Gadget review | Το Mecool BB2 Pro είναι ένα πολύ καλό Android TV-Box με σημαντικό πρόβλημα στο software


Συνεχίζουμε την έρευνά μας για καλά Android TV-Box και αυτή τη φορά είπαμε να αφήσουμε στην άκρη το 'value for money' και να ψάξουμε για ένα πραγματικά καλό μηχανάκι που θα μας εξυπηρετήσει σε ότι και αν του ζητήσουμε. Πέσαμε λοιπόν επάνω στο Mecool BB2 Pro, το οποίο όταν αγοράσαμε κόστιζε 90€, αλλά τη στιγμή που γράφεται το άρθρο έχει πέσει στα 67€, κάτι που σημαίνει ότι εκτός από καλό σε χαρακτηριστικά, είναι πλέον και αρκετά συμφέρον για αγορά.

Το σκεπτικό αυτής της αγοράς ήταν κυρίως να δούμε αν έχει αξία να επενδύσεις σε ένα TV-Box με περισσότερη RAM και καλύτερο επεξεργαστή. Απάντηση δεν υπάρχει είναι η αλήθεια, καθώς δεν είναι τόσο δυνατό για να σηκώσει άνετα παιχνίδια που έρχονται από κονσόλες όπως το Grand Theft Auto, αλλά είναι (ήταν) και σχετικά ακριβό για να το έχεις απλά για το Kodi. Πάντως είναι ένα κουτί που θα αντέξει στο χρόνο και δε θα χρειαστεί να το αλλάξεις σύντομα.

Χαρακτηριστικά

Έχουμε λοιπόν ένα μηχανάκι με τον οκταπύρηνο Amlogic S912 επεξεργαστή, ο οποίος αποτελεί το τελευταίο μοντέλο της εταιρίας, που φοριέται στα "καλά" φετινά TV-Box και σκοράρει 42.000 πόντους στο Antutu. Συνοδεύεται από 3GB RAM DDR4, έχει το chip γραφικών Mali T820 MP3 και ο χώρος αποθήκευσής του είναι στα 16GB. Βλέπουμε λοιπόν αμέσως ότι από τα βασικά του χαρακτηριστικά ξεχωρίζει σε σχέση με όσα έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα και όπως θα δούμε και στη συνέχεια είναι πολύ προσεγμένο και στα υπόλοιπα.


Από άποψη συνδεσιμότητας οι φυσικές του θύρες είναι:

  • δύο USB για σύνδεση με εξωτερικούς δίσκους, πληκτρολόγια και ποντίκια, 
  • μία για SD κάρτα,
  • μία Ethernet για σύνδεση στο δίκτυο,
  • μία Optical και μία AV για τα εξωτερικά μας ηχεία,
  • μία HDMI για την τηλεόρασή μας και τέλος
  • μία 5V για το ρεύμα.


Σούπερ πλήρες σε σχέση με το ισότιμο Xiaomi Mi Box 3S που είδαμε τις προάλλες και με κανονικό Android 6.0, κάτι που σημαίνει ότι διαθέτει και τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη σε εφαρμογές. Σε αυτά προσθέστε και την εξωτερική κεραία WiFi, η οποία είναι πολύ σημαντική σε τέτοιου είδους κουτιά, καθώς πολλά από αυτά ζεσταίνονται με αποτέλεσμα να έχουμε αστάθειες στη σύνδεση.


Το λειτουργικό σύστημα

Το λειτουργικό του είναι Android 6.0 όπως είπαμε και ο κατασκευαστής έχει δημιουργήσει για εμάς έναν launcher και ένα menu τα οποία ταιριάζουν πιο πολύ σε τηλεοράσεις. Ο launcher είναι πολύ μινιμαλιστικός και χωρίς περιττά πράγματα, κάτι που είναι σημαντικό για χρήση στην τηλεόραση, ενώ το menu των ρυθμίσεων είναι εμπνευσμένο από αυτό του Android TV.



Στις εφαρμογές του εκτός από τα βασικά θα βρούμε και κάποιες εφαρμογές συνδεσιμότητας (Miracast, DLNA, PPPoE) για καλύτερη σύνδεση με οποιοδήποτε δίκτυο ή συσκευή, ενώ προεγκατεστημένα είναι επίσης το Kodi, το Netflix και το εξαιρετικό MX Player. Αν και λειτουργούν μια χαρά, καλό θα είναι να τα απεγκαταστήσουμε και να τα κατεβάσουμε ξανά από το Play Store, αφού δεν ξέρουμε από πού τα έχουν κατεβάσει οι Κινέζοι και αν περιέχουν κάποιο malware. Σύνηθες πρόβλημα που συνοδεύει πολλά αυτά τα TV-Box.


Το ζουμί της ιστορίας

Στο ζουμί της ιστορίας τώρα αν και υποστηρίζει την αναπαραγωγή 4K πολυμέσων στα 60fps, η μεγαλύτερη ανάλυση που δοκιμάσαμε είναι τα 1080p και σε όλες τις εφαρμογές που τσεκάραμε (Kodi, YouTube, MX Player με τοπικό αρχείο) δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα. Εννοείται φυσικά ότι αν θέλεις να stream-άρεις περιεχόμενο θα πρέπει να έχεις καλή σύνδεση στο ίντερνετ, κάτι που στη δική μας περίπτωση ισχύει, ενώ δεν παρατηρήσαμε ούτε μία διακύμανση στη σύνδεση, είτε μέσω Ethernet, είτε μέσω WiFi.

Ο καλός επεξεργαστής, η GPU και η αυξημένη RAM μας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε και σαν μίνι κονσόλα παιχνιδιών. Σε αυτό τον τομέα τα καταφέρνει επίσης μια χαρά αλλά τα κολληματάκια δε λείπουν στα βαριά 3D παιχνίδια. Δοκιμάσαμε για παράδειγμα το Real Racing 3 το οποίο αν και έτρεχε πολύ καλά δεν μπορείς να πεις ότι θα το απολαύσεις κιόλας. Αυτό όμως που μας άρεσε είναι η μετατροπή του σε retro κονσόλα, στην οποία καταφέραμε να βάλουμε ένα σωρό παιχνίδια που εννοείται δεν είχαν κανένα πρόβλημα απόδοσης.

Αυτά που δε θα σου πει κανένας

Δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέξεις αν θέλεις να αποκτήσεις το Mecool BB2 Pro. Το πρώτο είναι ότι η συσκευή έρχεται root-αρισμένη, οπότε δεν μπορείς σίγουρα να απολαύσεις το περιεχόμενο του Cosmote TV GO. Μπορεί να μη φαίνεται ότι περιλαμβάνει κάποια εφαρμογή διαχείρισης όπως το SuperSU, αλλά αν πας να εκτελέσεις κάτι που δε θα έπρεπε, θα εμφανιστεί το γνωστό παράθυρο που ζητάει την έγκρισή σου.


Το κακό όμως είναι ότι αν η συσκευή περιέχει εντός του συστήματος κάποιο Linux script με εντολές, αυτό θα εκτελείται αυτόματα και χωρίς ειδοποίηση. Ένα τέτοιο βρήκαμε και στο Mecool BB2 Pro, το οποίο απλά εγκαθιστά ξανά τις προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως το Netflix και το Kodi. Μπορεί να φαίνεται άκακο αλλά αν στις συγκεκριμένες εφαρμογές έχει ενσωματωθεί κάποιο malware, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας. Το καλό είναι ότι αν η συσκευή είναι root, τότε μπορείς να αφαιρέσεις όλα τα script τέτοιου είδους τα οποία έχουν την κατάληξη '.sh'. Αν μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, μην ανησυχείτε μήπως διαγράψετε κάτι που δεν πρέπει, καθώς το Android δεν περιέχει τέτοια script κανονικά.



Το πόρισμα

Αν το δούμε καθαρά από άποψη επιδόσεων λοιπόν το Mecool BB2 Pro είναι ένα πολύ καλό μηχανάκι που μας προσφέρει ανώτερα χαρακτηριστικά από τις συσκευές σε παρόμοιο κόστος, οπότε θα έχει και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Η τιμή στην οποία πωλείται είναι αρκετά καλή για αυτά που προσφέρει, ειδικά αν εκμεταλλευτούμε τις gaming δυνατότητές του, αν είναι όμως να το χρησιμοποιήσουμε απλά και μόνο ως Kodi box, τότε καλύτερα να πάρουμε κάτι φθηνότερο.

Εννοείται πως τα ευρήματα με τα Linux script είναι πολύ ανησυχητικά από άποψη ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων, αλλά προσωπικά δε με ενοχλούν. Ο λόγος είναι γιατί το TV-Box δεν είναι smartphone και το χρησιμοποιώ μόνο για Kodi και παιχνίδια, δεν προσθέτω δηλαδή λογαριασμούς από κοινωνικά δίκτυα, ούτε συγχρονίζω τις επαφές μου σε αυτό, οπότε δεν υπάρχει και τίποτα σημαντικό να υποκλαπεί.

Όσοι το ψήνετε θα το βρείτε με 67€ στο Gearbest.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter