Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Η Oppo αναβαθμίζει την ColorOS ROM της σε Android 4.4 KitKat... κλέβοντας από την OmniROM!


Η Oppo είναι μία εταιρία που μας απασχόλησε θετικά πριν από δύο χρόνια, όταν παρουσίασε το εξαιρετικό Find 5, μία συσκευή με τρομερά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Προχώρησε μάλιστα και στη δημιουργία της δικής της ROM, της ColorOS, για να μας αποδείξει ότι είναι μία σοβαρή εταιρία που ενδιαφέρεται για τους πελάτες της σε όλα τα επίπεδα. Η ColorOS λοιπόν αναβαθμίστηκε πρόσφατα σε Android 4.4 KitKat για το Find 5, αλλά τα αρνητικά αυτού του εγχειρήματος είναι περισσότερα από τα θετικά.

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Η Oppo όπως οι περισσότερες κινέζικες εταιρίες υπόσχονται αναβαθμίσεις για να πείσουν τους υποψήφιους αγοραστές να αποκτήσουν κάποια από τις συσκευές τους και το ίδιο έγινε και με το Find 5. Ως δια μαγείας λοιπόν η Oppo ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναβαθμίζει το Find 5 μετά από δύο χρόνια, από την 4.2.2 έκδοση του Android στην alpha έκδοση της ColorOS ROM της με Android 4.4 κάνοντας τους ιδιοκτήτες του Find 5 ιδιαίτερα χαρούμενους. Η συγκεκριμένη ROM όμως είχε τρομερά τεχνικά προβλήματα και έτσι οι developer που ασχολήθηκαν μαζί της ανακάλυψαν ότι πρόκειται για ένα απλό port της OmniROM, το οποίο έχει μετατραπεί σε ColorOS. Το port αυτό δημιουργήθηκε μάλιστα με το PatchROM, ένα εργαλείο το οποίο χρησιμεύει για να γίνεται εύκολα port η MIUI σε άλλες συσκευές. 

Αυτό που ενόχλησε τους δημιουργούς της Omni είναι φυσικά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει πουθενά μνεία στη δουλειά τους, κάτι που είναι απαραίτητο σύμφωνα με τους κανόνες της άδειας GPL που υπογράφει το open source έργο τους, το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι η εταιρία προσπάθησε να κοροϊδέψει τους καταναλωτές με μία πρόχειρη ROM η οποία όπως φαίνεται δε θα διορθώσει ποτέ τα προβλήματά της.

Μπορείτε να διαβάσετε και την επίσημη θέση της Oppo στο XDA, με την οποία προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά το κυριότερο μάθημα από αυτή την ιστορία είναι ότι ένα ψαρωτικό hardware σε χαμηλή τιμή δεν κάνει καμία συσκευή ασφαλή και καμία εταιρία έμπιστη για να την προτιμήσουμε. Ευτυχώς που το Find 5 συγκεκριμένα υποστηρίζεται από άλλες γνωστές ROM.

3 στο: "Η Oppo αναβαθμίζει την ColorOS ROM της σε Android 4.4 KitKat... κλέβοντας από την OmniROM!"