Copperhead OS | Η custom ROM του Android που έχει στο επίκεντρο την ασφάλεια και το ιδιωτικό απόρρητο


Καλώς ή κακώς αν θέλουμε να αγοράσουμε σήμερα νέο smartphone, θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο iOS της Apple και στο Android της Google. Με τα όσα ακούγονται όμως για την ασφάλεια των δύο συστημάτων, πολύς κόσμος ανησυχεί και παίρνει έξτρα μέτρα για να προστατεύσει το απόρρητό του. Για αυτούς τους ανθρώπους που βάζουν την ασφάλεια πάνω από όλα, δημιουργήθηκε το Copperhead OS, μία νέα ROM του Android, η οποία έχει ως επίκεντρο την ασφάλεια και το ιδιωτικό μας απόρρητο.

Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να δούμε ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα, το οποίο δε θα έχει σχέση με το Android, το πρόβλημα όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δε θα υπάρχουν εφαρμογές για αυτό, άρα θα είναι κατά κάποιο τρόπο άχρηστο. Έτσι οι δημιουργοί του Copperhead OS πήραν τον κώδικα του Android και έχτισαν μία ROM, η οποία είναι βελτιωμένη στα σημεία που θεωρούν πιο σημαντικά για την ασφάλειά μας. Λογικό.

Σε τι διαφέρει το Copperhead OS από το Android της Google;

Κατ' αρχάς δεν περιλαμβάνει τις εφαρμογές αλλά και τις υπηρεσίες της Google. Πολύς ντόρος και φέτος για το αν η εταιρία μας παρακολουθεί μέσα από τα κινητά μας, ενώ είναι γνωστό ότι αν δεν έχεις επιλέξει τις σωστές ρυθμίσεις, τότε δίνεις πρόσβαση στην εταιρία και σε ακόμη περισσότερα δεδομένα. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι δεν περιλαμβάνει και το Play Store, το οποίο έχει αντικατασταθεί από το F-Droid, που είναι ένα εναλλακτικό μαγαζάκι με ανοιχτού κώδικα εφαρμογές.

Δεύτερο βήμα είναι η σύνδεσή μας στο ίντερνετ, για την οποία χρησιμοποιούνται τεχνικές που δεν υπάρχουν στο κλασικό Android, ενώ η περιήγηση γίνεται μέσα από ένα ειδικά φτιαγμένο WebView και με τη βοήθεια του Chromium και όχι του Chrome.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρίτο στάδιο είναι η κρυπτογράφηση της εσωτερικής μνήμης, η οποία γίνεται σε πολλά επίπεδα. Χρησιμοποιούνται για παράδειγμα διαφορετικά password για τη μνήμη και για το ξεκλείδωμα της συσκευής, ενώ έχουν αλλάξει και οι στάνταρ ρυθμίσεις της Google σε αυτό τον τομέα, με άλλες πιο αυστηρές.

Τέλος έχει βελτιωθεί η γενική εικόνα του λειτουργικού συστήματος, με αυστηρότερο SELinux για ακόμη καλύτερη απομόνωση των εφαρμογών μεταξύ τους, ενώ χρησιμοποιείται και ένας βελτιωμένος Linux kernel με επίσης αυστηρότερα κριτήρια όσον αφορά το patching και το compiling. Όλα αυτά επιγραμματικά φυσικά. Αν έχετε τεχνικές γνώσεις και θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες στο επίσημο οδηγό του Copperhead OS.

Τα αυστηρά κριτήρια των δημιουργών του συνεπάγονται και αυστηρή επιλογή συσκευών. Για αυτό λοιπόν το Copperhead OS είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο για τα Nexus και τα Pixel της Google και θα αναβαθμίζεται για όσο καιρό παρέχει η Google τα update ασφαλείας της. Υποψήφιες για τη δημιουργία δικής τους ROM είναι επίσης οι συσκευές που έχουν 64-bit επεξεργαστή, μνήμη RAM DDR4 με TRR και μηνιαία update ασφαλείας, δηλαδή όλες οι σημερινές ναυαρχίδες, αλλά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Κακό αυτό.


Σε ποιους απευθύνεται;

Το Copperhead OS είναι λοιπόν μία αξιέπαινη αλλά περιορισμένη προσπάθεια για ένα ασφαλές Android. Οι περιορισμοί έχουν να κάνουν κυρίως με την κακή υποστήριξη των κατασκευαστών των συσκευών, στην οποία αναγκαστικά βασίζονται οι δημιουργοί της ROM, για αυτό και δε θα δούμε ποτέ πολλές υποστηριζόμενες συσκευές. Από την άλλη τα αυστηρά τους κριτήρια δείχνουν ότι γίνεται μία συντονισμένη δουλειά, οπότε όσοι το επιλέξουν θα έχουν σίγουρα αυξημένο επίπεδο ασφαλείας στη συσκευή τους.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη λύση είναι υπερβολική για το μέσο χρήστη, καθώς υπάρχουν τρόποι να κάνεις το Android πολύ πιο ασφαλές, χωρίς να αλλάξεις ROM. Για παράδειγμα η χρήση μιας VPN υπηρεσίας ή ενός ασφαλέστερου browser, είναι τα πρώτα και ίσως σημαντικότερα βήματα για ασφαλή και κυρίως ιδιωτική χρήση.

Αν ψηθήκατε πάντως και διαθέτετε μία υποστηριζόμενη συσκευή, μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή κατεβάζοντας το ανάλογο πακέτο από από την επίσημη σελίδα του Copperhead OS.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter