Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Z Launcher: Η πρώτη προσπάθεια της αυθεντικής Nokia στο χώρο του Android


Η Nokia αγοράστηκε από τη Microsoft; Λάθος! Το τμήμα mobile της Nokia πωλήθηκε σε αυτήν και η αυθεντική Nokia συνεχίζει πλέον τη νέα της "καριέρα" ως εταιρία λογισμικού. Ένα από τα πειραματικά της project είναι ο Z Launcher, ένας minimal αντικαταστάτης του προεγκατεστημένου εκκινητή στο Android ο οποίος διαθέτει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά.

Είναι λοιπόν "minimal" και αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνει λίγες, καλές και πρωτότυπες λειτουργίες. Διαθέτει μία και μοναδική επιφάνεια εργασίας η οποία έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:


  • το ρολόι και το ημερολόγιο για άμεση πληροφορία στο επάνω μέρος,
  • το dock με τις αγαπημένες μας εφαρμογές στο κάτω και
  • το widget με τις προτεινόμενες εφαρμογές στο μέσον.Σχετικά με το τρίτο που είναι και το βασικότερο από όλα, ο launcher μαθαίνει τις προτιμήσεις μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και μας προτείνει τις σωστές εφαρμογές, επαφές και ιστοσελίδες ανάλογα με την ώρα που το χρησιμοποιούμε. Έτσι μας παρουσιάζει πάντα αυτό που χρειαζόμαστε την κατάλληλη στιγμή.

Μπορούμε φυσικά να κρύψουμε όσα δε μας ενδιαφέρουν, ενώ αν θέλουμε να βρούμε μία εφαρμογή από τις υπόλοιπες, ανοίγουμε το συρτάρι ή γράφουμε ελεύθερα στην οθόνη με το δάχτυλό μας τα πρώτα γράμματα που αντιστοιχούν στην εφαρμογή που θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε και αναζήτηση επαφών ή πληροφοριών στο ίντερνετ αλλά είναι σχετικά αργό το να γράφεις ένα ένα τα γράμματα.


Το μόνο που μας χάλασε όσο το χρησιμοποιήσαμε είναι ότι δεν μπορούμε να αναζητήσουμε στα ελληνικά, έτσι οι εφαρμογές και οι επαφές που έχουν ελληνικούς τίτλους είναι δύσκολες στην εύρεση. Κατά τα άλλα είναι πολύ εύχρηστος και απλός. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση και μπορούμε να τον κατεβάσουμε δωρεάν από την επίσημη σελίδα του, σύντομα όμως θα εμφανιστεί και στο Play Store.

2 στο: "Z Launcher: Η πρώτη προσπάθεια της αυθεντικής Nokia στο χώρο του Android"