Φάκελος Εξέλιξη: Samsung Galaxy S6 εναντίον Galaxy S5


Από όλες τις συγκρίσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα μεταξύ παλιότερων ναυαρχίδων και αυτών που τις αντικαθιστούν, η σημερινή είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα. Μιλάμε για το Galaxy S5 τη συσκευή της Samsung που αμφισβητήθηκε όσο καμία άλλη και πάτωσε στις πωλήσεις και το Galaxy S6 που έρχεται με νέο αέρα να το αντικαταστήσει.

Θα θέλαμε περισσότερο να συγκρίνουμε το Galaxy S6 Edge με το S5, που το βρίσκουμε ακόμη πιο ενδιαφέρον, αλλά θα ήταν άδικο για το δεύτερο λόγω της ιδιαιτερότητας της κυρτής οθόνης. Ας δούμε πρώτα τα χαρακτηριστικά και θα σχολιάσουμε τις αλλαγές της Samsung που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.


Το S5 λοιπόν ήταν κατά γενική ομολογία μία αποτυχία λόγω έλλειψης ιδεών και κυρίως λόγω κακού design (αυτό το πίσω κάλυμμα σχολιάστηκε δεόντως) σε μία χρονιά που το HTC One M8 και κυρίως το LG G3 έδωσαν τα ρέστα τους σε όλα τα επίπεδα. Με το S6 φαίνεται ότι η Samsung επανέρχεται στο δρόμο που την έχουμε συνηθίσει, παρουσιάζοντας ξανά μία από τις καλύτερες ναυαρχίδες της χρονιάς.

Σταθερά στοιχεία παραμένουν το μέγεθος της οθόνης άρα και της συσκευής, η βασική κάμερα των 16MP, ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων και ο αισθητήρας καρδιακών παλμών, με τις διαφορές να είναι άλλες λογικές και άλλες... περίεργες.

Οι διαφορές

Επεξεργαστής: Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές η Samsung αποφάσισε να προχωρήσει φέτος αποκλειστικά με τον δικό της Exynos 7420 επεξεργαστή. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι δυνατός ή ότι υστερεί από τον Snapdragon 810 που έχουν τα μοντέλα του ανταγωνισμού, αλλά μόνο το γεγονός ότι ένας οκταπυρηνος κονταροχτυπιέται με έναν τετραπύρηνο αυτό κάτι λέει. Σημείωση: ο 810 είναι οκταπύρηνος.

Η διαφορά στην προκειμένη περίπτωση, πέρα από το γεγονός ότι μιλάμε για μία τελείως άλλη φιλοσοφία μεταξύ των δύο, είναι ότι με τον Exynos ενδέχεται να έχουμε μικρότερη αυτονομία, καθώς η Qualcomm έχει κάνει αποδεδειγμένα πολλά βήματα μπροστά στο συγκεκριμένο τομέα. Ειδικά σε σύγκριση με τον 801 που φοράει το S5, η διαφορά ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, είναι όμως ένα λεπτό ζήτημα που αν δεν το εξακριβώσουμε ιδίοις όμμασι, μπορεί να πέφτουμε και έξω.

Μνήμη: Πέρα από την αναμενόμενη αναβάθμιση της RAM στα 3GB, βλέπουμε ότι καταργείται πλέον το μοντέλο των 16GB αποθηκευτικού χώρου. Περισσότερος χώρος είναι οπωσδήποτε κάτι θετικό και αν δούμε το μοντέλο των 32GB να κυκλοφορεί με αρχική τιμή στα 700 ευρώ όπως ακούγεται, τότε η διαφορά του δε θα είναι τόσο μεγάλη σε σχέση με το S5, κάτι που κάνει συμφέρουσα την αγορά του πρώτου, ειδικά μετά από λίγους μήνες που θα το δούμε με ακόμη χαμηλότερη τιμή στο Skroutz.

Οθόνη: Η οθόνη των δύο μπορεί να είναι ίδια σε μέγεθος, αλλά αυτή του S6 διαθέτει σχεδόν 1.5 φορά περισσότερα pixel, όπως και να έχει λοιπόν αυτό είναι μια καλή αναβάθμιση. Το θέμα είναι αν μπορούμε τελικά να καταλάβουμε με γυμνό μάτι τη διαφορά (η Huawei λέει όχι) και κατά πόσον μας ενοχλεί να έχουμε 1080p σε πέντε ίντσες. Εμένα προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου.

Μπαταρία: Φτάνουμε λοιπόν και στη μπαταρία όπου εδώ έχουμε το αξιοπερίεργο της υπόθεσης. Το S5 διαθέτει 2800mAh και το S6 2550mAh και μας κάνει να αναρωτιόμαστε και πάλι για την αυτονομία του δεύτερου. Η Samsung εδώ ίσως έχει κάνει ένα τρομερό λάθος καθώς επέλεξε να μικρύνει τη συσκευή στο ελάχιστο πάχος των 6.8 χιλιοστών, κάτι που δε γίνεται αν δε μικρύνεις αντίστοιχα και το πάχος της μπαταρίας.

Ξέρουμε πάνω κάτω τις δυνατότητες του Android 5.0, ξέρουμε επίσης ότι με το Touchwiz επιβαρύνεται η μπαταρία και ξέρουμε ότι η 2K οθόνη του το κάνει ακόμη χειρότερο. Μήπως λοιπόν κάτι κρύβει ο Exynos 7420; Είναι δυνατόν να έχουν κάνει τόσο καλή δουλειά στην κατανάλωση και να μην το ανέφεραν καν; Μάλλον όχι.

Εν κατακλείδι

Έτσι λοιπόν πρέπει να επιλέξουμε ποιο από τα δύο είναι συμφέρουσα αγορά με το S5 να έχει το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής, εφόσον είναι περσινό. Το S5 θα το βρούμε σήμερα στο Skroutz με χαμηλότερη τιμή στα 360€, η οποία μπορεί να πέσει άμεσα στα 320€ μόλις έρθει στην Ελλάδα το S6. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, τα περσινά επίσης HTC One M8 και LG G3 κυκλοφορούν στα 420€ και τα 315€ αντίστοιχα, με το G3 να είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από το S5. Αν πάλι το μοντέλο των 32GB του S6 έρθει στα 700€, θα το βρούμε στο Skroutz στα 650€ και το θεωρούμε μια χαρά για τη νέα ναυαρχίδα της Samsung.

Άσχετα όμως με την τιμή εμείς θα πάμε με το Galaxy S5 και αυτό γιατί:

  1. θεωρούμε ανούσια την αυξημένη ανάλυση της οθόνης, 
  2. επικίνδυνη τη μείωση της μπαταρίας και 
  3. αδιάφορη την αλλαγή του επεξεργαστή καθώς στη φάση που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν εφαρμογές ή παιχνίδια που να μην μπορεί να αντεπεξέλθει ο Snapdragon 801.

Οι συγκρίσεις είναι όπως πάντα υποκειμενικές και η απόφαση δική σας.

Σχόλια

  1. Σαν χαρακτηριστικά αξίζει το S6, άσε που επιτέλους έγινε κανονική ναυαρχίδα με premium υλικά. Αλλά σα σωστός καταναλωτής δε μπορείς να παραβλεψεις την ουσία. Τι θέλουμε κυρίως από το κινητό μας; Σοβαρή αυτονομία. Το S6 θα την προσφέρει; Τα χαρτιά λένε όχι. Οπότε το μόνο κριτήριο που θα πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αγοραστής είναι αυτό. Όλα θα κριθούν από τις επιδόσεις της μπαταρίας.
    Η υψηλή ανάλυση δε με χαλάει. Μπορεί να είναι καθαρόαιμο marketing trick, αλλά από τι στιγμη ειδικα που δε φοράει κανένα 801 όπως το G3 που όντως του γονατιζε τις επιδόσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ θα μείνω με το s4.... Το κινητό πάντος τα σπάει όπως και να έχει. Όσο για αυτονομία πιστευω ότι θα έχει αρκετά Καλή... στο επίσημο site της Samsung γράφει ότι η μπαταρία θα φορτώνει σε 10 λεπτά. Κατά τα Χριστούγεννα που η 64 άρα έκδοση θα έχει γύρω στα 500 € βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παναγιώτης05 Μαρτίου, 2015 21:06

    Εγώ παίδες καλησπέρα καταρχήν εγώ θα μείνω με το s3. Neo όπως αναφέρει και ο φίλος με το s4 παραπάνω αφού του έβαλα και άλλη rom.άσχετο.όσο αφορα με το s6 είναι σαν να λέει καθαρά!που πας ρε καραμιτροοοο!!!!!! Με exynos κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σου πω, για να επιλέξει η Samsung τον Exynos για την Ναυαρχήδα της πάει να πει ότι αξίζει.... Εγώ, θα το ήθελα με τα χαρακτηριστικά που έχει αλλά με μκρότερη οθόνη (4,7΄΄ ας πούμε)..... έεε γούστα είναι αυτά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πρώτα θα πεθάνει η samsung και μετά το κουμπί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες