Xiaomi Robot Vacuum review | Η ρομποτική σκούπα της Xiaomi είναι ο καλύτερος φίλος του τεμπέλη!


Με τη σειρά Xiaomi Smart Home κάναμε μια εισαγωγή στο "έξυπνο σπίτι" και είδαμε ποιες είναι οι απαραίτητες συσκευές για να αναβαθμίσουμε το δικό μας. Εννοείται ότι δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε εκεί κι έτσι σήμερα θα δούμε τη ρομποτική σκούπα της Xiaomi, ένα εξαιρετικό gadget που θα μας απαλλάξει για πάντα από το σκούπισμα στο σπίτι αλλά και το γραφείο!

Σε αντίθεση με τα gadget που συνηθίζουμε να παρουσιάζουμε στο Dr. Android, η σκούπα της Xiaomi δεν είναι φθηνή, ενώ αποτελεί περισσότερο ένα αντικείμενο πολυτέλειας, παρά ένα απαραίτητο προϊόν. Έχει όμως το κοινό της που δεν είναι άλλο από τους πολυάσχολους, τους τεμπέληδες, τους φιδιάρηδες ή αυτούς τέλος πάντων που δεν έχουν όρεξη να κάνουν δουλειές στο σπίτι. Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ και ομολογώ ότι παρήγγειλα τη Xiaomi Robot Vacuum με μεγάλη επιφύλαξη. Ο λόγος είναι αφενός γιατί δεν είχα δοκιμάσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν και αφετέρου επειδή δεν πίστευα ότι αυτές οι σκούπες κάνουν δουλειά. Τέσσερις μήνες μετά, δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το σκούπισμα και το σπίτι είναι πιο καθαρό από ποτέ!

Η πρώτη μέρα

Την παραγγείλαμε λοιπόν, έφτασε μετά από κάμποσες μέρες και τη βγάλαμε με ενθουσιασμό από το κουτί της. Η πρώτη εντύπωση είναι μίας συσκευής υψηλής τεχνολογίας, η οποία όμως ταιριάζει απόλυτα με τις υπόλοιπες "λευκές συσκευές" του σπιτιού. Πολύ σημαντικό αυτό γιατί μιλάμε για ένα χώρο στον οποίο πρέπει να υπάρχει αρμονία και βλέποντάς την να στέκεται δίπλα στο ψυγείο, ταιριάζει απόλυτα σε αυτόν.


Αρχικά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε το καλύτερο σημείο για να βάλουμε τη βάση της. Αυτό θα είναι το σπίτι της για τα επόμενα χρόνια και πρέπει να είναι στο πάτωμα, καθώς η σκούπα φεύγει και επιστρέφει σε αυτή αυτόματα! Κατεβάζουμε επίσης την εφαρμογή Mi Home και σετάρουμε επάνω της τη σκούπα, καθώς είναι απαραίτητη για το χειρισμό της. Τη βάζουμε λοιπόν να κάνει την πρώτη της βόλτα και από τον τρόπο που κινείται στο χώρο, η πρώτη μας σκέψη είναι ότι:

...αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να καθαρίσει σωστά το σπίτι ποτέ!

Εκεί είναι που αρχίζεις και σκέφτεσαι ότι πέταξες 200 ευρώ, αλλά μόλις καταλάβεις τη... λογική της και αφού τη δεις να δουλεύει μερικές φορές ακόμη, είσαι σίγουρος πλέον ότι έχεις κάνει τη σωστή επιλογή, με τα θετικά και τα αρνητικά της φυσικά.


Τα χαρακτηριστικά της

Η σκούπα... σκουπίζει, αλλά ο τρόπος που το κάνει και οι αισθητήρες που φοράει έχουν τρομερό ενδιαφέρον! Διαθέτει λοιπόν ένα laser αισθητήρα τύπου σόναρ στο επάνω μέρος, ο οποίος χαρτογραφεί το χώρο μας σε 360 μοίρες. Οι αισθητήρας αυτός δημιουργεί μία κάτοψη του χώρου, την οποία μάλιστα μπορούμε να δούμε ζωντανά μέσω της εφαρμογής στο κινητό μας, μαζί με τη διαδρομή που ακολουθεί. Κάθε φορά που η σκούπα... βγαίνει για σεργιάνι, το σόναρ σκανάρει ξανά το χώρο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχουμε αλλάξει θέση στα έπιπλά μας ή αν δεν έχουμε συμμαζέψει.

Ο μπροστινός της προφυλακτήρας διαθέτει έναν αισθητήρα μέτρησης της απόστασης, ο οποίος βρίσκεται εκεί για να τη σταματάει πριν πέσει πάνω σε κάποιον τοίχο. Όλος ο προφυλακτήρας είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο κουμπί, το οποίο πατιέται κάθε φορά που ακουμπάει σε ένα εμπόδιο, αλλάζοντας στη συνέχεια πορεία για να συνεχίσει το σκούπισμα. Αυτή είναι και μία από τις μεγάλες διαφορές με την πανάκριβη Roomba, η οποία σε διάφορα βίντεο που έχουμε δει πέφτει με φόρα επάνω στα έπιπλα, ενώ η Xiaomi τα ακουμπάει απαλά χωρίς να προκαλεί ζημιές.

Στα πλάγια έχουμε ακόμη έναν αισθητήρα ο οποίος διατηρεί τη σκούπα σε απόσταση 10 χιλιοστών από τους τοίχους, όταν αυτή κινείται κατά μήκος τους. Αυτός επιτρέπει στη συσκευή να βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από τον τοίχο, μαζεύοντας όλα τα σκουπίδια και παράλληλα να μην ακουμπάει και να φθείρει τον εαυτό της αλλά και τον τοίχο.


Στο κάτω μέρος θα βρούμε στα πλάγια ένα μικρό περιστρεφόμενο σκουπάκι, το οποίο φέρνει όλα τα σκουπίδια στο κέντρο της συσκευής για να τα ρουφήξει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις περιπτώσεις που κινείται δίπλα σε τοίχους, καθώς χωρίς αυτό, δεν υπάρχει τρόπος να μαζέψει τα σκουπίδια από τις άκρες. Εξίσου σημαντική είναι και η βούρτσα που βρίσκεται στο κέντρο της συσκευής, η δουλειά της οποίας είναι να μαζεύει τις τρίχες όταν ανεβαίνει σε χαλιά και μοκέτες.

Έχουμε τέλος τις δύο "τρακτερωτές" ρόδες οι οποίες είναι ο κινητήριος μοχλός της συσκευής, ενώ στο μπροστινό μέρος υπάρχει κι ένας αισθητήρας που αναγνωρίζει αν η σκούπα μας έχει φτάσει στο χείλος κάποιου σκαλοπατιού, αποτρέποντάς την από το να πέσει!

Όλα αυτά σου δίνουν λοιπόν την εντύπωση ότι ο κατασκευαστής έχει προβλέψει πραγματικά τα πάντα! Το θέμα όμως δεν είναι πόσα "μπλιμπλίκια" κουβαλάει, αλλά αν τελικά σκουπίζει σωστά.


Πώς λειτουργεί;

Η σκούπα όταν αρχίζει τη βόλτα της, χωρίζει το χώρο μας σε τμήματα των 10 τετραγωνικών μέτρων περίπου. Ξεκινάει πρώτα από την περίμετρο και στη συνέχεια με κινήσεις ζιγκ - ζαγκ σκουπίζει και το εσωτερικό του. Η μπαταρία των 5.200mAh της δίνει αυτονομία δύο ωρών περίπου, στις οποίες μπορεί να σκουπίσει λίγο περισσότερα από 200 τετραγωνικά μέτρα. Αν όμως ο χώρος μας είναι μεγαλύτερος δε χρειάζεται να ανησυχούμε, καθώς λίγο πριν τελειώσει η μπαταρία της, θα επιστρέψει στη βάση για να φορτίσει για να συνεχίσει αργότερα το σκούπισμα.

Πηγαίνει κάτω από όλα τα έπιπλα, αρκεί να χωράει στο ύψος φυσικά, το οποίο είναι σχεδόν 10 εκατοστά. Για τις περιπτώσεις όμως που δεν τα καταφέρνει, μπορούμε μια φορά το μήνα να μετακινήσουμε κάποια έπιπλα και έτσι να της επιτρέψουμε να σκουπίσει κι εκεί. Εννοείται βέβαια ότι υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία δεν μπορεί να φτάσει από μόνη της. Μια λύση λοιπόν για να μη φέρνουμε βόλτα όλα τα έπιπλα κάθε βδομάδα, είναι να φτάσουμε σε αυτά τα σημεία με ένα σκουπάκι χειρός. Πιστέψτε με αυτό δεν είναι τίποτα όταν βρίσκεις το σπίτι καθαρό στο 99% της επιφάνειάς του.


Μεγαλύτερος εχθρός της είναι οι κάλτσες και ιδίως τα καλώδια. Ενδεικτικά να σας πω ότι την πρώτη φορά που τη βάλαμε σε λειτουργία, άρπαξε το καλώδιο φόρτισης ενός χειριστηρίου του PS4. Το αποτέλεσμα ήταν να το πάρει μαζί της και να τραβήξει όλη την κονσόλα από το ράφι της, την οποία βρήκαμε στο πάτωμα!!! Τρία εγκεφαλικά, δύο καρδιακές προσβολές και ένα ρίγος διαπέρασε το σώμα μου όταν είδα αυτή την κατάσταση.

Το εντυπωσιακό στη λειτουργία της είναι ότι σκουπίζει με επιμονή! Αρκεί να τη δεις πώς συμπεριφέρεται σε σημεία στα οποία υπάρχουν πολλά εμπόδια και θα καταλάβεις. Για παράδειγμα κάτω από το τραπέζι της κουζίνας όπου βρίσκονται και οι καρέκλες, δίνει μάχη για να μπει παντού.


Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις στις οποίες μπερδεύεται. Για παράδειγμα όταν φτάνει κοντά σε κουρτίνες, τις αντιλαμβάνεται ως τοίχο και δεν προσπαθεί να περάσει από κάτω. Το ίδιο συμβαίνει και αν έχουμε μία πολυθρόνα με το κάλυμμά της όμως να φτάνει στο πάτωμα. Και σε αυτή την περίπτωση δε θα προχωρήσει πιο πέρα από αυτό, άσχετα αν χωράει να περάσει από κάτω.

Η λύση βέβαια είναι απλή, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να σηκώσουμε λίγο το κάλυμμα για να δημιουργήσουμε μία πόρτα, από την οποία θα μπει και θα βγει. Μελετώντας επίσης το χάρτη που μας δίνεται στην εφαρμογή, μπορούμε να δούμε σε ποια σημεία δεν πηγαίνει και να πράξουμε αναλόγως.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα κάνει όλα αυτόματα

Η μεγάλη μαγκιά που μας προσφέρει είναι ότι λειτουργεί αυτόματα και αυτόνομα. Μπορείς για παράδειγμα να τη ρυθμίσεις να κάνει τη βόλτα της κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, όταν εσύ βρίσκεσαι στη δουλειά, για να επιστρέψεις σε ένα καθαρό σπίτι το απόγευμα. Σε περίπτωση όμως που γίνει κάποια ζημιά και θέλουμε να καθαρίσουμε άμεσα, μπορούμε να τη χειριστούμε σαν τηλεκατευθυνόμενο!


Διαθέτει πέντε διαφορετικά επίπεδα καθαρισμού (εμείς επιλέξαμε μόνιμα το τέταρτο) και ο μόνος λόγος για να ασχοληθείς ξανά μαζί της, είναι για να της αδειάσεις τον κάδο από τα σκουπίδια. Ο κάδος έχει χωρητικότητα 420ml και δε χρειάζεται να τον έχεις στο νου σου, καθώς θα σου έρθει ειδοποίηση στο κινητό όταν αυτός γεμίσει.


Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής της, ενδεικτικά να πούμε ότι αντέχει έως και 1.500 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας. Δηλαδή αν έχεις ένα σπίτι που το σκουπίζει σε μία ώρα, για δύο φορές την εβδομάδα, τότε θα σε... υπηρετεί για 14 συναπτά έτη! Αν τέλος φθαρεί κάποιο από τα εξαρτήματά της, όπως για παράδειγμα οι βούρτσες, στο ίντερνετ κυκλοφορούν kit αλλαγής σε πολύ προσιτές τιμές.


Το πόρισμα

Ξέρω ότι δεν είναι ένα από τα απαραίτητα gadget που χρειάζεται ένα σπίτι, αλλά αν θέλεις να κάνεις το βήμα παραπάνω στην "εξυπνοποίηση" του χώρου σου, η Xiaomi Robot Vacuum είναι τρομερή επιλογή. Συγκρίνοντάς την με το βασιλιά του είδους τη Roomba, η οποία κοστίζει τα τριπλάσια χρήματα, είναι μία "value for money" επιλογή, η οποία σε πολλές περιπτώσεις σκουπίζει καλύτερα! Μπορεί επίσης για το σπίτι μας να ακούγεται υπερβολική η αγορά της, αλλά για μία επιχείρηση η οποία θέλει τα γραφεία της να είναι στην εντέλεια, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή.

Προσωπικά και βλέποντάς την ως gadget είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τη δουλειά που κάνει, ενώ συγκρίνοντάς τη με άλλες σκούπες του είδους, ξέρω ότι έχω κάνει την καλύτερη επιλογή στο λιγότερο δυνατό κόστος. Πραγματικά αξίζει τα λεφτά της.

Το κατάστημα που την πουλάει φθηνότερα αυτή τη στιγμή είναι το Geekbuying στα 221 ευρώ και είναι η κατάλληλη στιγμή να την αγοράσεις, γιατί είναι γενικά η χαμηλότερη τιμή της ιστορίας της. Ο λόγος; Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μοντέλο που... σφουγγαρίζει κιόλας!

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter