Η Xiaomi έκλεψε τον κώδικα του Xposed για να τον ενσωματώσει στη MIUI;


Χρειάζεται θάρρος και αγάπη για να δημιουργήσεις μία εφαρμογή και να διαθέσεις ελεύθερα τον κώδικά της χωρίς να ζητήσεις κάτι σε αντάλλαγμα. Αυτό είναι το κύριο συστατικό των λογισμικών ανοιχτού κώδικα, τους δημιουργούς των οποίων πρέπει να σεβαστείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις δωρεάν στο δικό σου project. Κάτι τέτοιο δε συνέβη στην περίπτωση του Xposed framework το οποίο αντιγράφτηκε και ενσωματώθηκε στη MIUI, χωρίς τη συγκατάθεση του δημιουργού.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι χρήστες που εγκαθιστούσαν το Xposed framework στη MIUI είχαν προβλήματα με επανεκκινήσεις και ένας από τους δημιουργούς του Xposed framework έψαξε το θέμα για να τους βοηθήσει. Ανακάλυψε λοιπόν ότι στη MIUI συμπεριλαμβάνεται μία διεργασία με το όνομα Dexspy. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο κώδικάς της είναι ίδιος και απαράλλαχτος με αυτόν του Xposed, απλώς έχουν αφαιρεθεί όλες οι αναφορές στο όνομα "Xposed" και φυσικά στα ονόματα των δημιουργών του.

Οι άνθρωποι του Xposed λοιπόν ζήτησαν το λόγο στο forum της MIUI, λαμβάνοντας την απάντηση ότι ο κώδικας του Xposed προστέθηκε δοκιμαστικά και θα αφαιρεθεί άμεσα, δεχόμενοι την συγγνώμη εκ μέρους της MIUI. Ο κώδικας όμως ποτέ δεν αφαιρέθηκε και έτσι στο επίσημο νήμα του Xposed με τα προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισης, οι άνθρωποί του πρόσθεσαν την περίπτωση της MIUI λέγοντας πως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με έναν τρόπο, τη μη χρήση της συγκεκριμένης ROM.

Όλα αυτά μπορεί να μη λένε τίποτα σε πολλούς από εμάς, αλλά παρόμοιο project ανοιχτού κώδικα είναι και το Android, το Ubuntu και άλλα Linux-based λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, πληρώνοντας μόνο τη συσκευή μας και όχι το ίδιο το λογισμικό. Σε αυτά προσθέστε τις τόσες εφαρμογές και προγράμματα ανοιχτού κώδικα που κατεβάζουμε δωρεάν, τα οποία είναι ασφαλέστερα καθώς ο κώδικάς τους μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή και θα καταλάβετε πόση μεγάλη αξία έχει το κίνημα του Open Source για το σύγχρονο άνθρωπο. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η Xiaomi - MIUI όπως και η Mediatek έχουν έδρα την Κίνα, όπου ως γνωστόν δεν ισχύουν οι νόμοι του δυτικού κόσμου, θα πρέπει λοιπόν είτε να τις τιμωρούμε αποφεύγοντας τα προϊόντα τους, είτε να είμαστε τουλάχιστον προσεκτικοί στις αγορές μας γιατί απλά θα χάσουμε τα λεφτά μας.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Psiphon 113: Η εφαρμογή που σου δίνει ελεύθερο και δωρεάν ίντερνετ από το κινητό σου (χωρίς πλάκα)

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες εφαρμογές με ευκολία, σε όλες τις συσκευές Android

Εφαρμογές Google: Μάθετε τα μυστικά τους και πώς θα τις χρησιμοποιήσετε με επιτυχία!

Android Basics | Τι είναι Root και πώς μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε συσκευή;

Online αγορές από Κίνα | Με τη νέα μέθοδο αποστολής EU Express το δέμα μας δεν περνάει από τελωνείο

Android Basics: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λεγόμενο brick

Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε φωτογραφίες και άλλα αρχεία που έχουμε διαγράψει από την Android συσκευή μας;

Χρησιμοποιήστε την πλοήγηση του Google Maps στην Ελλάδα, χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ!

Android Basics: Γιατί στο Android 4.2 δεν μπορώ να μεταφέρω τις εφαρμογές μου στην SD κάρτα;