Επισκευή LED τηλεόρασης | Η LG μου ζήτησε 250 ευρώ, την έφτιαξα μόνος μου με μόλις 60 ευρώ!


Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν μία ημερομηνία λήξης. Από το γιαούρτι στο ψυγείο, μέχρι την τηλεόραση που αγόρασες πριν από λίγα χρόνια. Κάποια στιγμή λοιπόν όλα χαλάνε και το θέμα είναι ότι πολλά από αυτά δεν τα πετάς έτσι απλά στα σκουπίδια, αλλά ψάχνεις για να τα επισκευάσεις. Αυτό μου συνέβη πρόσφατα με μία LG LED TV, την οποία κατέληξα να φτιάξω μόνος μου, λόγω του πολύ υψηλού κόστος επισκευής.

Η πονεμένη ιστορία

Αγόρασα λοιπόν μία LG LED TV 47 ιντσών πριν από μερικά χρόνια, όταν το συγκεκριμένο μοντέλο κόστιζε κοντά στα 700 ευρώ. Τα χρόνια πέρασαν και απόλαυσα τις ταινίες, τις σειρές και τα παιχνίδια μου στο PS4, αλλά μία ωραία πρωία όλα έσβησαν απότομα! Η τηλεόραση δεν κάηκε ούτε έσπασε, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί ο οπίσθιος φωτισμός της. Μπορούσα δηλαδή να ακούσω τον ήχο και να δω την εικόνα, αλλά ήταν σαν να είχα χαμηλώσει εντελώς το φωτισμό.

Ξεκίνησα ρίχνοντας μια ματιά στο ίντερνετ για να δω πού οφείλεται το συγκεκριμένο πρόβλημα και ανακάλυψα ότι οι τηλεοράσεις αυτές έχουν στο εσωτερικό τους ταινίες LED, περίπου σαν αυτές που αγοράζουμε για το σπίτι. Αντικαθιστώντας λοιπόν αυτές τις ταινίες, η τηλεόραση είναι και πάλι σαν καινούρια.

Διαφήμιση

Έψαξα επίσης για ανταλλακτικά, τα οποία βρήκα στο eBay με 60 ευρώ (υπάρχουν και ακόμη φθηνότερα) και είδα ένα βίντεο επισκευής για να καταλάβω αν είναι πολύπλοκη η διαδικασία ή όχι. Η όλη ιστορία διαρκεί περίπου δύο ώρες (αν τα κάνεις όλα πολύ αργά και προσεκτικά) και από εργαλεία χρειάζεσαι μόνο ένα κατσαβίδι για να ξεβιδώσεις καμιά τριανταριά βίδες. Τα φθηνά ανταλλακτικά λοιπόν και η απλή διαδικασία επισκευής με έκαναν να αποφασίσω ότι θα πλήρωνα έως και 150 ευρώ σε κάποιον τρίτο για να μου τη φτιάξει. Αν μιλούσαμε για μία καμμένη πλακέτα ή ένα σπασμένο πάνελ, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά όσον αφορά το κόστος, σε σημείο που πετάς την τηλεόραση.

Τελειώνοντας τη διαδικασία επικοινώνησα με την LG, έστειλα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ελεγχθεί αν ήμουν εντός της εγγύησης (δεν ήμουν) και μου πρότειναν το κοντινότερο επίσημο επισκευαστικό κέντρο. Από εκεί εν τέλει με ενημέρωσαν ότι το κόστος ανέρχεται σε... 250 ευρώ, κάτι που κατά τη δική μου γνώμη είναι εξωφρενικό. Δε θα πλήρωνα ποτέ κανέναν 200 ευρώ για δύο ώρες δουλειάς, όπου θα ξεβίδωνε βίδες.


Πώς έγινε τελικά η επισκευή;


Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε ακριβώς τα βήματα που ακολούθησα για την επισκευή, έχει αξία όμως να πούμε και πέντε πράγματα για τις LED τηλεοράσεις γενικότερα, σε περίπτωση που θέλετε να μπείτε στην ίδια διαδικασία. Γενικά πάντως οι σύγχρονες τηλεοράσεις μοιάζουν πολύ με μεγάλα smartphone, για τα οποία έχουμε κάνει αρκετές επισκευές!

Τα ακριβότερα μέρη τους είναι οι πλακέτες και το μπροστινό πάνελ, οπότε τους φερόμαστε σαν... τα λουλούδια (με ευγένεια και προσοχή δηλαδή, δεν τα ποτίζουμε)! Ειδικά το μπροστινό πάνελ, επειδή είναι πολύ ευαίσθητο, προσπαθούμε να μην το μετακινήσουμε και γενικά να μην το αγγίζουμε πολύ, για αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε καλά πού θα κάνουμε την επισκευή και σε ποιο σημείο θα ακουμπήσουμε αρχικά την τηλεόραση.

Στο εσωτερικό βρήκαμε δύο πλακέτες, με την πρώτη να είναι η κεντρική και τη δεύτερη να έχει όλες τις θύρες σύνδεσης όπως τα USB και τα HDMI. Πιο μέσα υπάρχουν τα λεγόμενα "ανακλαστικά φύλλα", τα οποία είναι λευκά φύλλα από χαρτί που διαχέουν ομοιόμορφα το φως στο πάνελ. Η λογική είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι με τις λευκές ομπρέλες. Τέλος στο κατώτερο επίπεδο είναι οι ταινίες LED, οι οποίες είναι κολλημένες με ταινία διπλής όψης.


Διαφήμιση

Εν κατακλείδι


Η ουσία του άρθρου αλλά και όλων των επισκευών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, είναι ότι με τη βοήθεια του ίντερνετ, μπορούμε πλέον να μάθουμε πώς επισκευάζονται σχεδόν τα πάντα και να προμηθευτούμε εργαλεία και ανταλλακτικά σε πολύ χαμηλές τιμές. Δε χρειάζεται λοιπόν να ξοδεύουμε μια περιουσία σε επισκευές που το μόνο που χρειάζονται είναι να ξεβιδώσεις μερικές βίδες.

Όλη αυτή η διαδικασία μας έβαλε ξανά το "μικρόβιο" των επισκευών και στο άμεσο μέλλον σκοπεύουμε να δείξουμε πώς μπορείς να φτιάξεις "καμένες" οθόνες υπολογιστή και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις μπαταρίες από επίσης "καμμένα" UPS!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης...

Android | Αυτές είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας smart home server και ενώνουμε όλες τις έξυπνες συσκευές μας σε μία εφαρμογή!

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Smart Home | Κάμερα ασφαλείας με μπαταρία για να παρακολουθείς ακόμη και χώρους που δεν έχουν ηλεκτροδότηση!

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο μενού ''Εφαρμογές - ειδοποιήσεις''

Επισκευή smartphone | Οδηγός αλλαγής σπασμένης οθόνης

3D Printing | Δέκα χρήσιμα πράγματα που μπορείς να εκτυπώσεις για το γραφείο σου

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο ''Δίκτυο και διαδίκτυο''

3D Printing | Εκτύπωσε τη δική σου μάσκα για τον κορωναϊό COVID-19!