Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Από σήμερα και επίσημα το Android 4.4.3 ξεκινάει την πορεία του προς τις Android συσκευές μας


Το φαινόμενο των αναβαθμίσεων μας έχει επηρεάσει υπέρ του δέοντος στο Android, με κλασικό παράδειγμα την έκδοση 4.4.3 η οποία συζητιέται δύο μήνες τώρα στο ίντερνετ χωρίς λόγο, καθώς όπως είναι αναμενόμενο περιλαμβάνει βελτιώσεις ασφαλείας και κάποια bug-fix. Από σήμερα λοιπόν (03/06/14) τα firmware είναι διαθέσιμα στην επίσημη σελίδα της Google για τις Nexus συσκευές, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει να διατίθεται η αναβάθμιση και μέσω OTA update.

Πέρα από την είδηση της νέας έκδοσης, αξίζει να σταθούμε λίγο σε όλα όσα διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες στο ίντερνετ, με σημαντικότερη την άποψη του γνωστού μας Chainfire (Omni, SuperSU), ο οποίος μέσω του προφίλ του στο Google+ θέλησε να μας ενημερώσει ότι στην επερχόμενη έκδοση του Android, οι root εφαρμογές δε θα έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο /system. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα έπρεπε να γίνει μόνο μέσω εγκατάστασης πακέτων από την κονσόλα recovery. Η άποψή του βασίστηκε στις βελτιώσεις που έχουν γίνει στον κώδικα του SELinux οι οποίες σε απλά λόγια λέγονται "βελτιώσεις ασφαλείας".

Πολλοί λοιπόν έσπευσαν να πουν ότι η Google "κλείνει" το Android και ότι προσπαθεί να το κάνει σαν το iOS, ξεχνώντας ότι και παλιότερα έχουν γίνει συζητήσεις τέτοιου τύπου όταν βελτιώθηκε και πάλι η ασφάλειά του. Ο Chainfire απλώς έκανε μία εκτίμηση με βάση τις αλλαγές που έβλεπε στο AOSP, κάτι που τελικά δεν ισχύει στην 4.4.3. Η Google γνωρίζει πολύ καλά ότι η κοινότητα έκανε το Android αυτό που είναι σήμερα και οι όποιες αλλαγές στον κώδικά του θα εξυπηρετούν και αυτή. Μπορεί στο μέλλον όντως οι root εφαρμογές να μη λειτουργούν, θα υπάρξει όμως άλλος τρόπος εξυπηρέτησής τους.

15 στο: "Από σήμερα και επίσημα το Android 4.4.3 ξεκινάει την πορεία του προς τις Android συσκευές μας"