Η Xiaomi έκλεψε τον κώδικα του Xposed για να τον ενσωματώσει στη MIUI;


Χρειάζεται θάρρος και αγάπη για να δημιουργήσεις μία εφαρμογή και να διαθέσεις ελεύθερα τον κώδικά της χωρίς να ζητήσεις κάτι σε αντάλλαγμα. Αυτό είναι το κύριο συστατικό των λογισμικών ανοιχτού κώδικα, τους δημιουργούς των οποίων πρέπει να σεβαστείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις δωρεάν στο δικό σου project. Κάτι τέτοιο δε συνέβη στην περίπτωση του Xposed framework το οποίο αντιγράφτηκε και ενσωματώθηκε στη MIUI, χωρίς τη συγκατάθεση του δημιουργού.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι χρήστες που εγκαθιστούσαν το Xposed framework στη MIUI είχαν προβλήματα με επανεκκινήσεις και ένας από τους δημιουργούς του Xposed framework έψαξε το θέμα για να τους βοηθήσει. Ανακάλυψε λοιπόν ότι στη MIUI συμπεριλαμβάνεται μία διεργασία με το όνομα Dexspy. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο κώδικάς της είναι ίδιος και απαράλλαχτος με αυτόν του Xposed, απλώς έχουν αφαιρεθεί όλες οι αναφορές στο όνομα "Xposed" και φυσικά στα ονόματα των δημιουργών του.

Οι άνθρωποι του Xposed λοιπόν ζήτησαν το λόγο στο forum της MIUI, λαμβάνοντας την απάντηση ότι ο κώδικας του Xposed προστέθηκε δοκιμαστικά και θα αφαιρεθεί άμεσα, δεχόμενοι την συγγνώμη εκ μέρους της MIUI. Ο κώδικας όμως ποτέ δεν αφαιρέθηκε και έτσι στο επίσημο νήμα του Xposed με τα προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισης, οι άνθρωποί του πρόσθεσαν την περίπτωση της MIUI λέγοντας πως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με έναν τρόπο, τη μη χρήση της συγκεκριμένης ROM.

Όλα αυτά μπορεί να μη λένε τίποτα σε πολλούς από εμάς, αλλά παρόμοιο project ανοιχτού κώδικα είναι και το Android, το Ubuntu και άλλα Linux-based λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, πληρώνοντας μόνο τη συσκευή μας και όχι το ίδιο το λογισμικό. Σε αυτά προσθέστε τις τόσες εφαρμογές και προγράμματα ανοιχτού κώδικα που κατεβάζουμε δωρεάν, τα οποία είναι ασφαλέστερα καθώς ο κώδικάς τους μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή και θα καταλάβετε πόση μεγάλη αξία έχει το κίνημα του Open Source για το σύγχρονο άνθρωπο. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η Xiaomi - MIUI όπως και η Mediatek έχουν έδρα την Κίνα, όπου ως γνωστόν δεν ισχύουν οι νόμοι του δυτικού κόσμου, θα πρέπει λοιπόν είτε να τις τιμωρούμε αποφεύγοντας τα προϊόντα τους, είτε να είμαστε τουλάχιστον προσεκτικοί στις αγορές μας γιατί απλά θα χάσουμε τα λεφτά μας.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android Basics | Τι είναι το ADB, πώς το χρησιμοποιώ και ποιες είναι οι βασικές εντολές του

Android Basics | Τι είναι το Fastboot και πώς χρησιμοποιούμε τις εντολές του;

Docker | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Μάθε παιδί μου Linux | Το σύστημα αρχείων του Linux με απλά λόγια

Home Assistant | Πώς δημιουργούμε αυτοματισμούς στο smart home server μας

Android | Χρήσιμα tip για να βγάζουμε εξαιρετικές φωτογραφίες με το κινητό μας

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας smart home server και ενώνουμε όλες τις έξυπνες συσκευές μας σε μία εφαρμογή!

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Μάθε παιδί μου Linux | Πώς εγκαθιστούμε εφαρμογές στο Linux

Raspberry Pi | Φτιάξε τις δικές σου κάμερες ασφαλείας με το motionEyeOS