POLED vs AMOLED | Ποιες είναι οι διαφορές των δύο τύπων οθόνης για smartphone;


Ο ντόρος που δημιουργήθηκε σχετικά με το φαινόμενο burn-in στην οθόνη του Google Pixel 2, έχει στρέψει όλα τα πυρά κατά της LG και των POLED οθονών της. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Google θα έπρεπε να επιλέξει μία από τις AMOLED οθόνες της Samsung κι έτσι μας γεννήθηκε η απορία, για το ποιες είναι τελικά οι διαφορές των δύο τύπων οθόνης μεταξύ τους;

Κατ' αρχάς το φαινόμενο burn-in είναι ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα των OLED οθονών και το έχουμε δει σε όλα τα panel του είδους, ασχέτως εταιρίας κατασκευής. Αυτό που συμβαίνει συγκεκριμένα είναι ότι τα γραφικά στοιχεία όπως η μπάρα πλοήγησης του Android, που βρίσκονται πολλή ώρα στο ίδιο σημείο και μετά εξαφανίζονται, αφήνουν πίσω τους μια ενοχλητική σκιά. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε ακόμη και στην τελευταία ναυαρχίδα της Samsung, το Galaxy S8, στο οποίο το πλήκτρο "Home" το οποίο βρίσκεται πλέον ως γραφικό επάνω στην οθόνη, μετακινείται ελαφρώς αριστερά και δεξιά, για να "ξεκουράζει" τα pixel σε εκείνη την περιοχή.


Τι είναι οι OLED οθόνες;

OLED σημαίνει Organic Light Emitting Diode και την απάντηση μας έχει δώσει όσο καλύτερα γίνεται η Samsung σε ένα παλιό της infographic, στο οποίο μας λέει στην ουσία ότι τα LED που αποτελούν το panel λειτουργούν πλέον με διαφορετικό τρόπο. Κάθε ένα LED λοιπόν μπορεί να παράγει το δικό του φως και το δικό του χρώμα, σε αντίθεση με τις IPS οθόνες οι οποίες φωτίζονται καθολικά από ένα οπίσθιο φως και χρωματίζονται από ένα κοινό φίλτρο.

Αυτό σημαίνει ότι οι OLED οθόνες έχουν καλύτερο κοντράστ, γιατί πολύ απλά στα σημεία που έχουμε μαύρο χρώμα τα LED σβήνουν εντελώς, ενώ στις IPS οθόνες βλέπουμε ότι το "μαύρο" είναι στην πραγματικότητα γκρι σκούρο και φαίνεται ευκολότερα όταν κοιτάμε τη συσκευή μας υπό γωνία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χρώματα, τα οποία είναι πιο ζωντανά στις OLED οθόνες, γιατί το κάθε LED αναλαμβάνει ξεχωριστά να προβάλει το χρώμα που του έχει ανατεθεί. Τέλος το γεγονός ότι τα LED λειτουργούν αυτόνομα, μας προσφέρει και καλύτερη ανανέωση εικόνας, που μπορεί να φτάσει τα 240Hz!

Η αυτόνομη λειτουργία των LED λοιπόν είναι αυτή που μας προσφέρει όλα τα παραπάνω, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι με τη βοήθεια του Active Matrix της Samsung, οι OLED οθόνες είναι εδώ και μερικά χρόνια, πολύ λιγότερο ενεργοβόρες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι AMOLED της Samsung

Οι Active Matrix OLED (AMOLED) οθόνες είναι στην ουσία το ίδιο πράγμα με τις απλές OLED, απλά η Samsung άλλαξε το τρόπο παροχής ενέργειας σε κάθε LED ξεχωριστά. Αυτό συνέβη γιατί μετά τις τηλεοράσεις ήθελε να φέρει τον ίδιο τύπο panel και στα smartphone της, αλλά η παλιά μέθοδος ξεζούμιζε την μπαταρία τους. Με το νέο τρόπο κατάφερε να τις κάνει οικονομικές από άποψη ενέργειας και έτσι τις βλέπουμε πλέον σε φορητές συσκευές.

Μέχρι πριν δύο χρόνια σχεδόν όλα τα AMOLED panel ήταν φτιαγμένα από γυαλί, η ανάγκη όμως για κυρτές οθόνες με στρόγγυλες γωνίες και bezel-less σχεδιασμό, δεν μπορούσε να εκπληρωθεί από ένα τόσο δυσμετάβλητο υλικό. Έτσι χρησιμοποιήθηκε το πλαστικό το οποίο λυγίζει πιο εύκολα και δίνει στους κατασκευαστές μεγαλύτερη ευελιξία.


Οι POLED της LG

Από πλαστικό όμως είναι φτιαγμένες και οι Plastic OLED (POLED) οθόνες της LG, η οποία ασχολήθηκε με αυτού του είδους τα panel για να μας φέρει κυρτά smartphone όπως το G Flex 2. Θεωρητικά είναι ίδιες με αυτές τις Samsung, καθώς δεν είναι φτιαγμένες μόνο από το ίδιο υλικό, αλλά είναι και αυτές Active Matrix!

Γιατί λοιπόν η LG τις ονομάζει POLED; Γιατί πολύ απλά η ονομασία AMOLED έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με το όνομα της Samsung, οπότε είναι καθαρά μαρκετίστικος ο λόγος. Θεωρητικά λοιπόν μιλάμε για το ίδιο ακριβώς πράγμα, αλλά πρακτικά υπάρχει μία μεγάλη διαφορά που κάνει τα μοντέλα της Samsung να ξεχωρίζουν.


Η τεχνογνωσία

Δε λένε τυχαία πως "η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως". Έτσι η Samsung μετά από τόσα χρόνια παραγωγής AMOLED panel, έχει πλέον αντιμετωπίσει και λύσει τα περισσότερα προβλήματα που έχουν προκύψει μαζί τους. Υπάρχει επίσης μια διαφορά και στην εκτέλεση, με την LG να χρησιμοποιεί φθηνότερα υλικά για την κατασκευή των panel, προφανώς για να προσφέρει τα δικά της σε χαμηλότερες τιμές, ενώ η Samsung τοποθετεί πλέον με διαφορετικό τρόπο τα LED πάνω στο panel, για καλύτερα αποτελέσματα.

Στον τελικό καταναλωτή όμως όλα αυτά είναι ανούσιες λεπτομέρειες εφόσον η εμπειρία χρήσης είναι ίδια και έχει αποδειχτεί ότι όλα τα σύγχρονα OLED panel δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους, ενώ μοιράζονται τα ίδια προβλήματα. Το σημαντικότερο από όλα είναι επίσης να παίρνεις ότι πληρώνεις και αν όντως το panel του Pixel 2 XL είναι κατώτερης ποιότητας, δε συγχωρείται για μία συσκευή που κοστίζει 900 ολόκληρα ευρώ.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Χρήσιμα tip για να βγάζουμε εξαιρετικές φωτογραφίες με το κινητό μας

Docker | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας smart home server και ενώνουμε όλες τις έξυπνες συσκευές μας σε μία εφαρμογή!

Μάθε παιδί μου Linux | Πώς εγκαθιστούμε εφαρμογές στο Linux

3D Printing | Εκτυπώνουμε τοπογραφικούς χάρτες με τον 3D εκτυπωτή μας

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Android | Μετατρέπουμε το παλιό μας smartphone σε μία φορητή συσκευή προσωπικής ασφαλείας με το Haven

Smart Home | Κάμερα ασφαλείας με μπαταρία για να παρακολουθείς ακόμη και χώρους που δεν έχουν ηλεκτροδότηση!

Android | Αυτές είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019