Από σήμερα και επίσημα το Android 4.4.3 ξεκινάει την πορεία του προς τις Android συσκευές μας


Το φαινόμενο των αναβαθμίσεων μας έχει επηρεάσει υπέρ του δέοντος στο Android, με κλασικό παράδειγμα την έκδοση 4.4.3 η οποία συζητιέται δύο μήνες τώρα στο ίντερνετ χωρίς λόγο, καθώς όπως είναι αναμενόμενο περιλαμβάνει βελτιώσεις ασφαλείας και κάποια bug-fix. Από σήμερα λοιπόν (03/06/14) τα firmware είναι διαθέσιμα στην επίσημη σελίδα της Google για τις Nexus συσκευές, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει να διατίθεται η αναβάθμιση και μέσω OTA update.

Πέρα από την είδηση της νέας έκδοσης, αξίζει να σταθούμε λίγο σε όλα όσα διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες στο ίντερνετ, με σημαντικότερη την άποψη του γνωστού μας Chainfire (Omni, SuperSU), ο οποίος μέσω του προφίλ του στο Google+ θέλησε να μας ενημερώσει ότι στην επερχόμενη έκδοση του Android, οι root εφαρμογές δε θα έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο /system. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα έπρεπε να γίνει μόνο μέσω εγκατάστασης πακέτων από την κονσόλα recovery. Η άποψή του βασίστηκε στις βελτιώσεις που έχουν γίνει στον κώδικα του SELinux οι οποίες σε απλά λόγια λέγονται "βελτιώσεις ασφαλείας".

Πολλοί λοιπόν έσπευσαν να πουν ότι η Google "κλείνει" το Android και ότι προσπαθεί να το κάνει σαν το iOS, ξεχνώντας ότι και παλιότερα έχουν γίνει συζητήσεις τέτοιου τύπου όταν βελτιώθηκε και πάλι η ασφάλειά του. Ο Chainfire απλώς έκανε μία εκτίμηση με βάση τις αλλαγές που έβλεπε στο AOSP, κάτι που τελικά δεν ισχύει στην 4.4.3. Η Google γνωρίζει πολύ καλά ότι η κοινότητα έκανε το Android αυτό που είναι σήμερα και οι όποιες αλλαγές στον κώδικά του θα εξυπηρετούν και αυτή. Μπορεί στο μέλλον όντως οι root εφαρμογές να μη λειτουργούν, θα υπάρξει όμως άλλος τρόπος εξυπηρέτησής τους.

Σχόλια

  1. Δηλαδή θα μας υποχρεώνουν αργότερα να έχουμε μόνο νέξους συσκευές για να αναβαθμιζόμαστε; θα είναι μεγάλη μηλιά εάν γίνει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω από που βγαίνει αυτό το συμπέρασμα αλλά δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

      Διαγραφή
    2. Τοσο δυσκολο ειναι να το καταλαβεις;Δεν ειναι πυρηνικη φυσικη απλα ειναι,εαν δεν μπορεις η και να μπορεις να ρουταρεις το τηλεφωνο και να μην μπορεις να χρισημοποιησεις 100% τις δυνατοτητες και αναγκαζεσαι να γυρισεις στην εργοστασιακη με οτι αυτο συνεπαγεται απο αναβαθμισεις κλπ,εαν πραγματικα δεν μπορεις να το καταλαβεις τοτε γραψε βοηθος γιατρου οχι γιατρος αντροιτ

      Διαγραφή
    3. Βοηθός γιατρού λοιπόν από εδώ και στο εξής...

      Διαγραφή
    4. Χρήστο πες μου μια συσκευή τούτη την στιγμή που μιλάμε ,πλην νεξους, που δέχεται αναβάθμιση στην ώρα της και που όταν την δεχτεί ,ο ιδιοκτήτης της θα έχει την χαρά να ξαναζήσει άλλη μια νέα αναβάθμιση στο μέλλον?

      Κωνσταντίνε καταλαβαίνω την ερώτησή σου, αλλά δεν έχεις καταλάβει και εσύ ένα πράγμα. Δεν είναι θέμα android οι αναβαθμίσεις, είναι θέμα της εκάστοτε εταιρίας. Και αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Δεν είναι κάτι που "θα" συμβεί στο μέλλον. Τα παράπονά σου λοιπόν στην Samsung, την LG, την Sony και την HTC.

      Διαγραφή
    5. Όλα τα Google play edition, τα Motorola Moto X, G, E.

      Κώστα όταν το αγοράζεις συσκευή κανείς δε λέει στα χαρακτηριστικά ότι αυτή θα αναβαθμιστεί. Το παίρνεις εν γνώση σου. Αυτό δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Η εταιρία δεν είναι υποχρεωμένη να αναβαθμίσει.

      Διαγραφή
    6. Τα Google play edition και τα Motorola τι είναι? Νεξους με άλλο καλούπι. Άρα μιλούμε για "Νεξους" συσκευές, τα μελλοντικά Νεξους κινητά αν ευσταθούν και οι φήμες. Οπότε πάλι δεν αναιρείτε αυτό που λέω. Πολύ σωστά τα λες όμως στη δεύτερη παράγραφό σου.

      Διαγραφή
  2. Παιδιά δεν νομίζω να γίνει αυτό απλούστατα γιατί όποιος (συνειδητοποιημένος) θέλει android το θέλει για την παραμετροποίηση του, εν ολίγοις ακόμα και ο πιο άσχετος που δεν ξέρει τι είναι super user θα έχει ένα φιλαράκι να του πει και φυσικά να του δείξει τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε root για να έχουμε πρόσβαση στο σύστημα ( από greenify για αδύναμα μηχανήματα-λίγη ram μέχρι και αφαίρεση για εφαρμογές συστήματος τα πιο απλά που θα χρειαστεί κάποιος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην είσαι απόλυτος. Οι περισσότεροι με αντροιτ συσκευή (μιλούμε για το δικό μου target group και άνω) απλά έχουν αντροιτ για να έχουν smartphone σε καλή τιμή. Λίγοι είναι αυτοί παγκοσμίως που συνειδητά ξέρουν τι επιλέγουν και για πιο σκοπό το επιλεγούν.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα σας. Πήρα αναβάθμιση ΟΤΑ 4.4.3 για το nexus 5 (ιταλικής αντιπροσωπείας). Μόνο το dialler έχει αλλάξει όπως έλεγαν τα rumours. Flat εικονίδια δεν υπάρχουν. Σχετικά με performance του κινητού και bug fixes δεν έχω ιδέα, δεν είμαι προγραμματιστής...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ που είμαι φρέσκος στο νέξους5 θα περιμένω την ειδοποίηση καλύτερα...χαχα!
    Απορίες δυστυχώς

    θέλω να επεξεργαστώ μία επαφή.Γίνεται μονο μέσω gmail πλέον?Την βρίσκω από εκεί κ την επεξεργάζομαι?Από τις επαφές του καταλόγου του κινητού δε το έχω βρει!
    Κ οταν ψάχνω στον κατάλογο κ πατήσω κατά λαθος κάνει κλήση κατευθιαν.Είναι κ γρήγορο
    παναθεμα το!Υπάρχει επιλογή να ζητά επιβεβαίωση πριν την κλήση?

    τον adb δε μπορω να τον βάλω με τιποτα.Ενεργοποιημενο usb σφαλμάτων κτλ, εχω βαλει google usb - nuke driver - lg driver εχω χρησιμοποιήσει τα καλούδια του χρήστου από εδώ, τιποτα!Στην διαχείριση ως other device φαίνεται συνεχώς!

    Δεν είμαι ροοτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @vaiol Πας στο people, διαλέγεις την επαφή που θες να επεξεργαστείς και πανω δεξιά πατάς edit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φίλε ανώνυμε σε ευχαριστώ για την λύση των επαφών!!

      Διαγραφή
  6. Ξερει κανενας ποτε ερχεται η αναβαθμιση στο s4 mini;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες