Xiaomi Smart Home Μέρος 4 | Μετατρέπουμε το κινητό μας στο απόλυτο τηλεχειριστήριο με το Xiaomi IR Controller


Φτάσαμε αισίως στο τέταρτο μέρος της σειράς 'Xiaomi Smart Home' με το οποίο και ολοκληρώνουμε το βασικό εξοπλισμό του έξυπνου σπιτιού μας. Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας ένα σταθερό δίκτυο, ασφαλίσαμε το σπίτι μας και κάναμε το φωτισμό μας αυτόματο, οπότε αυτό που μας μένει είναι να βρούμε ένα τρόπο να ελέγξουμε και τις υπόλοιπες συσκευές τους σπιτιού. Ευτυχώς για εμάς πολλές από αυτές διαθέτουν τηλεχειριστήριο υπερύθρων, το οποίο θα αντικαταστήσουμε με το Xiaomi Universal IR Remote, με σκοπό να χειριζόμαστε πλέον τα πάντα από το κινητό μας.

Αν το καλοσκεφτούμε οι συσκευές που θα θέλαμε να είναι έξυπνες και να τις χειριζόμαστε από το κινητό μας τηλέφωνο δεν είναι ούτε το ψυγείο, ούτε η κουζίνα, ούτε το πλυντήριο. Ο λόγος είναι γιατί σε αυτές χρειάζεται και η δική μας παρουσία. Για παράδειγμα δεν μπορεί το ψυγείο να γεμίσει μόνο του τα ράφια του, ούτε η κουζίνα να μαγειρέψει χωρίς να βάλουμε κάτι μέσα, αν και θα ήταν τρομερό. Οι συσκευές που μπορείς όμως να... "εξυπνοποιήσεις" είναι και αυτές που χρησιμοποιείς περισσότερο μέσα στη μέρα και μοιράζονται όλες ένα κοινό στοιχείο, το τηλεχειριστήριο.

Ποιος δε θα ήθελε να ανάβει το air condition του μισή ώρα πριν φτάσει στο σπίτι για να έχει έτοιμο το δροσερό ή ζεστό κλίμα που χρειάζεται; Ποιος δε θα ήθελε να σβήσει από το δωμάτιο, την τηλεόραση που ξέχασε ανοιχτή στο σαλόνι; Μικρά αλλά καθημερινά πράγματα που λύνονται με το Xiaomi Universal IR Remote.


Xiaomi Universal IR Remote

Πρόκειται για έναν μικρό δίσκο που διαθέτει πολλούς πομπούς υπερύθρων, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να "βλέπουν" όλες τις συσκευές σε ακτίνα 20 μέτρων. Αφού τον συνδέσουμε με την εφαρμογή Mi Home και ρυθμίσουμε τις συσκευές που θα διαχειρίζεται, μπορούμε πλέον να ανοίγουμε και να κλείνουμε όποια θέλουμε, ακόμη και αν δεν είμαστε στο σπίτι.

Διαθέτει μία μεγάλη λίστα από υποστηριζόμενες συσκευές όπως τηλεοράσεις, ηχοσυστήματα, projector, Android TV-Box, DVD player, air condition, ανεμιστήρες και φωτογραφικές μηχανές, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να το εκπαιδεύσουμε, μαθαίνοντάς του συγκεκριμένα κουμπιά από τα τηλεχειριστήρια που έχουμε. Αυτό που κερδίζουμε δηλαδή, είναι στην ουσία ένα υπέρ-τηλεχειριστήριο που μπορεί να κάνει τα πάντα και μας απαλλάσσει από όλα τα υπόλοιπα.

Για όσους το έχουν δοκιμάσει ή θα το δοκιμάσουν στο μέλλον, θα δουν ότι δεν είναι και τόσο βολικό να πιάνεις κάθε φορά το κινητό, να το ξεκλειδώνεις, να μπαίνεις στην εφαρμογή, να διαλέγεις το IR Controller και τέλος την τηλεόραση για να αλλάξεις ένα κανάλι. Πρέπει να είσαι ψυχάκιας για να σε βολεύει κάτι τέτοιο.  Για αυτό λοιπόν μια καλή λύση είναι το Xiaomi Magic Cube.

Είναι ένας κύβος ο οποίος μπορεί να εκτελέσει έξι διαφορετικές λειτουργίες όταν τον περιστρέφουμε, τον σηκώνουμε από το τραπέζι ή τον... τουμπάρουμε. Έτσι μπορούμε να ορίσουμε μία από αυτές να ανοίγει το air condition, μία άλλη να αλλάζει κανάλι στην τηλεόραση και μία τρίτη να χαμηλώνει την ένταση του ήχου. Το κακό με αυτόν είναι ότι σετάρεται πάνω στο Gateway που έρχεται με τον Xiaomi συναγερμό, οπότε θα πρέπει να έχουμε και αυτόν για να το χρησιμοποιήσουμε. Το θετικό όμως είναι πως αν έχουμε το Gateway, μπορούμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα με τον κύβο, όπως για παράδειγμα να χειριζόμαστε και τα φώτα.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην πράξη

Το Xiaomi IR Controller είναι η συσκευή που μας παίδεψε περισσότερο από όλες, κυρίως γιατί το μενού της διατίθεται μόνο στα κινέζικα! Κι άλλες εφαρμογές της Xiaomi είναι εν μέρει μεταφρασμένες, αλλά τουλάχιστον βγάζεις άκρη μαζί τους. Με αυτή πρέπει είτε να είσαι ο ίδιος ο Τζάκι Τσαν ή να κάνεις "ταρζανιές" σαν αυτές που θα σας δείξουμε παρακάτω. Ευτυχώς όμως το σετάρισμα γίνεται μόνο μια φορά.

Αρωγός σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια είναι το Google Translate, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να μεταφράσουμε άμεσα ότι βλέπουμε στην οθόνη του κινητού μας. Για να το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το ανοίξουμε σε μια άλλη συσκευή, να ρυθμίσουμε τη μετάφραση από τα κινέζικα στα αγγλικά και τέλος να επιλέξουμε το εικονίδιο με την κάμερα, για να γίνει ζωντανά η μετάφραση. Σπαστικό αλλά ευτυχώς γίνεται μόνο μια φορά για κάθε συσκευή.


Ένα ακόμη πρόβλημα και ίσως το σημαντικότερο που αντιμετωπίσαμε είναι η ρύθμιση του air condition. Το αναφέρουμε ξεχωριστά γιατί το αγοράσαμε κυρίως για αυτό το πράγμα και παιδευτήκαμε πάααααααρα πολύ για να το σετάρουμε. Ο λόγος είναι γιατί τα χειριστήρια των air condition, για κάποιο λόγο που δε γνωρίζαμε, δε "μαθαίνονται" από τη συσκευή! Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να το χρησιμοποιήσουμε είναι να περιλαμβάνεται το δικό μας μοντέλο στη λίστα του Mi Controller.

Για... καλή σας τύχη το δικό μας δεν υπήρχε στη λίστα κι έτσι κάναμε την έρευνά μας για να δούμε αν υπάρχει τρόπος και ποιος είναι αυτός για να το χρησιμοποιήσουμε. Μάθαμε λοιπόν πάρα πολλά για τα air condition, με σημαντικότερο από αυτά να είναι το γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές και ιδιαίτερα οι Κινέζοι, δε διαθέτουν τα δικά τους εργοστάσια και έτσι δίνουν τα μοντέλα τους για να φτιαχτούν στα εργοστάσια της Gree! Αν λοιπόν το δικό σας air condition δεν είναι στη λίστα του Mi Home, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ με τα χειριστήρια της Gree και υπάρχει η περίπτωση να ταιριάζουν. Εκεί βρήκαμε και το δικό μας.

Pro tip:
Για όσους έχουν αποκτήσει και το συναγερμό της Xiaomi, ο οποίος περιλαμβάνει έναν αισθητήρα θερμοκρασίας, μπορούν να δημιουργήσουν έναν αυτόματο κανόνα, ο οποίος θα ενεργοποιεί και θα απενεργοποιεί το air condition ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου.


Το πόρισμα

Παρά τα προβλήματα στο σετάρισμα, το Xiaomi Universal IR Remote είναι μία πολύ καλή λύση για να ανεβάσουμε τις οικιακές συσκευές μας στο cloud και να τις χειριζόμαστε από όπου θέλουμε. Όσο περισσότερες συσκευές έχουμε στο σπίτι μας με χειριστήριο υπερύθρων, τόσο πιο πολλές είναι υποψήφιες για... "εξυπνοποίηση", ενώ το μόνο που ενδέχεται να πάει στραβά είναι η υποστήριξη του air condition μας. Βέβαια αυτό είναι και το σημαντικότερο αφού κακά τα ψέμματα κυρίως αυτός είναι ο σκοπός να το αγοράσεις.

Είναι γενικά μια έξυπνη αλλά όχι απαραίτητη λύση για ένα smart home, αλλά η ύπαρξή της δίνει την αίσθηση του ολοκληρωμένου "έξυπνου σπιτιού". Αν πάντως δεν έχετε και πολλές συσκευές με χειρισμό υπερύθρων, δεν αξίζει να μπείτε στον κόπο να το αποκτήσετε.
δ
Κοστίζει 19 ευρώ στο Gearbest, ενώ το Magic Cube 15 ευρώ και με αυτά κλείνουμε το βασικό μέρος της σειράς 'Xiaomi Smart Home', αφού όπως υποσχεθήκαμε καταφέραμε να κάνουμε έξυπνο το σπίτι μας με κόστος όσο ένα μικρό smartphone.

Τελικό κόστος Project: 27€ + 64€ + 67€ + 34€ = 192€

Και τώρα τι;

Μπορεί η σειρά μας να ολοκληρώθηκε αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει! Υπάρχουν ένα σωρό συσκευές που μπορείς να κουμπώσεις στο έξυπνο σπίτι σου για να το κάνεις ακόμη εξυπνότερο και θα τις παρουσιάσουμε σε επερχόμενα Bonus άρθρα, για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω. Ένα από αυτά θα είναι η ρομποτική σκούπα της Xiaomi, την οποία δοκιμάζουμε αυτό τον καιρό και θα σας λύσουμε όλες τις απορίες για το αν τελικά αξίζει η αγορά της ή όχι.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter