Επισκευή LED τηλεόρασης | Η LG μου ζήτησε 250 ευρώ, την έφτιαξα μόνος μου με μόλις 60 ευρώ!


Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν μία ημερομηνία λήξης. Από το γιαούρτι στο ψυγείο, μέχρι την τηλεόραση που αγόρασες πριν από λίγα χρόνια. Κάποια στιγμή λοιπόν όλα χαλάνε και το θέμα είναι ότι πολλά από αυτά δεν τα πετάς έτσι απλά στα σκουπίδια, αλλά ψάχνεις για να τα επισκευάσεις. Αυτό μου συνέβη πρόσφατα με μία LG LED TV, την οποία κατέληξα να φτιάξω μόνος μου, λόγω του πολύ υψηλού κόστος επισκευής.

Η πονεμένη ιστορία

Αγόρασα λοιπόν μία LG LED TV 47 ιντσών πριν από μερικά χρόνια, όταν το συγκεκριμένο μοντέλο κόστιζε κοντά στα 700 ευρώ. Τα χρόνια πέρασαν και απόλαυσα τις ταινίες, τις σειρές και τα παιχνίδια μου στο PS4, αλλά μία ωραία πρωία όλα έσβησαν απότομα! Η τηλεόραση δεν κάηκε ούτε έσπασε, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί ο οπίσθιος φωτισμός της. Μπορούσα δηλαδή να ακούσω τον ήχο και να δω την εικόνα, αλλά ήταν σαν να είχα χαμηλώσει εντελώς το φωτισμό.

Ξεκίνησα ρίχνοντας μια ματιά στο ίντερνετ για να δω πού οφείλεται το συγκεκριμένο πρόβλημα και ανακάλυψα ότι οι τηλεοράσεις αυτές έχουν στο εσωτερικό τους ταινίες LED, περίπου σαν αυτές που αγοράζουμε για το σπίτι. Αντικαθιστώντας λοιπόν αυτές τις ταινίες, η τηλεόραση είναι και πάλι σαν καινούρια.

Διαφήμιση

Έψαξα επίσης για ανταλλακτικά, τα οποία βρήκα στο eBay με 60 ευρώ (υπάρχουν και ακόμη φθηνότερα) και είδα ένα βίντεο επισκευής για να καταλάβω αν είναι πολύπλοκη η διαδικασία ή όχι. Η όλη ιστορία διαρκεί περίπου δύο ώρες (αν τα κάνεις όλα πολύ αργά και προσεκτικά) και από εργαλεία χρειάζεσαι μόνο ένα κατσαβίδι για να ξεβιδώσεις καμιά τριανταριά βίδες. Τα φθηνά ανταλλακτικά λοιπόν και η απλή διαδικασία επισκευής με έκαναν να αποφασίσω ότι θα πλήρωνα έως και 150 ευρώ σε κάποιον τρίτο για να μου τη φτιάξει. Αν μιλούσαμε για μία καμμένη πλακέτα ή ένα σπασμένο πάνελ, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά όσον αφορά το κόστος, σε σημείο που πετάς την τηλεόραση.

Τελειώνοντας τη διαδικασία επικοινώνησα με την LG, έστειλα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ελεγχθεί αν ήμουν εντός της εγγύησης (δεν ήμουν) και μου πρότειναν το κοντινότερο επίσημο επισκευαστικό κέντρο. Από εκεί εν τέλει με ενημέρωσαν ότι το κόστος ανέρχεται σε... 250 ευρώ, κάτι που κατά τη δική μου γνώμη είναι εξωφρενικό. Δε θα πλήρωνα ποτέ κανέναν 200 ευρώ για δύο ώρες δουλειάς, όπου θα ξεβίδωνε βίδες.


Πώς έγινε τελικά η επισκευή;


Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε ακριβώς τα βήματα που ακολούθησα για την επισκευή, έχει αξία όμως να πούμε και πέντε πράγματα για τις LED τηλεοράσεις γενικότερα, σε περίπτωση που θέλετε να μπείτε στην ίδια διαδικασία. Γενικά πάντως οι σύγχρονες τηλεοράσεις μοιάζουν πολύ με μεγάλα smartphone, για τα οποία έχουμε κάνει αρκετές επισκευές!

Τα ακριβότερα μέρη τους είναι οι πλακέτες και το μπροστινό πάνελ, οπότε τους φερόμαστε σαν... τα λουλούδια (με ευγένεια και προσοχή δηλαδή, δεν τα ποτίζουμε)! Ειδικά το μπροστινό πάνελ, επειδή είναι πολύ ευαίσθητο, προσπαθούμε να μην το μετακινήσουμε και γενικά να μην το αγγίζουμε πολύ, για αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε καλά πού θα κάνουμε την επισκευή και σε ποιο σημείο θα ακουμπήσουμε αρχικά την τηλεόραση.

Στο εσωτερικό βρήκαμε δύο πλακέτες, με την πρώτη να είναι η κεντρική και τη δεύτερη να έχει όλες τις θύρες σύνδεσης όπως τα USB και τα HDMI. Πιο μέσα υπάρχουν τα λεγόμενα "ανακλαστικά φύλλα", τα οποία είναι λευκά φύλλα από χαρτί που διαχέουν ομοιόμορφα το φως στο πάνελ. Η λογική είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι με τις λευκές ομπρέλες. Τέλος στο κατώτερο επίπεδο είναι οι ταινίες LED, οι οποίες είναι κολλημένες με ταινία διπλής όψης.


Διαφήμιση

Εν κατακλείδι


Η ουσία του άρθρου αλλά και όλων των επισκευών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, είναι ότι με τη βοήθεια του ίντερνετ, μπορούμε πλέον να μάθουμε πώς επισκευάζονται σχεδόν τα πάντα και να προμηθευτούμε εργαλεία και ανταλλακτικά σε πολύ χαμηλές τιμές. Δε χρειάζεται λοιπόν να ξοδεύουμε μια περιουσία σε επισκευές που το μόνο που χρειάζονται είναι να ξεβιδώσεις μερικές βίδες.

Όλη αυτή η διαδικασία μας έβαλε ξανά το "μικρόβιο" των επισκευών και στο άμεσο μέλλον σκοπεύουμε να δείξουμε πώς μπορείς να φτιάξεις "καμένες" οθόνες υπολογιστή και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις μπαταρίες από επίσης "καμμένα" UPS!

Σχόλια

  1. Καλησπέρα, έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με την τηλεόραση μου και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι αν γνωρίζετε, πρέπει να είναι ακριβώς τα ίδια Led ή ταιριάζουν και από άλλες τηλεόρασης? Γιατί ψάχνω και δεν μπορώ να βρω για το δικό μου μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Συνήθως τα ίδια LED ταιριάζουν και σε άλλα μοντέλα, αλλά ο πωλητής θα πρέπει να γράφει γράφει σε ποια από αυτά κουμπώνουν. Γράψε μου το μοντέλο να ρίξω μια ματιά.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας αγόρασα ένα τηλεόραση LG 50 . Και στο σπίτι ανακαλύψαμε που η οθόνη του έχει θέμα πάνω δεξιά .Αρνήθηκανε στην κατάστημα να μού το αλλάξουν . Ψάχνουμε για μια λύση , αυτό το τηλεόραση ήταν δώρο για τον γιό μου. Μήπως μπορώ να επικοινωνίσω μαζί σας για να με συμβουλεύεται πως μπορώ να το φτιάξω . Ευχάριστο πολύ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσα σε 15 μέρες από την αγορά μπορείς απλά να την επιστρέψεις και να πάρεις τα λεφτά σου πίσω. Αυτό δεν μπορούν να στο αρνηθούν.

      Επίσης επικοινώνησε με την LG για να σου βρει λύση αν υπάρχει πρόβλημα. Οφείλει να την επισκευάσει δωρεάν.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα έχω αγοράσει μια τηλεόραση lg50UK6300PLB την έχω ακριβώς 17 μήνες με πέντε χρόνια εγγύηση αλλά συνέβη κάτι κ έσπασε οι οθόνη!!! Τι μου προτείνετε να κάνω για να την φτιάξω οι όχι κ που να ψάξω? Δυστυχώς από τον Κωτσόβολο που την αγόρασα δεν μπορούν να κάνουν κάτι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλύτερο είναι να μιλήσεις με την LG για να σε παραπεμψει στο δικό της επισκευαστή. Στη συνέχεια πράττεις αναλόγως με την τιμή που θα σου πει.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα. Έχω την LG 49UH668V-ZA. Εδώ και 2 χρόνια την έχω με πρόβλημα στην οθόνη. Από ότι μου είπαν τεχνικοί , χρειάζεται αλλαγή τα led-130€ μου ζητούν. (Μπλεδιάζει σε διάφορα σημεία της οθόνης ακανόνιστα, σαν νερά). Έχω φωτό αλλά δεν μπορώ να την ανεβάσω για να την δείτε. Υπάρχουν led αντικατάστασης , για αυτόν τον τύπο? Βρίσκω στο e-bay ,αλλά δεν γράφει τον τύπο ακριβώς.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ . ΘΟΔΩΡΟΣ [email protected]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό πρέπει να είναι:

      https://www.ebay.com/itm/Replacement-led-strips-49-LG-49UH6500-49UH650V-49UH661V-49UH668V-LC490DGG-FJ/124389208342?hash=item1cf62cb116:g:16sAAOSwtjtfiZ~E

      Διαγραφή
    2. Παρήγγειλα από την Κίνα και την επισκεύασα μόνος μου , σύμφωνα με το βίντεό σου....ευχαριστώ πολύ...Υ.Γ Το κόστος......μόλις 18€!!!!

      Διαγραφή
    3. Άρχοντας! Μπράβο σου φίλε μου.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα σας, έχετε υπόψη ανταλλακτικό οθόνης για LG 42lb650v ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα
    Εχω την LG 42LY750H-ZA και μου είπαν ότι θέλω led μπαρες αλλαγές αλλά δε μπορώ αν βρω το ανταλλακτικο. Έχιες καμιά ιδέα που μκπορώ να το βρω;
    Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα! Εχω την ue50j6200 ψαχνω να κανω αλλαγη στα λεντ αλλα δεν ξερω ποια ταιριάζουν! Τι μπορω να κανψ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σας, ευχαριστούμε για το πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό βίντεο!! Έχω πρόβλημα με τηλεόραση LG και εγώ, έχει πέσει αρκετά η φωτεινότητα προς την δεξιά πλευρά τής οθόνης, είναι πρόβλημα με τα led η μήπως κάτι άλλο... πώς μπορούμε νά τά τσεκαρουμε αφού την λύσουμε για να σιγουρευτούμε πρίν αγοράσουμε τίς ταινίες... ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω πώς μπορείς να το τσεκαρεις, αλλά στη θέση σου θα έψαχνα αν κάποιος έχει το ίδιο πρόβλημα κάπου στο ίντερνετ και έχει επιβεβαιώσει οτι φταίνε οι ταινίες LED.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα έχω μια lg lf5610 και δεν ανοίγει καθόλου ουτε ήχος ουτε εικόνα, το μόνο ότι ανάβει το κόκκινο λαμπάκι και σβήνει όταν παταω το κεντρικό κουμπί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Ενδεχομένως να έχει καεί η κεντρική πλακέτα.

      Διαγραφή
  10. Γεια σας,
    Το χρωμα των LEDBARs επηρεαζει τα χρωματα της τηλεορασης;
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε μου καλημερα.μηπως μπορεις να μου πεις την σειρα που τοποθετουμε τα ανακλαστικα φυλλα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Δεν έχω ιδέα. Απλως τα τοποθέτησα με τη σειρα που τα έβγαλα.

      Διαγραφή
  12. Γεια σας. Συγχαρητήρια για το καταπληκτικό βίντεο . Έψαχνα το πρόβλημα της τηλεόρασης μου και είδα το βίντεο σας. Εμένα μου έσβησε ,με μαύρη οθόνη από δεξιά προς τα αριστερά ενώ λειτουργούσε. Έκτοτε όταν την ανοίγω έχει πολύ λίγο φως δεν φαίνεται εικόνα , "ακούει" στις εντολές του τηλεκοντρόλ ,κανάλια και ήχο ,παίζουν κανονικά ,δεν έχει εικόνα όπως είπα . Έχετε καμιά ιδέα σας παρακαλώ για το είδος της βλάβης? Το μοντέλο της είναι LG 55LB650V-ZN . Να μην ξεχάσω πως πριν μήνες έκανε αυτό το αναβόσβημα που κάνει σε εσάς και την έβγαλα από το ρεύμα και δεν το ξαναέκανε. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξέρει κανείς τι ταινία διπλής όψης χρησιμοποιείται για να κολλήσει led που έχει ξεκολλήσει και κάνει άσπρο στίγμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλησπέρα ξέρεις που μπορώ να βρώ πάνελ για samsung

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας, στην τηλεόραση μας χάθηκε η οθόνη. Ακούμε ήχο, αλλάζουμε κανάλια αλλά εικόνα δεν έχουμε... Είναι μάρκα LG 42LN575S. Την έχουμε πάνω από δέκα χρόνια. Πού μπορούμε να αναζητήσουμε led ταινίες, όπως πολύ σωστά λέτε και τι είδους ταινίες ώστε να είναι συμβατές με την τηλεόραση μας;; Ευπρόσδεκτες οι πολύτιμες συμβουλές σας! Σας ευχαριστούμε για το βίντεο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βρεις στο eBay φίλε μου. Κάνε μια αναζήτηση το εξής:

      LG 42LN575S led strip

      Διαγραφή
  16. Βλέπω ότι, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουν πρόβλημα με led tv. Εγώ που έχω lcd λες να είναι το ίδιο εύκολο να επισκευαστεί; Πιο εύκολο; Πιο δύσκολο;
    Το δικό μου πρόβλημα...... Την έχω σχεδόν 13 χρόνια και έβγαλε με το παραπάνω το ψωμί της, αλλά λόγο οικονομικών δεν μας παίρνει για αλλαγή. Τους τελευταίους μήνες, σχεδόν χρόνο, όλο και πιο πολύ κολλούσε η εικόνα αλλά όχι ο ήχος. Έπρεπε να δουλέψει κάνα 15 λεπτο για να σταθεροποιηθεί η εικόνα. Με τον καιρό χρειαζόταν περισσότερο χρόνο, κάνα μισάωρο. Ώσπου κολλούσε η εικόνα με τις ώρες και δεν έδειχνε τίποτα. Το τελευταίο διάστημα δεν ανοίγει η εικόνα καθόλου.
    Να προσθέσω ότι έχει usb για αναπαραγωγή αρχείων και ταινιών από στικ και σκληρό και το τελευταίο διάστημα, όσο ήταν κανονική η εικόνα, με το που έβαζα στικ ή σκληρό δίσκο άρχιζε να τρεμοπαιζει λίγο η εικόνα και να κολλάει.κατι σαν να δείχνει καρέ καρέ την εικόνα αλλά ο ήχος κανονικός.
    Ελπίζω να βοήθησα με την περιγραφή και ελπίζω ακόμα περισσότερο να είναι εύκολη η επισκευή της... Μια βοήθεια από όποιον είχε το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα...... καλοδεχούμενη.
    Το μοντέλο πρέπει να είναι το 37LG5000.AEU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να έχω ιδιαίτερη εμπειρία με αυτό τον τύπο τηλεόρασης, πιστεύω ότι δεν επισκευάζεται τόσο εύκολα. Άλλο η οθόνη υγρών κρυστάλλων και άλλο η LED.

      Επειδή έχω κι εγώ μια 15ετιας η οποία βγάζει τα προβληματάκια της πού και πού (π.χ. μερικές φορές την ανοίγω και η οθόνη δεν ανάβει αλλά ο ήχος παίζει κανονικά), θα έλεγα ότι απλά έχει πάρει την κάτω βόλτα λόγω παλαιότητας και ότι έχει ξεκινήσει μία αναπόφευκτη φθορά.

      Διαγραφή
  17. Φιλε μουΈχω μια lg tv 47lb5830 και έσπασε η οθόνη. Από μια άλλη tv
    47 ln5750 κάνει η οθόνη της για αλλαγή.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δε γνωρίζω φίλε μου. Δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα, καλή χρονιά με υγεία εύχομαι. Έχω την τηλεόραση Samsung UE43RU7102 Smart 4K UHD 43" και δυστυχώς έχει μαυρίσει όλη η αριστερή οθόνη, λογικά κάηκαν τα φώτα LED. Μήπως γνωρίζετε πού μπορώ να τα βρω ώστε να τα αντικαταστήσω; Φώναξα τεχνικό και μου ζήτησε 200 ευρώ, καλύτερα να πάρω καινούργια απο τα δώσω τόσα λεφτά :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά φίλε μου. Τα ανταλλακτικά θα τα βρεις στο eBay ψάχνοντας με τον κωδικό μοντέλου της συσκευής.

      Διαγραφή
  19. Συμβουλή. Πριν παραγγείλετε led bars καλύτερα να ανοίξετε πρώτα την τηλεόραση να δείτε τις λεντομπαρες γιατί εγώ τις πήρα βάσει του μοντέλου και τελικά δεν ταίριαζαν και ας έλεγε ο πωλητής ότι ήταν συμβατές με το μοντέλο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα σας έχω μία τηλεόραση 55 inc Μοντέλο 2014 55LB5800 συνάντησα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με το βίντεο που ανεβάσατε πώς μπορώ να την επιδιωρθωσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες