Xiaomi ZMI Power Bank 20.000mAh review | Αυτό το ''τούβλο'' φορτίζει ακόμη και laptop!


Δοκιμάζοντας τα διάφορα Power Bank της Xiaomi κατά καιρούς, βλέπουμε ότι οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν περιθώρια εξέλιξης, πέρα από το να φορτίζουν απλά τα smartphone μας. Ένα παράδειγμα είναι το νεότερο ZMI (και όχι Mi) Power Bank 20000mAh, το οποίο είναι ένα "τούβλο" που όχι μόνο μπορεί να φορτίσει laptop, αλλά λειτουργεί και ως USB hub δίνοντάς μας επιπλέον θύρες USB για αυτό!

Ξεκινήσαμε κάποτε από το Mi Power Bank 10.000mAh, που μας προσφέρει απλά μία φορητή πρίζα με καλή κατασκευή, συνεχίσαμε με το Mi Power Bank Pro 10.000mAh που έχει θύρα USB-C και ταχεία φόρτιση, αλλά και τα δύο το μόνο που μπορούσαν να κάνουν είναι να φορτίσουν smartphone. Το καινούριο λοιπόν μας φέρνει δύο νέες λειτουργίες στο τραπέζι που δεν τις βλέπεις συχνά σε τέτοιου είδους συσκευές.


Οι νέες λειτουργίες

Η πρώτη είναι ότι έχει τη δύναμη να φορτίσει ακόμη και laptop, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν αγοράσει κάποιο από τα νέα ultrabook, όπως το Macbook Pro της Apple. Ο λόγος είναι φυσικά ο προφανής, ότι δηλαδή μπορείς να έχεις 24 ώρες αυτονομίας στο laptop σου χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάς μαζί σου το φορτιστή του, αν και οι νέοι φορτιστές μοιάζουν πλέον με αυτούς των smartphone. Μεταξύ των τριών θυρών λοιπόν που διαθέτει το συγκεκριμένο power bank, η μία είναι USB-C και μπορεί να μας δώσει έως και 40W τροφοδοσίας, όταν το νέο laptop της Apple υποστηρίζει έως και 61W. Μιλάμε λοιπόν για σούπερ ταχεία φόρτιση αν φυσικά το υποστηρίζει και η συσκευή μας.

Η δεύτερη λειτουργία του που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ως USB Hub! Συνδέεις δηλαδή μέσω USB-C το power bank στο laptop σου και στις δύο κανονικού τύπου USB θύρες του power bank, μπορείς να βάλεις ένα στικάκι ή το ποντίκι σου. Εξαιρετικά χρήσιμο για το Macbook Pro, το οποίο διαθέτει μόνο USB-C θύρες και χρειάζεσαι ξεχωριστό αντάπτορα για να βάλεις ένα απλό στικάκι. Έλεος!


Φορτίσεις και ταχύτητες

Έχει χωρητικότητα 20.000mAh αλλά αυτή είναι ονομαστική και όπως έχουμε ξαναπεί, καθώς πολλή ενέργεια χάνεται σε θερμότητα. Δηλαδή αν έχεις μία συσκευή με μπαταρία των 5.000mAh δε θα σου τη φορτίσει ακριβώς τέσσερις φορές.

Η Xiaomi αναφέρει και συγκεκριμένα νούμερα επάνω στο power bank για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Μας λέει για παράδειγμα ότι:

  • οι δύο USB θύρες μας δίνουν 2.4A στα 5V, 2A στα 9V και 1.5A στα 12V με το μάξιμουμ φόρτισης να είναι τα 18W,
  • η θύρα USB-C μπορεί να φορτίσει συσκευές μεταξύ 5V και 20V με μέγιστο τα 40W, ενώ
  • για μία μέση φόρτιση στα 7.2V, το power bank μπορεί να μας δώσει καθαρή ενέργεια 10.000mAh, το μισό δηλαδή από την ονομαστική του αξία.

Εννοείται βέβαια ότι ένα καλό power bank πρέπει να φορτίζεται και γρήγορα, για να το έχουμε πάντα έτοιμο στην έξοδό μας από το σπίτι ή το γραφείο. Το συγκεκριμένο λοιπόν έχει εξαιρετικές επιδόσεις, αφού γεμίζει σε τέσσερις μόνο ώρες! Αν σκεφτείς ότι τον ίδιο χρόνο κάνουν μερικά smartphone για να φορτίσουν μπαταρίες των 4.000mAh, τότε καταλαβαίνεις ότι είναι τρομερά γρήγορο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Και τα λοιπά

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι στη συσκευασία του θα βρούμε επίσης ένα καλώδιο USB-C σε USB-C όπως προείπαμε, αλλά και ένα USB σε microUSB, το οποίο ενσωματώνει και αντάπτορα USB-C! Μπράβο τους που έβαλαν δύο.

Μπορεί να φορτίσει έως και τρεις συσκευές ταυτόχρονα (προφανώς), έχει ένα πλήκτρο on / off και τέσσερα LED στο πλάι για να βλέπουμε γρήγορα την υπολειπόμενη μπαταρία, ενώ έχει και όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για προστασία από θερμοκρασία, υψηλή τάση και βραχυκύκλωμα. Σε αυτή τη συσκευή έχει προστεθεί όμως και η προστασία από πυρκαγιά, με ένα εσωτερικό καπάκι που αναλαμβάνει αυτό το ρόλο, το οποίο εδώ που τα λέμε είναι απαραίτητο, όταν μιλάμε για πολλές μπαταρίες και υψηλές θερμοκρασίες.


Το πόρισμα

Όπως θα καταλάβατε το ZMI Power Bank 20.000mAh είναι για όσους θέλουν το υπέρ-τούμπανο. Είναι για όσους χρειάζονται να φορτίζουν πολλές συσκευές μαζί, για όσους κουβαλάνε μαζί τους laptop και tablet και δε θέλουν να μείνουν ούτε λεπτό offline. Πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για "τη ναυαρχίδα των power bank" και εκτός από... βαριάς χρήσης, είναι και αρκετά βαρύ φτάνοντας τα 400 γραμμάρια. Το γεγονός ότι μας προσφέρει δυο - τρία πραγματάκια παραπάνω είναι θετικό στοιχείο, αλλά νομίζω πως είναι η υπερβολική η αγορά του από το μέσο χρήστη smartphone.

Γενικά τα power bank είναι απαραίτητα στη ζωή μας, αλλά για να πάρεις το συγκεκριμένο πρέπει να έχεις επίσης έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Είναι για τους "Pro" που ξέρουν τι θέλουν και δε βολεύονται με κάτι λιγότερο, όπως είναι για παράδειγμα οι δημοσιογράφοι ή οι φωτογράφοι. Η καλύτερη λύση λοιπόν για εμάς τους θνητούς, είναι να επιλέξουμε ένα από τα μικρότερα της γκάμας της Xiaomi, τα οποία είναι καλής ποιότητας αλλά πολύ φθηνότερα.

Κοστίζει λοιπόν 47 ευρώ στο Gearbest, αλλά θα το βρείτε και στο Skroutz και το eBay με το ανάλογο καπέλο εννοείται.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter