Gadget review: Αν ψάχνεις για power bank το Xiaomi Mi Power Βank 10.400mAh είναι απλά το καλύτερο


Οι φορητές συσκευές έχουν στρογγυλοκαθήσει στη ζωή μας και δε χρειάζεται να το πω εγώ για να το καταλάβει ο καθένας μας, μαζί τους όμως έχουν φέρει και τα προβλήματά τους. Πάνω που ησυχάσαμε με το γεγονός ότι σε μία συσκευή έχουμε πλέον κινητό, κάμερα, συσκευή ίντερνετ, media player και πολλά άλλα, τώρα πρέπει να ψάχνουμε για WiFi και το χειρότερο από όλα... ενέργεια! Έτσι μπήκαν στη ζωή μας τα power bank, ένα αναγκαίο κακό που βαραίνει την τσέπη μας, με πολλούς κατασκευαστές να προσπαθούν να το κάνουν λίγο καλύτερο. Η Xiaomi είναι μία από αυτές και το Mi Power Bank 10.400 είναι ότι καλύτερο μπορείς να αγοράσεις σήμερα.

Τα power bank γενικώς

Για όσους δε γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι μπαταρίες, η αγορά οποιουδήποτε power bank είναι μία τεράστια απογοήτευση. Αυτό συμβαίνει γιατί η ονομαστική τους χωρητικότητα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική. Για παράδειγμα ένα power bank των 10.000mAh λογικά θα έπρεπε να φορτίζει τέσσερις φορές, ένα κινητό με μπαταρία 2.500mAh, σωστά; Όχι, γιατί όπως μάθαμε στο σχολείο ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας ξοδεύεται και σε θερμότητα και ως γνωστόν οι μπαταρίες ζεσταίνονται πολύ όταν τις φορτίζουμε ή όταν φορτίζουμε το κινητό μας. 

Το αποτέλεσμα λοιπόν που θεωρείται κανόνας πλέον στα power bank είναι ότι οι μπαταρίες τους χάνουν σχεδόν το 25% - 30% της ενέργειάς τους σε θερμότητα (και άλλες αιτίες φυσικά), ένα ποσοστό που είναι αρκετά μεγάλο. Έτσι όταν θα κάνουμε την επιλογή μας, θα πρέπει κατ' αρχάς να υπολογίσουμε αυτό το ποσοστό, αλλά και να γνωρίζουμε τι θέλουμε από το power bank μας για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως. 


Το Mi Power Bank 10.400

Πάμε τώρα συγκεκριμένα σε αυτό το power bank και την πραγματική του χωρητικότητα που είναι και η ουσία. Η Xiaomi θέλει να είναι ειλικρινής και στα συνοδευτικά του χαρτιά αναφέρεται ξεκάθαρα ότι σύμφωνα με τα δικά της τεστ, το μέγιστο που μπορεί να μας δώσει είναι 6.650mAh. Αυτό όμως είναι το 36% και όχι το 25% - 30% που είπαμε προηγουμένως. Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως είναι μάπα το συγκεκριμένο power bank; Και πάλι σύμφωνα με τη Xiaomi το Mi Power Bank μπορεί να φορτίσει:

  • 2,5 φορές το Xiaomi Mi3 (3050mAh)
  • 4,5 φορές το iPhone 5S (1.560mAh)
  • 1,5 φορά το iPad mini (4.490mAh)

Αν κάνετε τα μαθηματικά θα δείτε ότι στα δύο κινητά τηλέφωνα το μέγιστο είναι πάνω από τα 7.000mAh, ενώ στο τρίτο παράδειγμα που είναι tablet, η μέτρηση είναι περίπου αυτή που αναγράφεται στις οδηγίες. Υποθέτουμε λοιπόν ότι η Xiaomi απλά θέλει να είναι προσεκτική και μας γράφει για τη χειρότερη περίπτωση, άρα το κέρδος μας είναι μεγαλύτερο. Εννοείται ότι το δοκιμάσαμε και εμείς και κατάφερε να φορτίσει λίγο λιγότερο από 2,5 φορές το Nexus 6 (3.220mAh) και κοντά στις 3 φορές το Nexus 5 (2.300mAh), ενώ και σε πολλά άλλα review που ρίξαμε μια ματιά, είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Μια χαρά λοιπόν.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του μπορεί να φορτίσει πλήρως σε 5,5 ώρες αν χρησιμοποιούμε αντάπτορα με output στα 2Α (ή 2.000mAh), ενώ φτάνει τις 12 ώρες με ένα αντάπτορα στο 1Α. Στο κουτί του, εκτός από το power bank, θα βρούμε ένα ένα μικρό noodle καλώδιο φόρτισης microUSB, ενώ για τη μείωση του κόστους η Xiaomi δε συμπεριλαμβάνει το πριζάκι. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη έχουμε ένα τέτοιο από το κινητό μας.


