Επιδρομή στην Κίνα s04e08: Το Bluboo Xfire 2 είναι η απόδειξη ότι υπάρχουν καλά τηλέφωνα ασχέτως τιμής


Πριν από αρκετά χρόνια απέκτησα το πρώτο μου κινέζικο τηλέφωνο, το οποίο πλήρωσα ακριβά και με απογοήτευσε παντελώς. Βλέποντας όμως την τεράστια πρόοδό τους, περίμενα τη στιγμή που θα μπορέσω να παρουσιάσω ένα πραγματικά φθηνό smartphone που θα κάνει καλά τα απολύτως απαραίτητα, για το χρήστη που θέλει τα βασικά. Ένας καλός εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι το Bluboo Xfire 2, το οποίο θα δούμε σήμερα σε ένα mini review.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος 32-bit Mediatek MT6580 @ 1.3GHz
  • GPU: Mali 400 MP2
  • Μνήμη: 1GB RAM - 8GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1280 x 720p (294ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 5.0MP (HDR, LED flash) - Μπροστά 2.0MP (LED flash)
  • Συνδεσιμότητα: 3G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 2.0, GPS, FM radio, fingerprint sensor, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 2.150mAh
  • Διαστάσεις: 142 x 70 x 7.6mm - 135gr.
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop


Συνοπτικά...

Είναι ένα mini review γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν πολλά να πεις για το συγκεκριμένο τηλέφωνο. Ο λόγος είναι ότι κανείς από εμάς δε θα το αγόραζε σε κανονικές συνθήκες, αλλά για όσους ψάχνουν ένα βασικό smartphone να το πάρουν στους γονείς τους, να το κάνουν δώρο ή απλά δεν έχουν λεφτά για κάτι καλύτερο, το Xfire 2 είναι μια χαρά επιλογή.

Διαθέτει λοιπόν στα 60 περίπου ευρώ, μεταλλική κατασκευή, έστω και αν δεν είναι τόσο στιβαρή όσο φαίνεται και από το να έχεις ένα κοινό πλαστικό τηλέφωνο, αυτό σίγουρα κάνει τη διαφορά στο συγκεκριμένο τομέα. Μας έχει συνηθίσει βέβαια η Bluboo στις καλές κατασκευές, με το Xtouch να είναι υπερβολικά καλό για τα λεφτά του. Έχει επίσης καλό μέγεθος για να το χειρίζεσαι άνετα με το ένα χέρι και το design του είναι απλό και όμορφο με 2.5D καμπύλη οθόνης μπροστά και πλακέ πλαϊνό μέρος που σε βοηθάει να το κρατάς καλύτερα.


Το δεύτερο δυνατό χαρακτηριστικό συγκριτικά με την τιμή του πάντα, είναι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, κάτι που δε θα βρεις εύκολα σε αυτά τα λεφτά. Δεν είναι ο ταχύτερος, ούτε ο καλύτερος, αλλά υπάρχει και λειτουργεί σωστά, οπότε όσοι χρειάζονται κάτι τέτοιο στη συσκευή τους θα το εκτιμήσουν. Προσωπικά δεν τρελαίνομαι και θα προτιμούσα αντ' αυτού να είχε αισθητήρα εγγύτητας, για να απενεργοποιείται τουλάχιστον η οθόνη όταν μιλάω στο τηλέφωνο. Πολύ σπαστικό όταν πατιούνται πλήκτρα την ώρα που μιλάς, αλλά για όσους χρησιμοποιούν Bluetooth ακουστικά, αυτό δεν είναι πρόβλημα.


Τρίτο καλό χαρακτηριστικό, όχι για εμένα προσωπικά αλλά για τη γενική εικόνα της συσκευής, είναι το φλας στη μπροστινή κάμερα. Δε βγάζω σέλφι αλλά με τιμή στα 60 ευρώ, το τηλέφωνο απευθύνεται σίγουρα σε έφηβους που το κάνουν, οπότε νομίζω ότι το φλας είναι killer χαρακτηριστικό για αυτούς, έστω και σε μία χαμηλής ανάλυσης κάμερα σαν και αυτή. Σε όσους φαίνονται λίγα τα 2MP της μπροστινής κάμερας, να θυμίσω ότι και το Nexus 6, την ίδια ανάλυση έχει, η οποία δεν είναι ιδιαιτέρως καλή, αλλά με καλό φωτισμό κάτι γίνεται.


Όσο για την οπίσθια, αυτή είναι στα 5MP και βγάζει φωτογραφίες! Τι σόι φωτογραφίες; Kαλούτσικες σε περιβάλλον ημέρας με επίσης καλό φωτισμό, αλλά πραγματικά όσο περισσότερο σχολιάζουμε μία κάμερα των 5MP, τόσο προσβάλουμε κινητά όπως το LG G4.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):



H οθόνη του τώρα είναι μία IPS στα 720p, κάτι που πραγματικά δεν περίμενα να δω σε τέτοια τιμή. Θα περίμενα μία οθόνη μικρότερης ανάλυσης, όπως στα 480p για παράδειγμα και είναι σίγουρα μία ευχάριστη έκπληξη. Προβάλει λίγο υπερβολικά τα χρώματα και δεν υπάρχει αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας, αλλά είναι HD και η συσκευή είναι φθηνή, οπότε δεν μπορώ να πω ότι με απογοητεύει. Όσον αφορά το ηχείο, μπορεί να είναι μέτριος ο ήχος που βγάζει, αλλά είναι δυνατός. Δε θα ακούσουμε δηλαδή με άνεση τη μουσική μας, αλλά για αθλητικό ραδιόφωνο μια χαρά είναι.


Η ROM του είναι βασισμένη στο Android 5.1 και δεν της λείπει απολύτως τίποτα, ενώ τρέχει πολύ καλά στο 1GB RAM, κάτι που επίσης δεν περίμενα να δω. Αν το πιέσουμε φυσικά θα δούμε τα κολληματάκια μας, αλλά για κλήσεις, chat, ίντερνετ, Facebook και Candy Crush είναι μια χαρά. Μου άρεσαν τα προεγκατεστημένα εικονίδια, αλλά όχι η γραμματοσειρά, η οποία είναι τραγική στα ελληνικά. Επίσης η Bluboo έχει κάνει τον κόπο να μεταφράσει στα ελληνικά όλα τα μενού που έχει προσθέσει, με αστεία όμως αποτελέσματα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως το:

Αυτές οι χειρονομίες αφής ελέγχου μπορεί να πραγματοποιηθεί με κάθε δάχτυλο και δεν απαιτούν ένα δαχτυλικό αποτύπωμα που θα είναι εγγεγραμμένοι.


Οι επιδόσεις τέλος είναι επίσης αναμενόμενα μέτριες, αλλά το τηλέφωνο στοχεύει να καλύψει ανθρώπους που θέλουν απλή χρήση και αυτό τουλάχιστον το κάνει μια χαρά. Το τηλέφωνο δεν κολλάει και έστω και με 3G, το browsing στο ίντερνετ είναι μια χαρά γρήγορο, ενώ η αυτονομία του μπορεί να φτάνει και τις 6 ώρες περίπου, ανοιχτής οθόνης. Μια χαρά.



Το πόρισμα 

Το πόρισμα λοιπόν λέει ότι με 60 ευρώ μπορείς να έχεις ένα καλό τηλέφωνο για απλή χρήση και με αυτό εννοούμε ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, εκτός από το να παίξεις βαριά παιχνίδια, ενώ μερικά κολληματάκια εδώ και εκεί, είναι και αυτά στο πρόγραμμα. Το φαντάζομαι στα χέρια ενός γονέα που είναι άσχετος με την τεχνολογία και θέλουμε να του δώσουμε ένα smartphone για να μιλάμε δωρεάν στο Viber και να τον βάλουμε σιγά σιγά στη νέα εποχή. Μια ωραία ιδέα είναι να το δώσουμε στο γονιό μας με μόνιμα ενεργοποιημένη την ενσωματωμένη εξοικονόμηση ενέργειας του Android, εφόσον θέλει να το χρησιμοποιήσει κυρίως ως απλό τηλέφωνο, κάτι που μπορεί να δώσει τρεις και τέσσερις ημέρες αυτονομίας!

Αυτό το τηλέφωνο λοιπόν δεν είναι για έναν έμπειρο στα smartphone που θέλει το κάτι παραπάνω, αλλά αποτελεί μία φθηνή και ποιοτική επιλογή (τηρουμένων των αναλογιών), για όσους θέλουν ότι φθηνότερο γίνεται.

Θα το βρείτε μεταξύ άλλων στο Everbuying στα 63 ευρώ.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter