Raspberry Pi | Μετατρέπουμε το Pi σε Chromecast και προβάλουμε τα βίντεό μας στην τηλεόραση


Το μεγαλύτερο προσόν του Raspberry Pi είναι ότι μπορεί να αντικαταστήσει ένα σωρό συσκευές στο χώρο μας. Δε χρειάζεται δηλαδή να αγοράσεις ξεχωριστά έναν υπολογιστή, ένα server ή ένα TV-Box, αφού μπορεί να τα κάνει όλα, αλλάζοντας απλά τη microSD κάρτα του. Σήμερα θα δούμε πώς ένα Pi μπορεί να κάνει τη δουλειά του Chromecast, επιτρέποντάς μας να στέλνουμε εικόνα και ήχο στην τηλεόραση για να τα απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη του σπιτιού μας.

Το Chromecast είναι μία απαραίτητη συσκευή για κάθε σπίτι, ειδικά αν δεν διαθέτουμε TV-Box. Μας δίνει τη δυνατότητα να στείλουμε ασύρματα τα βίντεο και τη μουσική μας σε μία μεγαλύτερη οθόνη ή σε ένα σετ δυνατών ηχείων για να τα απολαύσουμε καλύτερα. Μπορούμε για παράδειγμα να δούμε Netflix ή να ακούσουμε τη μουσική από το Spotify, χωρίς καλώδια και έξτρα συσκευές.

Το φθηνότερο Chromecast κοστίζει σήμερα στην Ελλάδα κοντά στα 30 ευρώ και αν έχουμε ήδη ένα Raspberry Pi στην κατοχή μας μπορούμε να του δώσουμε τις ίδιες λειτουργίες, χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα. Οι δύο πιο γνωστές υπηρεσίες που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι το RaspiCast και το RaspberryCast και σήμερα θα δούμε πώς θα εγκαταστήσουμε το δεύτερο, καθώς είναι το πιο πλήρες και το πιο εύκολο στη χρήση.

Πάρτε μια γεύση...


Διαφήμιση

Εγκατάσταση RaspberryCast στο Raspberry Pi


Ευτυχώς για εμάς ο δημιουργός του RaspberryCast έχει φτιάξει ένα script που κάνει αυτόματη τη διαδικασία εγκατάστασης. Ανοίγουμε λοιπόν ένα τερματικό και δίνουμε την εντολή:

wget https://raw.githubusercontent.com/vincelwt/RaspberryCast/master/setup.sh && sudo sh setup.sh

Το script θα κατεβάσει το RaspberryCast στη συσκευή μας, θα το προσθέσει στη λίστα με τις εφαρμογές που τρέχουν κατά την εκκίνηση και θα κάνει επανεκκίνηση. Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ανοίγοντας τη διεύθυνση IP του Pi (π.χ. 192.168.1.100) με αυτό τον τρόπο:

http://192.168.1.100:2020/remote

Διαφήμιση

Πώς χρησιμοποιούμε το RaspberryCast;


Εκτός από το web app το RaspberryCast διαθέτει Android εφαρμογή, αλλά και επεκτάσεις για Chrome και Firefox. Έτσι μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σε smartphone, tablet αλλά και υπολογιστή, ασχέτως λειτουργικού συστήματος.

Στο web app αλλά και στο Android οι επιλογές είναι ίδιες. Δίνουμε στο πεδίο τη διεύθυνση του βίντεο ή του ήχου που θέλουμε να ακούσουμε και πατάμε το πλήκτρο της αποστολής. Μπορούμε να σταματήσουμε προσωρινά ή να διακόψουμε την αναπαραγωγή, να πάμε μπρος ή πίσω για 30 δευτερόλεπτα αλλά και να κάνουμε skip.


Στον Chrome και τον Firefox μπορούμε να χειριστούμε αντίστοιχα την αναπαραγωγή από το χώρο των επεκτάσεων στην μπάρα του browser. Εκεί θα βρούμε την επιλογή "Cast page" με την οποία μπορούμε να στείλουμε στο Pi το βίντεο που περιλαμβάνεται στη σελίδα που έχουμε ανοιχτή. Μπορούμε επίσης να κάνουμε και δεξί κλικ στη σελίδα και να επιλέξουμε "Send to Rpi" για να τη στείλουμε στην τηλεόραση.


Αναπαραγωγή τοπικών αρχείων με το RaspberryCast


Το RaspberryCast μπορεί τέλος να στείλει και τοπικά αρχεία στην τηλεόρασή μας. Αν για παράδειγμα έχουμε αποθηκεύσει μία ταινία στον υπολογιστή μας, μπορούμε να τη δούμε ασύρματα στην τηλεόραση και με υπότιτλους!

Για αυτό το σκοπό θα πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει την Python στον υπολογιστή μας. Στη συνέχεια κατεβάζουμε το απαραίτητο αρχείο με την εντολή:

wget https://raw.githubusercontent.com/vincelwt/RaspberryCast/master/rcast.py

Τοποθετούμε το βίντεό μας (π.χ. video.mp4) στον ίδιο φάκελο, ανοίγουμε ένα τερματικό και δίνουμε την εντολή:

python rcast.py video.mp4

Αν τέλος έχουμε και αρχείο υποτίτλων στη διάθεσή μας (π.χ. video.srt), μπορούμε να δώσουμε την εντολή ως εξής:

python rcast.py video.mp4 video.srt

Περισσότερες πληροφορίες για το project θα βρούμε στην επίσημη σελίδα του στο GitHub.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter