Η Oppo αναβαθμίζει την ColorOS ROM της σε Android 4.4 KitKat... κλέβοντας από την OmniROM!


Η Oppo είναι μία εταιρία που μας απασχόλησε θετικά πριν από δύο χρόνια, όταν παρουσίασε το εξαιρετικό Find 5, μία συσκευή με τρομερά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Προχώρησε μάλιστα και στη δημιουργία της δικής της ROM, της ColorOS, για να μας αποδείξει ότι είναι μία σοβαρή εταιρία που ενδιαφέρεται για τους πελάτες της σε όλα τα επίπεδα. Η ColorOS λοιπόν αναβαθμίστηκε πρόσφατα σε Android 4.4 KitKat για το Find 5, αλλά τα αρνητικά αυτού του εγχειρήματος είναι περισσότερα από τα θετικά.

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Η Oppo όπως οι περισσότερες κινέζικες εταιρίες υπόσχονται αναβαθμίσεις για να πείσουν τους υποψήφιους αγοραστές να αποκτήσουν κάποια από τις συσκευές τους και το ίδιο έγινε και με το Find 5. Ως δια μαγείας λοιπόν η Oppo ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναβαθμίζει το Find 5 μετά από δύο χρόνια, από την 4.2.2 έκδοση του Android στην alpha έκδοση της ColorOS ROM της με Android 4.4 κάνοντας τους ιδιοκτήτες του Find 5 ιδιαίτερα χαρούμενους. Η συγκεκριμένη ROM όμως είχε τρομερά τεχνικά προβλήματα και έτσι οι developer που ασχολήθηκαν μαζί της ανακάλυψαν ότι πρόκειται για ένα απλό port της OmniROM, το οποίο έχει μετατραπεί σε ColorOS. Το port αυτό δημιουργήθηκε μάλιστα με το PatchROM, ένα εργαλείο το οποίο χρησιμεύει για να γίνεται εύκολα port η MIUI σε άλλες συσκευές. 

Αυτό που ενόχλησε τους δημιουργούς της Omni είναι φυσικά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει πουθενά μνεία στη δουλειά τους, κάτι που είναι απαραίτητο σύμφωνα με τους κανόνες της άδειας GPL που υπογράφει το open source έργο τους, το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι η εταιρία προσπάθησε να κοροϊδέψει τους καταναλωτές με μία πρόχειρη ROM η οποία όπως φαίνεται δε θα διορθώσει ποτέ τα προβλήματά της.

Μπορείτε να διαβάσετε και την επίσημη θέση της Oppo στο XDA, με την οποία προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά το κυριότερο μάθημα από αυτή την ιστορία είναι ότι ένα ψαρωτικό hardware σε χαμηλή τιμή δεν κάνει καμία συσκευή ασφαλή και καμία εταιρία έμπιστη για να την προτιμήσουμε. Ευτυχώς που το Find 5 συγκεκριμένα υποστηρίζεται από άλλες γνωστές ROM.

Σχόλια

  1. Εννοείται και ελπίζω να μην αποδειχτεί στο μέλλον, αν και η OP έκανε τη σωστή κίνηση με τη Cyanogen.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια τα έχουν ψιλοσπάσει τώρα μετά την μαλ..ια της cm με την διπλή συμφωνία.


    Δεν πιστεύω ότι θα το αφήσει στην τύχη του η op ήδη ετοιμάζει δικιά της ρομ που απ'ότι ακούγεται θα την δώσει τον Ιανουάριο! θα δείξει
    Εγώ πάντως ήδη φοράω lollipop ανεπίσημη και beta μεν αλλά τρέχει μια χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο λόγος που δεν με ενδιαφέρουν καν οι ειδήσεις στα sites που αφορούν Κινέζικα smartphones σε εξωφρενικά χαμηλή τιμή με το τελευταίο hardware. (Παρόλο που έγινε της μοδός)
    Ναι, αγοράζεις τη τουμπανάρα σου σε τιμή ξεφτιλα, μάγκα μου, αλλά πόσο θα σου κρατήσει σε σχέση με ένα επώνυμο στα ίδια λεφτά; 6μηνο; Γιατί σε μερικούς μήνες χωρίς software update θα έχεις προβλήματα συμβατότητας, προβλήματα με την σταθερότητα της ROM, στασιμότητα κτλ. Αν δεν το έχεις με το ψάξιμο και την ικανοτητα να πειραματιστείς και να κάνεις ότι μπορείς με port μιας ROM μιας συσκευής με ίδιο hardware, σε πιάσαν κορόιδο!
    Προσωπικά μόνο τη Xiaomi θα εμπιστευομουν. Έχει δείξει καλή διαγωγή.

    Ευτυχώς Find 5 και OnePlus One έγιναν δημοφιλείς και ασχολείται η κοινότητα, μόνο αυτό λέω, ευτυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter