Huawei Honor 2 review: Ένα φθηνό πλην τίμιο smartphone για τα κυβικά του


Η λέξη "τιμή" έχει δύο έννοιες στην ελληνική γλώσσα. Από τη μία την έννοια της εντιμότητας και του τίμιου (αγγλιστί Honor) και από την άλλη την έννοια του κόστους, της χαμηλής τιμής που λέμε. Το Huawei Honor 2 παίζει ευχάριστα με αυτές τις δύο έννοιες καθώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα "φθηνό πλην τίμιο" smartphone για τα κυβικά του. Το ζήσαμε, το χρησιμοποιήσαμε και ήρθε η στιγμή να σας παρουσιάσουμε τι έχει να προσφέρει στον τελικό χρήστη.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Huawei K3V2 στο 1.4GHz
  • Μνήμη RAM: 1GB
  • Αποθηκευτικός χώρος: 8GB (επεκτάσιμος με microSD έως 32GB)
  • Οθόνη: IPS HD 4.5 ιντσών με ανάλυση 1280 x 720p (326ppi)
  • Κάμερα: Οπίσθια στα 8ΜΡ (HDR) και εμπρόσθια στο 1.3MP
  • Συνδεσιμότητα: 3G, WiFi, Bluetooth 3.0, GPS (Glonass) DLNA, FM Radio, microUSB
  • Μπαταρία: 2150mAh
  • Διαστάσεις: 134 x 67.5 x 10.5 mm
  • Βάρος: 145 gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.0.4 ICS

Εξωτερική εμφάνιση

Ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση είναι ένα κοινό τηλέφωνο, το οποίο δεν έχει κάτι νέο να προσφέρει σχεδιαστικά. Μακρόστενο και με στρογγυλεμένες γωνίες, όπως όλα σχεδόν τα σημερινά smartphone, είναι απλά όμορφο αλλά και εργονομικό. Όλα τα πλήκτρα βρίσκονται στις θέσεις που έχουμε συνηθίσει, εκτός από τη θύρα micro USB, η οποία βρίσκεται στο πλάι βοηθώντας έτσι τη φόρτιση, αλλά και τη σύνδεση με υπολογιστή, ακόμα και όταν έχουμε τη συσκευή σε dock. Ένα ακόμη σημείο που μου έκανε εντύπωση εξωτερικά είναι ότι αν και η συσκευή έχει αποσπώμενα μέρη δεν τρίζει, σε αντίθεση για παράδειγμα με το Nexus 4 στο οποίο τα πλήκτρα έντασης του ήχου ακούγονται όταν κουνάς τη συσκευή.

Ένα μπράβο λοιπόν στην κατασκευή του, η οποία αν και είναι εξ' ολοκλήρου από πλαστικό, είναι συμπαγής και πολύ δεμένη.








Οθόνη και ηχείο

Πολλοί κατασκευαστές για να πετύχουν χαμηλή τιμή στις συσκευές τους επιλέγουν χαμηλής ποιότητας οθόνες, μιας και είναι το πιο ακριβό εξάρτημα επάνω τους. Πρόσφατο παράδειγμα το Galaxy S4 mini, το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα σε τι τιμή θα κυκλοφορήσει. Αυτό όμως δε συμβαίνει με το Honor 2, καθότι αν και διαθέτει χαμηλή τιμή για τα κυβικά του, η 4.5 ιντσών IPS οθόνη του στα 1280 x 720p δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ανταγωνιστές του. Την ποιότητα της μαρτυρούν τα 326ppi, η πυκνότητα δηλαδή των pixel ανά ίντσα οθόνης. Τέλος, η φωτεινότητα, οι γωνίες θέασης και τα χρώματα είναι τα αναμενόμενα, αν και δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο.

Στον ήχο τώρα, το διπλό ηχείο προσφέρει μεν δυνατό ήχο (ο οποίος μειώνεται αν το αφήσουμε στο τραπεζάκι) αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι στερεοφωνικός και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο ηχεία βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Παρ' όλα αυτά είναι ικανοποιητικός.

Λειτουργικό σύστημα

Η δύναμη που κινεί τα νήματα στο εσωτερικό του είναι φυσικά το Android στην έκδοση 4.0.4, με το custom γραφικό περιβάλλον της Huawei, το Emotion UI. Ξέρετε ότι όταν ακούω για custom γραφικά περιβάλλοντα παθαίνω ανεμοβλογιά, το Honor 2 όμως μου επιφύλασσε μία έκπληξη. Το Emotion δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον stock Android launcher με κάποιες προσθήκες, τις οποίες η εταιρεία θεωρεί βασικές για τη λειτουργία της συσκευής out of the box. Πολλές από αυτές είναι όντως πραγματικά χρήσιμες, αλλά αν επιμένετε να τις ξεφορτωθείτε, η διαδικασία του root είναι υπόθεση μερικών λεπτών. 

Κάντε ένα διάλειμμα με το βίντεο παρακάτω και θα συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα:


Κάμερα

Ιδιαίτερη βάση έχει δοθεί και στην κάμερα των 8 MP, η οποία διαθέτει custom εφαρμογή της Huawei με πολλές επιλογές φωτογράφισης. Σε αυτές ξεχωρίζουν η λειτουργία HDR, η λειτουργία πολλαπλής λήψης και η έξυπνη λειτουργία "Χαμόγελο", με την οποία η συσκευή περιμένει να χαμογελάσουν όλα τα... μοντέλα πριν βγάλει τη φωτογραφία (ρίξαμε πολύ γέλιο με αυτό).

Δείτε παρακάτω και ένα δείγμα της φωτογραφικής ανάλυσης (σε πλήρες μέγεθος εδώ):


Επιδόσεις και αυτονομία

Η κατηγορία των επιδόσεων και της αυτονομίας είναι ένας αμφιλεγόμενος παράγοντας στο Honor 2. Από τη μία μιλάμε για μια τετραπύρηνη συσκευή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα και την αυτονομία της, από την άλλη η Huawei, θέλοντας να κάνει κάτι σοβαρό σε αυτό το κομμάτι, δούλεψε αρκετά για την βελτίωση της σχέσης αυτής.

Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, με την οποία, όπως μας ενημέρωσαν, επιτυγχάνεται συνεχή λειτουργία έως και 48 ωρών με συνηθισμένη χρήση ενός smartphone (τηλέφωνο, internet, εφαρμογές και λίγο παιχνίδι). Στο μενού λοιπόν θα βρούμε τρεις επιλογές, από τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε την εξοικονόμηση ενέργειας, την εξισορρόπηση αλλά και την λειτουργία επιδόσεων, ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι όντως η μπαταρία κρατάει περισσότερο από άλλα smartphone ίδιου βεληνεκούς και σίγουρα θα φτάσει τις 48 ώρες με τη χρήση που ανέφερα παραπάνω, αλλά όχι στα δικά μου χέρια, όπου το smartphone έχει εξελιχθεί σε βασικό εργαλείο της καθημερινότητας.

Όσον αφορά τα παιχνίδια, δοκιμάσαμε πάνω του το Real Racing 3, το οποίο τρέχει απροβλημάτιστα και χωρίς κολλήματα, όμως παρατηρήσαμε ελαφρώς μειωμένο framerate, που μάλλον ούτε θα το καταλάβεις αν δεν το έχεις παίξει και σε άλλες συσκευές. Γι' αυτό ενδέχεται να φταίει το ίδιο το Android, καθώς στο Ice Cream Sandwich δεν υπάρχει το Project Butter, οι ειδικές δηλαδή βελτιώσεις του Jelly Bean στα FPS, αλλά είναι πολύ πιθανό να μη φτάνει και το 1GB της RAM.

Παρακάτω έχουμε τα benchmark, τα οποία όπως πάντα λένε πολλά αλλά και τίποτα. Αν και δεν τα πήγε όσο καλά φανταζόμασταν στις μετρήσεις, στην πράξη δεν είχαμε κανένα θέμα, εκτός από τα παιχνίδια που είπαμε παραπάνω:



Σύνοψη

Η γεύση λοιπόν που μας άφησε στο τέλος το Huawei Honor 2 είναι μιας συσκευής με αρκετά καλή αλλά πλαστική κατασκευή, με ταχύτητα αλλά και αυτονομία υπό προϋποθέσεις, η οποία προσφέρει κατά κάποιο τρόπο και μια Nexus εμπειρία. Αγκάθι στην κατασκευή του ίσως να είναι το 1GB της RAM (κυκλοφορεί και μοντέλο στα 2GB, το οποίο όμως δε θα έρθει στην Ευρώπη) καθώς όσο εξελίσσονται οι εφαρμογές θα ζητάνε όλο και περισσότερη μνήμη, ενώ τα 8GB αποθηκευτικού χώρου δε θα είναι πρόβλημα αν προμηθευτείτε μια βαρβάτη micro SD. 

Για ένα χρήστη λοιπόν, ο οποίος θέλει ένα γρήγορο και ποιοτικό τηλέφωνο, αλλά δεν είναι πωρωμένος gamer, το Honor 2 είναι ιδανικό, συνυπολογίζοντας φυσικά και την τιμή του, που θα είναι κάτω των 300 ευρώ. Δεν βλέπω κανένα λόγο για να μην το έχετε στις πρώτες επιλογές σας.

Σχόλια

  1. Που είναι η νοσοκόμα; Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται αρκετά καλό για την μέση κατηγορία smartphones. Όσο για το design εμένα προσωπικά δεν με χαλάει άλλωστε ένα 80% της αγοράς των smartphones είναι βασισμένα σε αυτόν τον σχεδιασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το design συμφωνώ, δε με χαλάει σε καμία περίπτωση. Απλά είναι κοινότυπο.

      Διαγραφή
  3. Θα τρελαθώ, βρίσκουμε ένα έξυπνο τηλ. με τέτοιες ικανότητες και μας πειράζει εάν είναι πλαστικό; Ή εάν έχει κλασσικό στυλ; Από οποιαδήποτε εταιρία κι αν πάρεις τηλ με τόσα δεδομένα δεν σε φτάνει ένας μισθός , προ μνημονίου, να το αποκτήσεις... Τι λέμε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ένα review πρέπει να τα λέει όλα για να ενημερώνει τον υποψήφιο αγοραστή πριν αγοράσει μια συσκευή.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter