Xiaomi Smoke Detector review | Επεκτείνουμε το έξυπνο σπίτι μας με αισθητήρες για φωτιά και διαρροή αερίου


Όσο ερευνούμε την υπόθεση του "έξυπνου σπιτιού", παρατηρούμε ότι τελικά υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που απειλούν τη στέγη μας, μερικοί από τους οποίους μπορούν να οδηγήσουν και στην ολοκληρωτική καταστροφή της. Δύο από αυτούς τους κινδύνους είναι η πυρκαγιά και η διαρροή φυσικού αερίου και ευτυχώς για εμάς η Xiaomi έχει δημιουργήσει ισάριθμους αισθητήρες, για να μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε τα χειρότερα πριν να είναι αργά. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πώς λειτουργούν και τι μπορούν να κάνουν.

Η λογική λέει ότι ένας αισθητήρας πυρκαγιάς δεν είναι και τόσο απαραίτητος, γιατί πολύ απλά δεν καίγονται σπίτια κάθε μέρα. Το θέμα όμως είναι ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα χάσεις ολόκληρο το σπιτικό σου και πολύ πιθανό να κινδυνεύσει η ζωή σου. Για όσους επίσης χρησιμοποιούν κουζίνες αερίου ή έχουν εγκαταστήσει σε εσωτερικό χώρο τον καυστήρα θέρμανσης, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς μία διαρροή μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη ή ακόμη χειρότερα σε ασφυξία την ώρα του ύπνου.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάποια πράγματα έχουν τετελεσμένες και συνήθως τραγικές συνέπειες και καλό θα είναι να τα έχουμε προβλέψει από νωρίς. Το να μπει για παράδειγμα ένας κλέφτης στο σπίτι όταν λείπουμε και να πάρει ένα laptop, επειδή δεν έχουμε εγκαταστήσει κάποιον συναγερμό, δε συγκρίνεται με την ολοκληρωτική καταστροφή του ή την απώλεια ζωής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mijia Honeywell Smoke & Gas alarm

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν αποφασίσαμε να αποκτήσουμε τον αισθητήρα εντοπισμού φωτιάς της Xiaomi. Δεν πήραμε τον αντίστοιχο για το αέριο γιατί πολύ απλά δεν τον χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση, αλλά το σετάρισμα και ο τρόπος λειτουργίας των δύο είναι παρόμοιος.

Το μέγεθός του είναι περίπου όσο η παλάμη ενός χεριού και μέσα στο κουτί του θα βρούμε τον αισθητήρα, μαζί με κάποια εξαρτήματα για την εγκατάστασή του, συν τα κλασικά έγγραφα στην κινεζική γλώσσα. Πολύ σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν καλώδια, καθώς λειτουργεί με μπαταρία, ενώ συνδέεται στο δίκτυο ασύρματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να τον τοποθετήσουμε όπου πραγματικά θέλουμε.


Διαθέτει μία μικρή βάση την οποία μπορούμε να βιδώσουμε στον τοίχο, το ταβάνι ή να την κολλήσουμε σε κάποιο έπιπλο. Οι βίδες και η ταινία διπλής όψης περιλαμβάνονται στη συσκευασία, οπότε η εγκατάσταση μπορεί να γίνει άμεσα! Βάζουμε λοιπόν την μπαταρία του, τον κουμπώνουμε στη βάση και είναι πλέον σε λειτουργία. Απλά πράγματα.

Από εδώ και στο εξής μόλις εντοπίσει ο αισθητήρας μας σημάδια καπνού, θα ηχήσει τη σειρήνα του, αν έχεις όμως στην κατοχή σου και το συναγερμό της Xiaomi (το Gateway δηλαδή), μπορείς να κάνεις ακόμη περισσότερα πράγματα!

Σύνδεση με το Mi Home

Μπορούμε λοιπόν να σετάρουμε το συγκεκριμένο αισθητήρα στην εφαρμογή Mi Home και να τον ρυθμίσουμε ως υποσυσκευή του Gateway. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις του, να λάβουμε ειδοποιήσεις από αυτόν στο κινητό μας και θα του δώσουμε τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει και με άλλες συσκευές που ενδεχομένως να έχουμε στο χώρο μας.

Οι ρυθμίσεις του είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε δηλαδή να βάλουμε το δικό μας ringtone ή να αυξομειώσουμε την ένταση του ήχου όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Gateway, αλλά μερικές από αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Πρώτα από όλα πρέπει να ρυθμίσουμε την ευαισθησία του. Επιλέγουμε λοιπόν το "Installation site" και διαλέγουμε μία από τις τρεις κλίμακες:

  • Smoke free zone, αν το τοποθετήσουμε σε ένα χώρο που δεν υπάρχει καθόλου καπνός,
  • Little smoke zone, αν θέλουμε να μη μας ειδοποιεί όταν κάποιος καπνίζει στο χώρο,
  • Moderate smoke zone, αν το τοποθετήσουμε πάνω από μία κουζίνα όπου μαγειρεύοντας υπάρχουν συνέχεια καπνοί.


Εννοείται ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν ο καπνός προέρχεται από ένα τσιγάρο ή από το χαλί που καίει ο μπόμπιρας του σπιτιού, οπότε αυτό που κάνει στην ουσία στη δεύτερη και την τρίτη περίπτωση, είναι να αγνοεί τις μικρές ποσότητες καπνού. Το θέμα όμως είναι ότι αν ξεκινήσει μια φωτιά, πρέπει να την προλάβεις όσο πιο σύντομα γίνεται, για αυτό και προσωπικά επιλέγω την πρώτη κλίμακα.

Μία ακόμη χρήσιμη λειτουργία είναι το "Device self-check" με την οποία μπορούμε να δούμε αν η συσκευή έχει κάποιο πρόβλημα. Επειδή δεν έχει κάποια σήμανση που να παραπέμπει στην ορθή της λειτουργία, μετά την εγκατάσταση πραγματικά δεν μπορείς να καταλάβεις αν αυτό το μαραφέτι θα σε ειδοποιήσει όταν το χρειαστείς. Μπορούμε λοιπόν χειροκίνητα να ενεργοποιήσουμε το συναγερμό και αν θέλουμε, να το ρυθμίσουμε να μας ειδοποιεί μια φορά το μήνα για να κάνουμε τον ίδιο έλεγχο.

Τέλος καλή είναι επίσης και η επιλογή "Linkage gateway alarm" με την οποία λέμε στην ουσία στο Gateway, να χτυπήσει και αυτό αν υπάρξει φωτιά. Δύο ηχεία, δύο συναγερμοί, καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτοματισμοί

Πέρα από το γεγονός ότι ο αισθητήρας μας στέλνει πλέον και ειδοποιήσεις στο κινητό όταν κάτι πάει στραβά, μπορεί να συμμετέχει και στους κανόνες αυτοματισμού του Gateway και κατ' επέκταση να επικοινωνήσει με άλλες συσκευές που έχουμε στο σπίτι! Μπορούμε για παράδειγμα να το ρυθμίσουμε αν εντοπίσει καπνό, να ανάψουν όλα τα φώτα, να ανοίξει αυτόματα η κάμερα για να δούμε τι γίνεται στο χώρο και να αρχίσει η σκούπα να σκουπίζει. Άκυρο αυτό το τελευταίο αλλά γίνεται!

Οι επιλογές αυτοματισμού που διαθέτει όμως δεν είναι και τόσες πολλές. Συγκεκριμένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως δράση και όχι ως αντίδραση. Μπορείς δηλαδή όταν ενεργοποιηθεί να το ρυθμίσεις να θέσει σε λειτουργία ή να κλείσεις άλλες συσκευές, δε γίνεται όμως το αντίστροφο. Για παράδειγμα θα ήθελα όταν χτυπάει ο συναγερμός του Gateway, να ενεργοποιείται και η δική του σειρήνα, η οποία είναι αρκετά πιο δυνατή.


Το πόρισμα

Ο συγκεκριμένος αισθητήρας λοιπόν και ο αντίστοιχος για τη διαρροή αερίου, είναι δύο λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα, αλλά και να μπουν στο δίκτυο του Xiaomi smart home μας. Είναι ασύρματοι και εύκολοι στην εγκατάσταση, μπορούμε αν θέλουμε να τους μετακινήσουμε ή να τους πάρουμε μαζί μας σε άλλο σπίτι και η μπαταρία τους κρατάει έως και πέντε χρόνια! Στην ουσία δηλαδή βάζεις την μπαταρία, τους τοποθετείς και τους ξεχνάς.

Αν δεν πειστήκατε ακόμη ότι πρόκειται για πολύ προσεγμένες συσκευές, ένα στοιχείο που το αποδεικνύει, είναι ότι έχουν φτιαχτεί από ειδικό αντιπυρικό υλικό! Έτσι σε περίπτωση πυρκαγιάς δε θα καταστραφούν αμέσως, αλλά θα συνεχίσουν να λειτουργούν για περισσότερη ώρα, ειδοποιώντας μας με τη σειρήνα τους. Πολύ καλή αγορά από όλους τους τομείς.

Τον αισθητήρα εντοπισμού καπνού τον βρήκαμε στο Gearbest με μόλις 25 ευρώ.

Δείτε επίσης:



Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter