microG Project | Για όσους θέλουν τις εφαρμογές αλλά όχι την παρακολούθηση από τη Google


Όπως αποδείχτηκε ξανά πρόσφατα, η Google εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της τρέχουν ανεξέλεγκτα στο Android, με αποτέλεσμα να μας παρακολουθεί. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλα smartphone στην αγορά πέρα από Android και iOS, είναι πρακτικά αδύνατο να τα χρησιμοποιείς χωρίς να παραβιάζεται η ιδιωτικότητά σου. Μία λύση είναι το microG Project, το οποίο μας προσφέρει εναλλακτικές εφαρμογές που... μιμούνται τα Google Apps, αλλά δε μας παρακολουθούν με τον ίδιο τρόπο.

Η λύση του να βγάλεις τη Google εντελώς από τη ζωή σου δεν είναι και η καλύτερη, γιατί πολύ απλά κάποιες υπηρεσίες της είναι εξαιρετικές. Στο Android ειδικά η εγκατάσταση του Google Play Services είναι απαραίτητη αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την Αναζήτηση, το Gmail και κυρίως το Play Store. Το θέμα όμως είναι ότι στη συγκεκριμένη εφαρμογή δεν μπορούμε να παραμετροποιήσουμε και να διακόψουμε αν θέλουμε τις υπηρεσίες που δε χρειαζόμαστε.

Η ομάδα του microG Project λοιπόν μας προσφέρει μία λύση, η οποία είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη εναλλακτική αν θέλουμε να έχουμε Google χωρίς παρακολούθηση. Έχει δημιουργήσει για εμάς πέντε εφαρμογές κλώνους που μιμούνται τις αντίστοιχες επίσημες και μας προσφέρουν τις βασικές λειτουργίες που χρειάζονται οι υπηρεσίες της Google. Αυτές είναι:

 • Το Services Core (GmsCore) το οποίο είναι μια βιβλιοθήκη η οποία αντικαθιστά στην ουσία το Google Play Services και περιλαμβάνει τα βασικά API για να λειτουργούν οι εφαρμογές της Google όπως το Maps.
 • Το Services Framework Proxy (GsfProxy) είναι μία βοηθητική λειτουργία που επιτρέπει στις εφαρμογές να χρησιμοποιούν το Google Cloud to Device Messaging (C2DM), κάτι που είναι απαραίτητο για τις Push ειδοποιήσεις.
 • Το Unified Network Location Provider (UnifiedNlp) είναι η εφαρμογή που αναλαμβάνει να μοιράσει την τοποθεσία μας στις εφαρμογές που τη χρειάζονται για να λειτουργούν σωστά.
 • Το Maps API (mapsv1) είναι μία ανοιχτού κώδικα εναλλακτική του επίσημου Google Maps API.
 • Το Store (Phonesky) είναι μία υπηρεσία η οποία μας δίνει πρόσβαση στο επίσημο Google Play Store, για να εγκαθιστούμε και να αναβαθμίζουμε τις εφαρμογές μας.

Κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι ψήνονται να τις εγκαταστήσουν, είναι ότι οι πέντε αυτές υπηρεσίες βρίσκονται πολύ μακριά από την τελική τους έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρχουν προβλήματα με τη χρήση τους, ενώ και η εγκατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η εγκατάσταση

Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η ROM μας υποστηρίζει το Signature Spoofing. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να εγκαταστήσουμε το Xposed framework και στη συνέχεια το FakeGApps plugin που το ενεργοποιεί.

Στην πορεία θα χρειαστεί να απεγκαταστήσουμε τις εφαρμογές της Google, που θα αντικατασταθούν από από αυτές του microG Project. Με ένα διαχειριστή αρχείων όπως τον MiXplorer ανοίγουμε τους φακέλους που βρίσκονται στη διαδρομή "/data/app", "/system/priv-app" και "/system/app" και διαγράφουμε τις ακόλουθες:

 • GmsCore, 
 • GoogleBackupTransport, 
 • GoogleFeedback, 
 • GoogleLoginService, 
 • GoogleOneTimeInitializer, 
 • GooglePartnerSetup, 
 • GoogleServicesFramework, 
 • Phonesky, 
 • SetupWizard και
 • Velvet.

Κάνουμε μια επανεκκίνηση για να αποθηκευτούν οι επιλογές μας και στη συνέχεια κατεβάζουμε στη συσκευή μας και εγκαθιστούμε τις εφαρμογές Services Core, Services Framework Proxy, UnifiedNlp από εδώ και το Blank Store από εδώ. Ανοίγουμε το "microG Settings" στο κινητό μας, ενεργοποιούμε το "Enable device checkin" και το "Enable Google Cloud Messaging" και κάνουμε μία επανεκκίνηση για να αποθηκευτούν οι επιλογές. Πηγαίνουμε τέλος στις ρυθμίσεις μπαταρίας του κινητού μας και απενεργοποιούμε εξοικονόμηση για το "microG Services Core".

Ομολογουμένως είναι μπελαλίδικο, αλλά αν ανησυχείς για τα δεδομένα που μοιράζεται η συσκευή σου με τη Google, τότε είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις. Περισσότερες πληροφορίες για το όλο εγχείρημα βρίσκονται στην επίσημη σελίδα του microG Project.

Δείτε επίσης...

Psiphon 113: Η εφαρμογή που σου δίνει ελεύθερο και δωρεάν ίντερνετ από το κινητό σου (χωρίς πλάκα)

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες εφαρμογές με ευκολία, σε όλες τις συσκευές Android

Εφαρμογές Google: Μάθετε τα μυστικά τους και πώς θα τις χρησιμοποιήσετε με επιτυχία!

Android Basics | Τι είναι Root και πώς μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε συσκευή;

Online αγορές από Κίνα | Με τη νέα μέθοδο αποστολής EU Express το δέμα μας δεν περνάει από τελωνείο

Android Basics: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λεγόμενο brick

Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε φωτογραφίες και άλλα αρχεία που έχουμε διαγράψει από την Android συσκευή μας;

Χρησιμοποιήστε την πλοήγηση του Google Maps στην Ελλάδα, χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ!

Android Basics: Γιατί στο Android 4.2 δεν μπορώ να μεταφέρω τις εφαρμογές μου στην SD κάρτα;