Αναρτήσεις

Android | Κάνουμε root σε συσκευές με A/B partition με το Magisk

Εικόνα
Δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι για να κάνεις root στη συσκευή σου το 2021, αλλά αν το αποφασίσεις θα ανακαλύψεις ότι η μέθοδος έχει αλλάξει ελαφρώς σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες οι Android συσκευές, διαθέτουν πλέον το "νέο" A/B partition system, η μεγάλη διαφορά του οποίου είναι ότι δεν περιλαμβάνει το recovery partition. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πώς με το Magisk μπορούμε να κάνουμε root σε όλες αυτές τις συσκευές.

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Εικόνα
Στις συζητήσεις περί προσωπικών δεδομένων πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σου πει ότι "το Facebook και η Google γνωρίζουν ήδη τα πάντα για σένα" και ότι είναι μάταιο να προσπαθήσεις να τους αποφύγεις. Αν υποθέσουμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο (που δεν ισχύει), υπάρχει ένας τρόπος να πληρώσεις το Facebook και τη Google με το ίδιο νόμισμα. Θα το ονομάσουμε "Operation Saturation" ή αλλιώς "Επιχείρηση Κορεσμός" και στη θέση των διαγραμμένων δεδομένων μας θα ανεβάσουμε ένα σωρό ασυνάρτητες πληροφορίες!

Fediverse | Αφήνουμε Facebook, Instagram και Twitter για κοινωνικά δίκτυα που σέβονται τα προσωπικά δεδομένα

Εικόνα
Είναι εύκολο να σε πείσει κάποιος να διαγράψεις το λογαριασμό σου στο Facebook, λόγω της κακής πολιτικής του στα προσωπικά δεδομένα, αλλά όπως και να το κάνεις είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Η βασική του ιδέα η οποία μας επιτρέπει να είμαστε πολίτες του κόσμου και να επικοινωνούμε ελεύθερα μεταξύ μας, είναι εξαιρετική, οπότε θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές υπηρεσίες για να το αντικαταστήσουμε. Ευτυχώς για εμάς υπάρχουν τα δίκτυα του Fediverse, τα οποία μας προσφέρουν παρόμοιες, αν όχι καλύτερες υπηρεσίες και σέβονται απόλυτα το ιδιωτικό μας απόρρητο.

Ασφάλεια & Απόρρητο | Τι είναι το email alias και γιατί θα έπρεπε να το χρησιμοποιείς ήδη

Εικόνα
Όταν δημιούργησα το πρώτο μου email το 2003, η "μόδα" πρόσταζε ότι πρέπει να έχεις μία διεύθυνση email για την ηλεκτρονική σου επικοινωνία. Είκοσι χρόνια αργότερα και ο ίδιος λογαριασμός email έχει μετατραπεί σε ένα μέσο εξαπάτησης (phishing), διαφήμισης (newsletter, ad targeting) και πώλησης των προσωπικών μου δεδομένων (data sharing). Επειδή λοιπόν το email είναι μία απαραίτητη υπηρεσία, σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια και το ιδιωτικό μας απόρρητο, χρησιμοποιώντας δευτερεύουσες διευθύνσεις ή αλλιώς "alias".

Android | Βελτιώνουμε την πλοήγηση με χειρονομίες απενεργοποιώντας την αριστερή πλευρά της οθόνης

Εικόνα
Στο Android 10 η Google μας παρουσίασε επιτέλους την πλοήγηση με χειρονομίες, με την οποία μπορούμε να χειριστούμε τη συσκευή μας σέρνοντας το δάχτυλό μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πρότασή της για αντικατάσταση του πλήκτρου "Back" (είναι το τρίγωνο για όσους χρησιμοποιούν την παλιά μέθοδο) είναι να σέρνουμε το δάχτυλό μας από τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά της οθόνης και αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές εφαρμογές.

Docker (μέρος 6) | Φτιάχνουμε τα δικά μας image με το Dockerfile και τα δημοσιεύουμε στο DockerHub

Εικόνα
Αν και στο DockerHub κυκλοφορούν άπειρα πακέτα image για να τρέξεις οποιαδήποτε υπηρεσία στο server σου, αργά ή γρήγορα θα θελήσεις να φτιάξεις τα δικά σου. Το Docker μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε προσωποποιημένα image, με προεγκατεστημένες εφαρμογές και υπηρεσίες, που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα μας. Αυτό γίνεται με το Dockerfile, ένα αρχείο εντολών που εκτελεί αυτόματα όλη τη διαδικασία. Πάμε να δούμε πώς λειτουργεί.

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Εικόνα
Στα άρθρα της σειράς "Φεύγω απ'την Google" έχουμε δει πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις βασικές υπηρεσίες της εταιρίας, με εναλλακτικές εφαρμογές που σέβονται το ιδιωτικό μας απόρρητο. Τώρα λοιπόν που έχουμε συνηθίσει τις νέες μας υπηρεσίες, είναι ευκαιρία να αφαιρέσουμε εντελώς την Google και από το Android smartphone μας. Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό σε ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι "δεμένο" με τη συγκεκριμένη εταιρία;

Μάθε παιδί μου Linux (ανακεφαλαίωση) | Είσαι πλέον ένας Advanced Linux User!

Εικόνα
Με τη σειρά "Μάθε παιδί μου Linux" στο Dr. Android, σκοπός ήταν απλά να συστήσουμε το Linux στον χρήστη Windows και Mac OS και να δείξουμε οτι ένα τρίτο λειτουργικό σύστημα μπορεί να σου δώσει ελευθερία, να σου προσφέρει επιλογές και να σε γλιτώσει από πολλά χρήματα σε αναβαθμίσεις και αγορά hardware. Στην πορεία τα μαθήματα εξελίχθηκαν σε ένα "crash course" όλων των βασικών στοιχείων του Linux και οδήγησαν στη σημερινή ανακεφαλαίωση, στην οποία θα ανακαλύψεις οτι είσαι πλέον ένας κανονικός Linux User!

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 10) | Text editors και εντολές διαχείρισης κειμένου

Εικόνα
Τα λειτουργικά συστήματα αποτελούνται στην ουσία από πολλά μικρά ή μεγάλα αρχεία κειμένου. Κάποια από αυτά τα χρησιμοποιούμε για να τους δώσουμε εντολές και να τρέξουμε προγράμματα, σε κάποια άλλα αποθηκεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα, ενώ υπάρχουν και αυτά με τα οποία το σύστημα μας "μιλάει" και μας δίνει αναφορά για τη σωστή του λειτουργία! Αν θέλεις λοιπόν πραγματικά να γνωρίζεις το σύστημά σου, θα πρέπει να μάθεις πώς να διαβάζεις, να επεξεργάζεσαι και να αποθηκεύεις αρχεία κειμένου, οπότε σήμερα θα δούμε όλες τις χρήσιμες εντολές που αφορούν το Linux.

Home Assistant (μέρος 7) | Βγάζουμε το smart home μας στο ίντερνετ

Εικόνα
Τώρα που έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανάπτυξης του smart home server μας, ήρθε η ώρα να τον βγάλουμε και στον έξω κόσμο. Ήρθε η στιγμή που θα ανοίγεις την εφαρμογή από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και θα μπορείς να ανάψεις τα φώτα, να βάλεις τη σκούπα να καθαρίσει το σπίτι ή να... ανοίξεις το PlayStation στο αγαπημένο σου παιχνίδι, για να σε περιμένει μόλις φτάσεις σπίτι. Ναι, γίνεται κι αυτό!