Τα νέα ταχύτερα Chromecast θα αναβαθμίσουν την τηλεόραση και τα ηχεία του σπιτιού μας με ελάχιστα χρήματα


Μαζί με τα νέα Nexus η Google μας παρουσίασε και τα νέα Chromecast που σκοπεύουν να αναβαθμίσουν όχι μόνο την τηλεόραση αλλά και τα ηχεία του σπιτιού μας αυτή τη φορά! Με σημαντικές βελτιώσεις και νέες ιδέες σε σχέση με το πρώτο μοντέλο, η Google φαίνεται πως έχει την καλύτερη πρόταση και για το σαλόνι μας για άλλη μια χρονιά.

Chromecast 2.0 & βελτιώσεις

Η δεύτερη γενιά Chromecast λοιπόν, πέρα από το αδιάφορο facelift που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η συσκευή κρύβεται πίσω από την τηλεόρασή μας, διαθέτει πολύ σημαντικές βελτιώσεις σε software αλλά και σε hardware. Το πρώτο από όλα είναι η τριπλή κεραία WiFi που προσφέρει το καλύτερο δυνατό σήμα και αποκλείει τα όποια WiFi drop. Η νέα κεραία υποστηρίζει φυσικά σύνδεση σε WiFi ac router στα 2.5GHz και 5.0GHz, κάνοντας το Chromecast μας απλά ταχύτερο στη μετάδοση δεδομένων.

Από άποψη software έχουμε το "Fast play" με το οποίο όταν ανοίγουμε μια εφαρμογή στο κινητό μας, αυτή φορτώνεται αυτόματα στο παρασκήνιο του Chromecast για να είναι άμεσα διαθέσιμη, χωρίς καθυστερήσεις και κολλήματα. Αυτό βέβαια είναι ένα χαρακτηριστικό που θα πρέπει να το προσθέσει ο κάθε προγραμματιστής ξεχωριστά στην εφαρμογή του, οπότε αρχικά μόνο οι εφαρμογές της Google όπως το YouTube και το Google Music, θα είναι συμβατές.

Η Google μας είπε επίσης ότι το κινητό μας είναι ήδη μία πανίσχυρη παιχνιδομηχανή, η οποία πάει ανεκμετάλλευτη στη μικρή οθόνη του. Έτσι πλέον θα μπορούμε να στείλουμε την εικόνα στο Chromecast και να παίξουμε χρησιμοποιώντας το κινητό μας ως χειριστήριο. Αυτό συνέβαινε ήδη και με το πρώτο Chromecast, αλλά η καθυστέρηση ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε να οδηγήσεις για παράδειγμα σε έναν αγώνα ράλι, κάτι που είναι πλέον είναι δυνατό. Τα πρώτα παιχνίδια που υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα είναι:

  • το Angry Birds Go το οποίο μπορούμε να παίξουμε και  multiplayer με δύο κινητά σε μία οθόνη,
  • το WGT Golf και
  • το Monopoly το οποίο υποστηρίζει έως τέσσερις παίχτες.


Chromecast audio για τα ηχεία μας

Ας αφήσουμε όμως για λίγο την τηλεόραση καθώς η Google ανέλαβε να αναβαθμίσει και το ηχοσύστημά μας φέτος. Με το Chromecast audio μπορούμε να streamάρουμε τη μουσική μας προς τα φθηνά ηχεία του υπολογιστή, μέχρι και το πανάκριβο ηχοσύστημα που ενδέχεται να έχουμε στο σπίτι μας. Απλά το συνδέσουμε στην είσοδο "Auxiliary" (AUX) και κάνουμε "Cast" τον ήχο μας όπως συνήθως.

Μπορούμε λοιπόν να ακούσουμε τη μουσική που έχουμε αποθηκεύσει στο Google Music, τον αγαπημένο μας ραδιοφωνικό σταθμό μέσω του TuneIn και από σήμερα τη μουσική από το Spotify, το οποίο υποστηρίζει πλέον το Chromecast. Η μεγάλη μαγκιά του Chromecast audio όμως είναι ότι σε ένα πάρτι, όλοι οι καλεσμένοι μπορούν να επέμβουν στη λίστα από το κινητό τους και να γίνουν DJ για λίγα λεπτά (ή να χαλάσουν το πάρτι με τίποτα καφρίλες (YouTube)).


Νέα Chromecast εφαρμογή

Μεγάλες αλλαγές έχουμε όμως και στην εφαρμογή του Chromecast η οποία δεν έκανε και τίποτα σημαντικό μέχρι σήμερα. Η εφαρμογή πλέον μας κάνει προτάσεις για βίντεο, σειρές ή ταινίες που είναι διαθέσιμες από εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει στη συσκευή μας, ενώ ενσωματώθηκε πλέον και ή τρομερή αναζήτηση του Android TV, με την οποία μπορούμε να ψάξουμε ότι θέλουμε.

Τέλος, εκτός από τις ρυθμίσεις του Chromecast, η εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να ψάξουμε στοχευμένα στο Play Store για νέες εφαρμογές που υποστηρίζουν τη συσκευή.


Κόστος & διαθεσιμότητα

Οι δύο συσκευές κυκλοφορούν ήδη στην Αμερική στα 35 δολάρια έκαστη, αλλά στην Ελλάδα θα έρθουν κοντά στα 50 ευρώ, αν πάρουμε ως παράδειγμα το πρώτο μοντέλο.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες