Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Nokia N1: Η αυθεντική Nokia επιστρέφει με ένα Android 5.0 tablet χάρμα οφθαλμών


Και εκεί που νομίζαμε ότι μετά την εξαγορά της γραμμής παραγωγής της Nokia από τη Microsoft, η Φινλανδική εταιρία θα μας άφηνε χρόνους, να σου το μεγάλο "μπαμ" της χρονιάς από εκεί που δεν το περιμέναμε. Το Nokia N1 είναι ένα Android tablet με μέγεθος a la Nexus 9, τελευταία έκδοση Android και τιμή στα 250 δολάρια!

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Intel Atom Z3580 @ 2.3GHz
  • GPU: PowerVR G6430
  • Μνήμη: 2GB RAM - 32GB αποθήκευση
  • Οθόνη: IPS 7.9" @ 2048 x 1536p (324ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 8MP, μπροστά 5MP
  • Συνδεσιμότητα: WiFi ac, Bluetooth 4.0, IR, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 5300mAh
  • Διαστάσεις: 200.7 x 138.6 x 6.9mm - 318g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.0 Lollipop

Aν και δε γνωρίζαμε ότι η Nokia ετοιμάζει κάτι νέο, δεν είναι και τόσο παράλογος ο χρόνος που ανακοινώνει τη συγκεκριμένη συσκευή, καθώς πρόσφατα έληξε η σύμβαση με τη Microsoft για την ονομασία των Lumia τηλεφώνων, τα οποία πλέον λέγονται Microsoft Lumia. Είναι λοιπόν έκπληξη και μόνο το γεγονός ότι η Nokia ανακοινώνει ένα νέο μοντέλο, αλλά ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί το πόσο ενδιαφέρουσα είναι.Πρόκειται λοιπόν για μία συσκευή που έχει την ίδια ανάλυση και αναλογία οθόνης με το Nexus 9 αλλά είναι μία ίντσα μικρότερη από αυτό, δηλαδή 7.9 ίντσες. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν ίδια και σε μερικά σημεία ελαφρώς καλύτερα από το Nexus 9, η μεγάλη τους διαφορά όμως είναι ο επεξεργαστής. Η Nokia δεν επιλέγει Qualcomm ούτε MediaTek, αλλά Intel επεξεργαστή με τους νέους Atom να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας από άποψης πωλήσεων, τουλάχιστον όμως είναι 64μπιτος ότι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό.

Στο κομμάτι του λογισμικού, είναι η πρώτη συσκευή μετά τα Nexus 6 και 9 που παρουσιάζεται απευθείας με Android 5.0 και φοράει τον δικό της Z Launcher που "εντελώς τυχαία" κυκλοφορεί από σήμερα και στο Play Store. Τέλος σχεδιαστικά "δανείζεται" από την Apple αφού μοιάζει εξαιρετικά με το iPhone 6 στο frame, ενώ το πάχος του είναι κάτω από τα επτά χιλιοστά.

Στα 250 δολάρια που θα κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι σίγουρα μία συσκευή που μπαίνει στο top 3 των προτιμήσεών μας, αρκεί να μας αποδείξει η Intel ότι ο συγκεκριμένος επεξεργαστής αξίζει τα λεφτά του.

Το όνειρο πολλών λοιπόν έγινε πραγματικότητα: Nokia συσκευή + Android λειτουργικό.

16 στο: "Nokia N1: Η αυθεντική Nokia επιστρέφει με ένα Android 5.0 tablet χάρμα οφθαλμών"