Android 10 Q | Όλα τα νέα χαρακτηριστικά που μας φέρνει η νέα έκδοση του Android


Η πρώτη beta έκδοση του Android 10 Q είναι διαθέσιμη και έχουμε πλέον μία πολύ καλή εικόνα για τις αναβαθμίσεις και τα νέα χαρακτηριστικά που μας ετοιμάζει η Google. Εκ πρώτης όψεως δεν είναι κάτι σημαντικό από άποψη νέων λειτουργιών, υπάρχουν όμως πολλές βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες είτε έλειπαν, είτε θα είναι χρήσιμες στο άμεσο μέλλον.

Ακολούθως λοιπόν θα δούμε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά, το οποία όμως ενδέχεται να αλλάξουν ή να μην προκριθούν στην τελική έκδοση που θα μας έρθει τον Αύγουστο. Με βάση όμως τα όσα είδαμε στην περίπτωση του Android 9.0 Pie πέρυσι, δύσκολα θα έχουμε μεγάλες αλλαγές.


Διαφήμιση

Καλύτερη διαχείριση αδειών για μεγαλύτερη ασφάλεια


Το σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό του Android 10 είναι η αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούν οι άδειες εφαρμογών και κυρίως η άδεια για πρόσβαση στην τοποθεσία. Μέχρι σήμερα, την πρώτη φορά που ανοίγαμε μία εφαρμογή ή χρησιμοποιούσαμε κάποιο χαρακτηριστικό της, μας ζητούνταν να παραχωρήσουμε την άδεια χρήσης της κάμερας, του μικροφώνου, της τοποθεσίας και άλλων στοιχείων της συσκευής. Οι άδειες αυτές ήταν μόνιμα ενεργοποιημένες και οι εφαρμογές μπορούσαν να αιτούνται την τοποθεσία μας για παράδειγμα, ακόμη και αν έτρεχαν στο παρασκήνιο.

Στο Android 10 μπορούμε πλέον να δώσουμε την άδειά μας μόνο για μια φορά, όντας σίγουροι ότι μόλις κλείσουμε την εφαρμογή, αυτό θα σταματήσει να ισχύει. Ιδιαίτερα για την τοποθεσία, το λειτουργικό σύστημα είναι πολύ αυστηρό και επιτρέπει τη χρήση της μόνο από την εφαρμογή που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή ανοιχτή.


Τέλος ένα σημαντικό βήμα γίνεται και για τις εφαρμογές που προσφέρουν προσωποποιημένες διαφημίσεις. Αυτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν το Device ID (αν το επιλέξουμε εμείς βέβαια), ενώ δεν μπορούν επίσης να δουν το IMEI και το MAC address για τον ίδιο σκοπό.

Καλύτερο σκοτεινό θέμα και επιλογή χρωμάτων 


Στη μεγαλύτερη οπτική αλλαγή που βλέπουμε στο Android 10, έχουμε πλέον σκοτεινό θέμα! Υπήρχε βέβαια κάτι παρόμοιο και στο Android 9.0 αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσες να το ονομάσεις έτσι. Πλέον βλέπουμε ότι μετά την ενεργοποίησή του (ενεργοποιώντας το Battery Saver) όλα τα μενού, η καρτέλα των ρυθμίσεων, ακόμη και οι εφαρμογές που διαθέτουν ρύθμιση σκοτεινού θέματος, γίνονται μαύρα.


Συμπληρωματικά μας δίνεται δυνατότητα να αλλάξουμε και το "χρώμα έμφασης" (accent color), ρυθμίζοντας στην ουσία το χρώμα των διακοπτών και των επικεφαλίδων στα μενού. Είναι κάτι που μας έχει συστήσει η OnePlus εδώ και πολλά χρόνια στις συσκευές της και χαιρόμαστε που φτάνει πλέον και στην κανονική έκδοση του Android.


Δυνατότητα εγγραφής οθόνης


Σε μία νέα λειτουργία τώρα, το Android 10 μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράψουμε σε βίντεο την οθόνη μας, πέρα από τη φωτογραφία που βγάζαμε με το στιγμιότυπο οθόνης. Είναι επίσης κάτι που άλλοι κατασκευαστές έχουν προσθέσει εδώ και χρόνια στις ROM τους, ενώ υπάρχουν και πολλές εφαρμογές που μας προσφέρουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα μέσω του Play Store.

Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα μας αλλάξει την καθημερινότητα, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν προσπαθείς να βοηθήσεις κάποιον να βρει συγκεκριμένα πράγματα στο κινητό του. Προς το παρόν ενεργοποιείται μέσα από τις ρυθμίσεις για προγραμματιστές και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε από το μενού που εμφανίζεται όταν κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Power.

Διαφήμιση

Κοινοποίηση κωδικού Wi-Fi με QR code


Πάμε και στις πιο χρήσιμες προσθήκες, μία από τις οποίες είναι η κοινοποίηση του κωδικού Wi-Fi μέσω QR code. Εξαιρετικά χρήσιμο για να δίνεις εύκολα και γρήγορα σε κάποιον τρίτο τον κωδικό του Wi-Fi σου, αλλά και αυτό δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά, μιας και υπάρχει εδώ και καιρό στη MIUI ROM της Xiaomi.


Ρυθμίσεις συστήματος μέσα σε εφαρμογές


Χρήσιμη είναι επίσης η δυνατότητα ενεργοποίησης βασικών ρυθμίσεων μέσα από τις εφαρμογές. Για παράδειγμα αν ανοίξουμε τον Chrome χωρίς να έχουμε ενεργοποιήσει το Wi-Fi ή τα δεδομένα 4G, η εφαρμογή θα μας προτείνει από μόνη της να το κάνουμε, αφού χωρίς ένα από τα δύο δεν μπορεί να λειτουργήσει.


Βελτίωση του μενού κοινής χρήσης


Το εξαιρετικά ταλαιπωρημένο μενού κοινής χρήσης του Android, δέχεται ακόμη μία αλλαγή, ελπίζουμε αυτή τη φορά προς το καλύτερο. Με το νέο API της Google, οι επιλογές κοινοποίησης εμφανίζονται ταχύτερα, ενώ υπάρχουν πλέον και πιο στοχευμένες συντομεύσεις, για να κάνουμε λιγότερα βήματα.


Εμφάνιση εκτίμησης της αυτονομίας


Μικρό αλλά καλό είναι επίσης η εκτίμηση της αυτονομίας στην μπάρα ειδοποιήσεων του Android 10. Εκεί ανάλογα με τη χρήση που κάνουμε δε βλέπουμε πλέον μόνο το ποσοστό της μπαταρίας που υπολείπεται, αλλά και την συγκεκριμένη ώρα στην οποία προβλέπεται να κλείσει το κινητό μας. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπάρχει στις τελευταίες εκδόσεις στο μενού της μπαταρίας, αλλά είναι καλό να το βλέπουμε και πιο άμεσα.


Desktop mode και πρόβλεψη για αναδιπλούμενες οθόνες


Κλείνουμε με τα πιο φουτουριστικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ο νέος διαχωρισμός οθόνης, ο οποίος είναι ειδικά φτιαγμένος για να εξυπηρετεί τα smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη, όπως το Samsung Galaxy Fold και το Huawei Mate X.


Το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο για το μέλλον του Android είναι το Desktop mode, το οποίο μετατρέπει τη συσκευή μας σε Android υπολογιστή. Αν συνδέσουμε το κινητό μας με μία εξωτερική οθόνη, ο launcher που εμφανίζεται σε αυτήν, θυμίζει πολύ αυτόν του Chrome OS. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι ίσως το μόνο που δε θα καταφέρει τελικά να είναι έτοιμο τον Αύγουστο, οπότε και θα συμπεριληφθεί στην 11η έκδοση του Android.



Πότε θα αναβαθμιστεί η συσκευή μου;


Η τελική έκδοση του Android 10 θα είναι διαθέσιμη στα μέσα Αυγούστου, μόνο για τα Pixel της Google. Οι αμέσως επόμενοι που θα αναβαθμιστούν λίγες εβδομάδες μετά, είναι όσοι χρησιμοποιούν GSI ROM στη συσκευή τους. Τρίτοι στη λίστα είναι αυτοί που διαθέτουν Android One συσκευές και όσοι έχουν αγοράσει ακριβές ναυαρχίδες, οι οποίοι θα γευτούν τη νέα έκδοση κάπου μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου 2020.

Όσοι έχουν Pixel συσκευή μπορούν από σήμερα να το δοκιμάσουν, δηλώνοντας συμμετοχή στο Android Beta.


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter