Android 4.1, Nexus 7 και Nexus Q. Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.


Τελείωσε λοιπόν η πρώτη μέρα του Google IO 2012 η οποία περιείχε όλα τα νέα πραγματάκια που αφορούν το αγαπημένο μας Android. Με συγκρατημένη αισιοδοξία και έχοντας στο μυαλό μου το χθεσινό άρθρο σχετικά με το τι θα περίμενα να δω, μπορώ να πω οτι έμεινα ευχαριστημένος από όσα είδα.
Οι κύριες ανακοινώσεις γύρω από το Android ήταν η νέα έκδοση 4.1 Jelly Bean, το περίφημο Nexus 7 tablet αλλά και η μυστηριώδης συσκευή με το όνομα Nexus Q. Πάμε λοιπόν να δούμε τα νέα χαρακτηριστικά του Android και των δύο νέων συσκευών της Google και να αναλύσουμε τη σημαντικότητά τους αλλά και αν αξίζει τελικά να συζητήσουμε για αυτά περαιτέρω.

Android 4.1 Jelly Bean
Ήρθε λοιπόν η νέα έκδοση και όπως προβλέψαμε είναι μία μικρή αναβάθμιση του Android 4.0 ICS η οποία θα λειάνει τις γωνίες και θα ολοκληρώσει την εμπειρία χρήσης των Android συσκευών. Λογικό μετά από μία μεγάλη αλλαγή όπως η έκδοση 4.0 να ακολουθήσουν οι επόμενες οι οποίες θα βελτιώσουν την προηγούμενη. Αν σκεφτούμε λοιπόν τα προηγούμενα, λογικός είναι και ο αριθμός της έκδοσης ενώ η ονομασία της μάλλον προβλέψιμη καθώς δεν υπάρχει άλλο γλύκισμα από J (πράγμα που είχαμε προβλέψει πολύ παλαιότερα!). Πριν αρχίσουμε, να πούμε οτι θα κυκλοφορήσει στα μέσα Ιουλίου για τις συσκευές Nexus S, Galaxy Nexus και Motorola Xoom.


Τα νέα χαρακτηριστικά λοιπόν που έρχονται στις συσκευές μας είναι τα παρακάτω:

Project Butter
Η παρουσίαση ξεκίνησε με το λεγόμενο Project Butter, το οποίο φέρει νέα animation, εφέ κίνησης και βελτιώσεις απόκρισης στον προεγκατεστημένο launcher. Ονομάστηκε έτσι γιατί στόχος του είναι ο launcher να "γλιστράει σα βούτυρο" κάθε φορά που τον αγγίζουμε και αυτό επιτυγχάνεται κλειδώνοντάς τον στα 60 FPS (κάτι παρόμοιο με αυτό που κάναμε στη Dr. Android ROM). Εντύπωση κάνει επίσης η άποψη οτι χτίστηκε με γνώμονα να γνωρίζει η συσκευή τι θα κάνεις, πριν το κάνεις, όμως αυτό θα το δούμε καλύτερα στην πράξη.


Widgets
Δεν έχει αλλάξει κάτι στα widget, αλλά στον τρόπο που τα τοποθετούμε στην οθόνη. Από εδώ και στο εξής όταν έχουμε μια οθόνη με πολλά εικονίδια και θέλουμε να προσθέσουμε ένα widget που δε χωράει, δε θα μας το απαγορεύει αλλά θα αλλάζει θέση στα εικονίδια ή στο μέγεθος του widget. Πρόκειται για μία μικρή αλλαγή που βελτιώνει την ευκολία χρήσης.

Πληκτρολόγιο
Δεν αναφέρθηκε τίποτα στην εισαγωγή νέων γλωσσών (κάτι που μας ενδιαφέρει στην Ελλάδα), αλλά κυρίως σε μία μικρή αλλαγή που βοηθάει στην πληκτρολόγηση. Μέχρι σήμερα το πληκτρολόγιο, μας έδειχνε τη λέξη που πληκτρολογούμε πατώντας τα πρώτα γράμματά της. Τώρα λοιπόν θα μας προτείνει και την επόμενη λέξη με βάση την προηγούμενη που έχουμε γράψει. Μαθαίνει λοιπόν από εμάς και τον τρόπο που γράφουμε και κάνει τις ανάλογες προτάσεις.


Offline φωνητική πληκτρολόγηση
Αν και δεν τη χρησιμοποιούμε γιατί δεν υποστηρίζει ελληνικά, η φωνητική πληκτρολόγηση δε θα χρειάζεται πλέον σύνδεση στο ίντερνετ και έτσι γίνεται ταχύτερη. Έγινε όμως μια αναφορά για υποστήριξη σε 19 γλώσσες. Λέτε μια από αυτές να είναι τα ελληνικά;


Κάμερα
Νέες βελτιώσεις έγιναν και στην εφαρμογή της κάμερας οι οποίες θεωρούνται πολύ χρήσιμες. Πλέον θα μπορούμε να βγάζουμε μια φωτογραφία και μέσα από την εφαρμογή της κάμερας να βλέπουμε τις προηγούμενες και να τις διαγράφουμε. Πολύ βολικό για να έχουμε μία καθαρή συλλογή φωτογραφιών χωρίς σκουπίδια.


Android Beam
Η ειδική λειτουργία του Android που εκμεταλλεύεται την NFC τεχνολογία βελτιώνεται και πλέον συνεργάζεται και με το bluetooth. Θα μπορούμε να ζευγαρώσουμε το bluetooth ακουστικό μας απλά ακουμπώντας το στην πλάτη της συσκευής, εύκολα και γρήγορα.

Ειδοποιήσεις
Η μπάρα ειδοποιήσεων είχε την τιμητική της και εκσυγχρονίστηκε ακόμη περισσότερο. Οι ειδοποιήσεις θα περιέχουν περισσότερες πληροφορίες, θα μπορούμε να τις επεκτείνουμε για να δούμε ακόμα περισσότερα πράγματα αλλά θα διαθέτουν και εξειδικευμένα πλήκτρα για απαντάμε αμέσως σε ένα email ή να σταματάμε το ξυπνητήρι χωρίς να ανοίξουμε την εφαρμογή του. Θα μπορούμε τέλος να απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις συγκεκριμένων εφαρμογών οπότε χαιρετάμε για πάντα το εκνευριστικό AirPush. Από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά που είδαμε.


Αναζήτηση
Η αναζήτηση δέχτηκε τις μεγαλύτερες αλλαγές αλλά εφόσον απευθύνεται σε αγγλόφωνους, μάλλον δε μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Παρ' όλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε οτι όταν θα ζητάμε μια πληροφορία, θα μας επιστρέφει με μία συγκεκριμένη απάντηση και όχι με την κλασσική λίστα των link που μας έχει συνηθίσει η Google. Η απάντηση θα βρίσκεται σε μία καρτέλα την οποία μπορούμε να κάνουμε στην άκρη για να δούμε και τα υπόλοιπα αποτελέσματα, ενώ θα την ακούμε και φωνητικά! Να λοιπόν και ο επίσημος ανταγωνιστής του Siri της Apple.


Google Now
Είναι μέρος της αναζήτησης όμως είναι μία ολοκαίνουρια υπηρεσία. Το Google Now θα μαθαίνει από τις συνήθειές μας και θα μας προτείνει και θα μας υπενθυμίζει πράγματα. Θα συνδυάζει πληροφορίες από αυτά που ψάχνουμε στο ίντερνετ, από το ημερολόγιο και την τοποθεσία μας για να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες όπως για παράδειγμα αν ψάχνουμε πολύ για την ομάδα της Barcelona στο ίντερνετ, το Google Now θα αρχίσει να μας υπενθυμίζει πότε παίζει. Επίσης αν έχουμε ένα ραντεβού στις 10 το πρωί, το Google Now θα μας ενημερώσει για το πότε έρχεται το λεωφορείο που θα πάρουμε και πόση ώρα πριν πρέπει να κατεβούμε στη στάση υπολογίζοντας όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, για να είμαστε στην ώρα μας στο ραντεβού. Εξαιρετικά χρήσιμο αλλά μάλλον όχι για την Ελλάδα.


Google Play Store
Σειρά πήραν οι αλλαγές του Google Play, μεταξύ των οποίων η κρυπτογράφηση των εφαρμογών με κωδικό ανά συσκευή για την καταπολέμηση της πειρατείας, το Google Cloud Messaging με το οποίο οι δημιουργοί των εφαρμογών θα μπορούν να στέλνουν δεδομένα στις συσκευές για αλλαγές στο server από τον οποίο κατεβάζουν δεδομένα και τη διάθεση περιοδικών, ταινιών και τηλεοπτικών σειρών προς αγορά και όχι μόνο ενοικίαση. Αυτό που ήταν πραγματικά ενδιαφέρον όμως είναι ο νέος τρόπος διαχείρισης των αναβαθμίσεων των εφαρμογών. Αν σε μία εφαρμογή των 30MB έχουν γίνει αλλαγές μόνο στα 5ΜΒ, το Play Store θα μας κατεβάζει μόνο τα απαιτούμενα στοιχεία και όχι ολόκληρη την εφαρμογή από την αρχή! Έτσι επιτυγχάνεται ταχύτερη αναβάθμιση εφαρμογών αλλά και οικονομία στο data plan μας.

Nexus 7
Το πολυαναμενόμενο tablet της Google είναι γεγονός και θα είναι η πρώτη συσκευή με το νέο Android 4.1 Jelly Bean. Τα χαρακτηριστικά του έχουν ως εξής:
  • Οθόνη 7" με ανάλυση 1280x800p
  • 4-πύρηνο επεξεργαστή Tegra3
  • Μπροστινή κάμερα
  • Wi-Fi, Bleutooth και NFC
  • Μπαταρία: 9 ώρες θέασης HD video και 300 ώρες stand-by
  • Βάρος: 340 γραμμάρια

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην κάρτα γραφικών των 12 πυρήνων (!!!) για εξαιρετικό gaming, στον Chrome ο οποίος θα είναι ο προεγκατεστημένος browser και σε άλλα χαρακτηριστικά όπως την  αναγνώριση μουσικών κομματιών (Soundhound έχε γεια). Δεν έγινε καμία αναφορά στον αποθηκευτικό του χώρο ο οποίος είναι στα 8GB αλλά θα υπάρξει και μία έκδοση στα 16GB, ενώ η τιμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, στα 199 δολάρια. Η Google λοιπόν βάζει ψηλά τον πήχη στα φθηνά tablet.



Nexus Q
Είχε ακουστεί οτι η Google ασχολείται με μία συσκευή σχετικά με το βίντεο και τον ήχο όμως από τον απογοητευτικό τρόπο παρουσίασης δε βρίσκω κάποια χρησιμότητα σε αυτήν. Είναι λοιπόν μία σφαίρα η οποία λειτουργεί μόνο μέσω μιας δεύτερης Android συσκευής. Συνδέεται σε τηλεόραση ή ένα σετ από ηχεία και κάνει stream την αγαπημένη μας μουσική ή τα βίντεο στο μέσο που επιλέξαμε. Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχουμε αγοράσει τις ταινίες μας από το Play Store και να έχουμε τη μουσική μας αποθηκευμένη στο Google Music καθώς τα πολυμέσα κατεβαίνουν απευθείας από τους server της Google και όχι από τη συσκευή που το χειριζόμαστε! Πολύ περιορισμένη κατά τη γνώμη μου και η τιμή της ολίγον τσιμπημένη στα 299 δολάρια.



Τα υπόλοιπα
Εκτός από τα παραπάνω, είδαμε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα όπως το Google+ Events αλλά και την έκδοση της εφαρμογής του Google+ για ταμπλέτες, είδαμε το PDK, ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει τις εταιρίες να κάνουν port το Android σε οποιαδήποτε συσκευή και το πολυσυζητημένο Project Glass για το οποίο δεν ειπώθηκαν πολλά αλλά η παρουσίασή του ήταν φαντασμαγορική.

Επίσης πολλές εφαρμογές της Google αναβαθμίστηκαν χθες βράδυ, ενώ και το Play Store αναβαθμίστηκε με σκοπό να μπορούμε να διαγράψουμε αλλά και να ενημερώσουμε τις εφαρμογές μας από τον υπολογιστή.

Τέλος, μπορείτε να κατεβάσετε το OTA update για το Galaxy Nexus και να το εγκαταστήσετε αν έχετε τη συσκευή ή να πάρε κομμάτια από μέσα, όπως εφαρμογές, wallpaper κλπ. από το XDA.

Δείτε όλο το βίντεο της χθεσινής παρουσίασης:


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;