Τι περισσότερο διαθέτει;

Μέχρι στιγμής δεν έχει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά η Xiaomi δεν είναι τυχαία εταιρία και μας το έχει αποδείξει στο παρελθόν πολλές φορές. Το Mi Power Bank λοιπόν έχει μία τρομερή ποιότητα κατασκευής! Είναι αλουμινένιο και μοιάζει πάρα πολύ με προϊόν της Apple. Αν το έβαζες δίπλα σε ένα Macbook θα νόμιζες ότι είναι ένα από τα επίσημα περιφερειακά του. Το σχήμα του επίσης είναι πολύ ευχάριστο στο χέρι, καθώς είναι πλήρως κυκλικό στις πλευρές του, ενώ το μοναδικό πλήκτρο που έχει, το "Power", είναι κατά κάποιο τρόπο "σκαμμένο" μέσα στο power bank.


Ένα επίσης τρομερό στοιχείο είναι το εξαιρετικά μικρό μέγεθος που έχει για τα κυβικά του. Δύσκολα θα βρεις ένα τόσο μικρόσωμο power bank στα 10.000mAh, κάτι που είναι πολύ σημαντικό αφού υποτίθεται ότι πρέπει να το κουβαλάς συνέχεια μαζί σου, χωρίς να ενοχλεί ή να σε βαραίνει ιδιαίτερα.

Όσον αφορά τώρα την εσωτερική του ποιότητα, η Xiaomi μας ενημερώνει ότι χρησιμοποιεί μόνο μπαταρίες της LG και της Samsung, ενώ διαθέτει και ένα chip της Texas Instruments που αποτρέπει τη ζημιά στην μπαταρία σε περίπτωση βραχυκυκλώματος, ενώ ομαλοποιεί και τη φόρτιση / αποφόρτισή της! Αυτό περιλαμβάνει επίσης προστασία από υπερθέρμανση αλλά και από υπερτασικό / υποτασικό ρεύμα κατά την είσοδο αλλά και την έξοδο.


Πόσο κοστίζει;

Μετά από όλα αυτά λοιπόν πόσα θα πληρώνατε για το Xiaomi Mi Power Bank 10.400mAh; Η κινεζική εταιρία το κοστολογεί στα 14 δολάρια, δηλαδή περίπου 12,5 ευρώ, ενώ στα καταστήματα όπως το Everbuying και το GearBest το κόστος είναι 15 - 17 δολάρια (νέα έκδοση). Στην Ελλάδα η χαμηλότερη τιμή που μπορούμε να το βρούμε είναι τα 30 ευρώ. 

Η Xiaomi διαθέτει επίσης ένα μικρότερο μοντέλο στα 5.000mAh και ένα μεγαλύτερο στα 16.000mAh, οπότε έχουμε και άλλες επιλογές, ενώ υπάρχει και το επίσημο USB LED το οποίο μετατρέπει το power bank σε φορητό φως, με μόνο τέσσερα δολάρια επιπλέον.


Τέλος για να ιντριγκάρουμε και λίγο την κουβέντα αν το συγκρίνουμε με το αντίστοιχο (και τραγικής ποιότητας) Turbo-X power bank που κοστίζει 55 ολόκληρα ευρώ, θέλω να μου πείτε ποιο από τα δύο τελικά είναι "κινέζικο" και ποιο όχι;


Τσεκάρετε και άλλα χρήσιμα gadget για το κινητό μας εδώ.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter