήσεων, θα δείτε πως η ROM του RedRice 1S ονομάζεται ακόμα και stable24. Στο ελληνικό forum της MIUI, όπου έχουν αναλάβει την επίσημη μετάφραση και κάνουν γενικά σπουδαία δουλειά, η έκδοση έχει αριθμό GTV-3.11. Παρακάτω, θα μιλήσουμε και για αυτούς.

Αφού λοιπόν βίασα τους νευροδιαβιβαστές σου όπως συνέβη και με τους δικούς μου, θα περάσω στα θετικά και αρνητικά του κινητού τα οποία κατά κύριο λόγο οφείλονται στην ROM του και όχι στα υλικά κατασκευής.

Το καλό είναι ότι πάντρεψαν σωστά το υλικό με το λογισμικό και δεν θα συναντήσεις lag σε όλες τις περιπτώσεις. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και το 1GB της RAM. Αυτά που εκνευρίζουν είναι λίγα σε σχέση με τα θετικά της συσκευής. Η απουσία της μετακίνησης των εφαρμογών στην SD καθώς και των ληφθέντων φωτογραφιών και video, είναι μερικά από αυτά. Αυτό όμως διορθώνεται με το XExtStorage. Γενικά οι χακιές στις MIUI ROM είναι λίγο πονοκέφαλος. Γι' αυτό και το εξαιρετικό Xposed framework δεν θα σου δουλέψει. Παρ' όλα αυτά, εάν νομίζεις πως έχεις κοχόνες που τις πατάς, μπορείς να το προσπαθήσεις αλλά με δώρο ένα soft brick το οποίο θα λύσεις εύκολα με αυτόν τον τρόπο. Ένα ακόμα ενοχλητικό χαρακτηριστικό είναι η αυξομείωση της έντασης από το σχετικό κουμπί και αυτό διότι ο ήχος κλήσης των εισερχόμενων και ο ήχος ειδοποιήσεων είναι κάτω από την ίδια μπάρα. Αμαρτία!

Γενικά δύο είναι οι ROM που μπορείς να δοκιμάσεις εάν θέλεις τα ελληνικά. Η πρώτη είναι η μαμά multilanguage,που συνήθως έρχεται ως προεγκατεστημένη από τα μαγαζιά και η δεύτερη η GTV-3.11 από το ελληνικό MIUI forum. Η multilanguage δεν έχει ολοκληρωμένη την ελληνική μετάφραση και έχει κινέζικες εφαρμογές ενώ η απουσία Play Store και γενικά εφαρμογών Google είναι "κάπως" για όσους τις έχουν συνηθίσει. Παρ' όλα αυτά μπορούν να εγκατασταθούν μέσω του MIUI market και το Google installer. Στην ελληνική ROM τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Ενσωμάτωσαν το MIUI patch για εύκολο root μέσω της επίσημης εφαρμογής Security, πρόσθεσαν τις εφαρμογές της Google και το Number Fixer, έκαναν βελτιώσεις στην απόδοση και φυσικά η μετάφραση είναι ολοκληρωμένη. Υπάρχει και ένα θέμα με τα μηνύματα και τους 160 χαρακτήρες που λύση δίνει μόνο το Greek Keyboard ενώ οι εφαρμογές μηνυμάτων από το Play Store αποτελούν ημίμετρο.

Δύο από τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι η διαχείριση των πόρων και η κατανάλωση μπαταρίας. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι οι ROM του κινητού ακόμα και οι μαμίσιες είναι κάτι σαν Beta από την στιγμή που η συσκευή μετράει λίγους μήνες στα ράφια των καταστημάτων. Η διαχείριση των πόρων δεν μας αγγίζει ιδιαίτερα και αυτό γιατί δεν θα δεις κομπιάσματα στην λειτουργία του παρά τα 130-170MB μνήμης RAM που μένουν διαθέσιμα.

Η αυτονομία είναι το φλέγον θέμα στα φόρα ακόμα και εάν ο επεξεργαστής πέφτει σε deep sleep (κοιμάται και μειώνεται η κατανάλωση σημαντικά). Ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να βολέψει μερικούς και να "αυξήσει" την οικονομία είναι η λειτουργία του ξυπνητηριού με κλειστή συσκευή.

Μέσο όρο βάσταξε λιγότερο από μιάμιση μέρα με μέτρια χρήση και απενεργοποιημένα τα δεδομένα για 3G internet αλλά με WiFi συνέχεια ανοιχτό. Ας εξηγήσω την μέτρια χρήση και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Ξεκινάω με τις κλήσεις, την επικοινωνία μέσω Hangouts και Viber, τον έλεγχο των email και του Google+, την ανάγνωση άρθρων μέσω Feedly και τέλος τις βόλτες στα forum με το tapatalk. Αυτές είναι και οι βασικές λειτουργίες που εκτελώ. Εάν τώρα είσαι ο τύπος που το στίβεις στην κυριολεξία, τότε πηγαίνεις για δύο φορτίσεις την ημέρα. Σίγουρα χρίζει βελτίωσης η όλη κατάσταση αλλά δεν είναι και τόσο τραγική όπως την παρουσιάζουν. Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα δίκαρτο (dual stanby) μοντέλο που όπως και να 'χει η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη.

Πρέπει να το μαζεύω σιγά σιγά γιατί σε βλέπω που χασμουριέσαι. Υπομονή.

Για εγκατάσταση μιας νέας ROM οι βασικοί τρόποι είναι δύο και απλούστατοι. Ο πρώτος μέσω της επίσημης εφαρμογής Updater και ο δεύτερος μέσα από την Recovery. Για όσους έχουν Windows XP εδώ θα βρουν ένα εργαλείο που περιέχει και τους οδηγούς του κινητού και όλα μέλι γάλα με κορν-φλέιξ. Υπάρχει βέβαια και η αναβάθμιση μέσω OTA αλλά αφορά μόνο την επίσημη multilanguage και ίσως την επίσημη Αγγλοκινέζικη.

Στο Antutu το κινητό πιάνει 15000-21000 σκορ ανάλογα το στήσιμο από τον χρήστη και αμέσως γίνεται κατανοητό πως και στα παιχνίδια θα έχει καλή συμπεριφορά που όντως και έχει. Εξοπλίζεται με το Adreno 305 (chip γραφικών) και εδώ θα δεις και τα υπόλοιπα κινητά που την φοράνε για να πάρεις μια ιδέα.

Εάν θέλεις μια συσκευή που να δουλεύει ρολόι out of the box, θα σε στεναχωρήσω και άδικα με διαβάζεις. Εάν έχεις κέφια να ασχοληθείς μαζί της για ένα διωράκι, τότε σου εγγυώμαι ότι θα την ευχαριστηθείς σχεδόν στο μάξιμουμ. Λέω σχεδόν γιατί περιμένω όπως και οι υπόλοιποι κάτοχοι μια σταθερή ROM που θα διορθώσει τα βρεφικά συμπτώματα που αντιμετωπίζει. Επίσης, εξαιτίας του επεξεργαστή που της φόρεσαν, δεν θα αργήσει η ώρα για να γευτούμε και μια καθαρή Android εμπειρία. Κακά τα ψέματα. Τη MIUI ή την αγαπάς ή την μισείς. Μιας και είναι πρώτη φορά που αναγκαστικά την φέρει συσκευή μου, θα πω πως ξεκίνησα να την συμπαθώ πάρα τις ιδιορρυθμίες της. Έχω πιάσει αρκετές δίκαρτες συσκευές, κινέζικες και μη. Μετά το OPPO R819, το RedRice 1S είναι η επόμενη στην προτίμησή της τσέπης μου.

Υπέρ
 • lag free λειτουργία
 • λήψη wifi
 • κάμερες
 • οθόνη

Κατά
 • η προς το παρόν έλλειψη σταθερής ROM (Apps2SD, κατανάλωση πόρων κλπ)
 • έλλειψη φωτισμού στα soft πλήκτρα
 • μικρή αυτονομία (;) 

Συντάκτης: Μητσaker

26 στο: "Επιδρομή στην Κίνα s02e03: Xiaomi RedRice 1S review"