Check Doze: Η εφαρμογή που σε ενημερώνει αν η συσκευή σου υποστηρίζει την καλύτερη μέθοδο εξοικονόμησης ενέργειας του Android


Το Doze είναι μία νέα ιδέα εξοικονόμησης ενέργειας από τη Google, την οποία είδαμε για πρώτη φορά στο Android 6.0. Είναι εμπνευσμένο από το Greenify και είναι στην ουσία μία σειρά ρυθμίσεων που απενεργοποιούν διάφορες διεργασίες όταν κλείνουμε την οθόνη της συσκευής μας. Το ότι η συσκευή μας θα αναβαθμιστεί σε Android 6.0 όμως, δε σημαίνει ότι θα έχουμε και το Doze, υπάρχει όμως τρόπος να το μάθουμε με την εφαρμογή Check Doze.

Το Check Doze είναι μία δημιουργία της κοινότητας του XDA και ελέγχει τους τρεις βασικούς παράγοντες που χρειάζεται να υπάρχουν για να λειτουργήσει το Doze. Πρώτος είναι το hardware και οι αισθητήρες που θα πρέπει να έχει η συσκευή, για να εντοπίζει αν κρατάμε στο χέρια μας το κινητό μας ή αν το έχουμε αφήσει στο τραπέζι. Είναι κάτι πολύ βασικό που επιτρέπει την εκκίνηση του Doze και κατ' επέκταση την αρχή εξοικονόμησης της ενέργειας στη συσκευή μας. Ο δεύτερος έλεγχος γίνεται στον κώδικα του Android στον οποίο θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί η επιλογή (flag) χρήσης του Doze. Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο αλλά η Samsung και η LG το έχουν απενεργοποιημένο στο Galaxy S7 και το G5 αντίστοιχα. Τρίτος είναι ο έλεγχος παρουσίας του Google Play Services, το οποίο υπάρχει σε όλες τις συσκευές που διαθέτουν το Play Store, ενώ κατεβαίνει αυτόματα αν σε αυτές που θα το εγκαταστήσουν.

Βασικότερη προϋπόθεση όλων φυσικά είναι να έχουμε Android 6.0 στη συσκευή μας, ενώ θα χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε και τις "Άγνωστες πηγές" για να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, αφού δεν υπάρχει στο Play Store, αλλά στο XDA.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter