Android | Οι καλύτερες προτάσεις για να βλέπεις YouTube χωρίς διαφημίσεις


Ανέκαθεν το YouTube ήταν μία υπηρεσία η οποία μας προσέφερε το περιεχόμενό της δωρεάν αλλά με διαφημίσεις. Είναι τόσο στάνταρ το γεγονός ότι θα δεις διαφημίσεις στο YouTube, που πλέον το έχουμε συνηθίσει. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου όμως τα σποτάκια έχουν γίνει πολύ περισσότερα και είναι πλέον ιδιαίτερα ενοχλητικά, οπότε είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για να τα αποφύγουμε.

Αυτό που έχει αλλάξει από τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι ότι το YouTube Premium είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη συνδρομητική υπηρεσία του YouTube, η οποία με 8,49€ το μήνα (βασική συνδρομή) μας προσφέρει αναπαραγωγή στο παρασκήνιο, λήψεις βίντεο για offline χρήση και όλα αυτά... χωρίς διαφημίσεις.


Επειδή λοιπόν τις είχαμε συνηθίσει και δε μας ενοχλούσαν ιδιαίτερα, δεν υπήρχε και ιδιαίτερος λόγος για να αποκτήσουμε τη νέα υπηρεσία. Για αυτό λοιπόν η Google αποφάσισε να μας βομβαρδίσει με ακόμη περισσότερες διαφημίσεις και ειδικά με αυτές που διακόπτουν στη μέση το βίντεο που βλέπεις, για να συνεχιστεί λίγο αργότερα. Πολύ σπαστικό! Οι καλύτερες λύσεις λοιπόν για να αποφύγουμε τη συνδρομή είναι τρεις και ακούν στο όνομα YouTube Vanced, NewPipe (MusicPiped) και Pi-Hole.

Διαφήμιση

YouTube Vanced


Στο Android η πιο εύκολη λύση είναι να αντικαταστήσουμε την επίσημη εφαρμογή του YouTube με αυτή του YouTube Vanced. Πρόκειται στην ουσία για μία παραλλαγή της επίσημης εφαρμογής, η οποία διαθέτει το ίδιο γνώριμο περιβάλλον, έχει ενσωματωμένο ad-blocker και μας επιτρέπει να παίξουμε τα βίντεό μας στο παρασκήνιο.

Αυτό που δε διαθέτει όμως είναι το API της Google, οπότε δε μας επιτρέπει να συνδεθούμε στο λογαριασμό μας για να δούμε το ιστορικό ή τις συνδρομές μας. Υπάρχει όμως λύση και για αυτό και αυτή είναι να εγκαταστήσουμε το microG, ένα ανοιχτού κώδικα framework το οποίο μας προσφέρει τις υπηρεσίες της Google χωρίς την παρακολούθηση από την εταιρία.

Μπορείτε να κατεβάσετε τα πάντα από το XDA.


NewPipe - MusicPiped


Η δεύτερη επιλογή είναι να εγκαταλείψουμε τελείως την εφαρμογή του YouTube και να χρησιμοποιήσουμε στη θέση του το NewPipe ή το MusicPiped που είδαμε παλιότερα. Το NewPipe είναι μία ελαφριά εφαρμογή η οποία επίσης δε διαθέτει τα API του YouTube και της Google, άρα δεν έχει διαφημίσεις. Μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε τις συνδρομές μας, να κατεβάσουμε ότι θέλουμε σε αρχείο βίντεο (MP4) ή σε μουσική (MP3), ενώ παίζει τα πάντα στο παρασκήνιο αλλά και σε μικρό παράθυρο (PiP). Ένα όμως από τα μεγάλα μειονεκτήματα του NewPipe είναι ότι δε σου επιτρέπει να συνδεθείς σε Chromecast για να δεις τα βίντεό σου στην τηλεόραση.

Θα βρείτε το NewPipe στο F-Droid.


Διαφήμιση

Για όσους χρησιμοποιούν το YouTube κυρίως για να ακούσουν μουσική υπάρχει και το MusicPiped. Το MusicPiped είναι ένας music player ο οποίος όμως παίζει κομμάτια αποκλειστικά από το YouTube, είναι δηλαδή στην ουσία μία εναλλακτική της συνδρομητικής υπηρεσίας YouTube Music. Δε σου επιτρέπει να αποθηκεύσεις τοπικά τη μουσική σου, αλλά παίζει μόνο τον ήχο από κάθε βίντεο, οπότε κάνει τεράστια εξοικονόμηση δεδομένων, υποστηρίζει αναπαραγωγή με κλειστή οθόνη και στο παρασκήνιο.

Θα βρείτε το MusicPiped στο F-Droid.


Pi-Hole


Η πιο ολοκληρωμένη πρόταση είναι το Pi-Hole που είδαμε τις προάλλες. Το Pi-Hole είναι ένας δικτυακός ad-blocker που σταματάει όλες τις διαφημίσεις πριν φτάσουν στη συσκευή μας. Η διαφορά με τις προηγούμενες επιλογές είναι ότι το εγκαθιστάς σε μία συσκευή και αυτομάτως δεν έχεις διαφημίσεις στο smartphone, το tablet, τον υπολογιστή, τη smart TV ή οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στο ίντερνετ! Εννοείται φυσικά ότι οι διαφημίσεις κόβονται και από το YouTube, σε όλες τις συσκευές.

Το θετικό με το Pi-Hole είναι ότι το στήνεις μία φορά σε μία μόνο συσκευή και σταματούν οι διαφημίσεις από όλες τις υπόλοιπες. Το κακό όμως είναι ότι πρέπει να αγοράσεις ένα Raspberry Pi ή να νοικιάσεις ένα server ή να έχεις ένα PC μονίμως ανοιχτό, ενώ το στήσιμό του μπορεί να αποδειχτεί μπελαλίδικο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Pi-Hole θα βρείτε στο Dr. Android.


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter