Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Fight Club: HTC One M8 εναντίον LG G3


Οι κατασκευαστές κάνουν κάθε χρόνο την προσπάθειά τους για να ξεχωρίσουν μέσα από τις λεγόμενες "ναυαρχίδες", τις οποίες κατασκευάζουν με ότι καλύτερο διαθέτουν. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν πολύ, κυρίως λόγω έλλειψης ανταγωνισμού στους επεξεργαστές, το βάρος δίνεται στο design, την ποιότητα κατασκευής και τις υπερβολές.

Πέρυσι η μάχη της καλύτερης ναυαρχίδας δόθηκε μεταξύ του HTC One M7 και του LG G2, με το πρώτο να κερδίζει τον τίτλο του smartphone της χρονιάς λόγω συνολικής εικόνας και το δεύτερο να κερδίζει την καρδιά των καταναλωτών λόγω τιμής και αυτονομίας. Πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μία παρόμοια μάχη, καθώς το One M8 και το G3 φαίνεται να είναι οι καλύτερες συσκευές τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.


Σημαντικές διαφορές

Οι δύο συσκευές μένουν σταθερές στις αξίες των προκατόχων τους με το One M8 να κρατάει το ίδιο design και την ποιότητα κατασκευής και το G3 τα πίσω πλήκτρα του G2. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές μεταξύ τους κυρίως λόγω βελτιώσεων από την LG.

Οθόνη: Η διαφορά στην ανάλυση της οθόνης είναι τεράστια, όχι επειδή το One M8 είναι ελλιπές αλλά επειδή αυτή του G3 είναι υπερβολική. Οι τηλεοράσεις του εμπορίου δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη καλά καλά τα 1080p και το G3 χωράει 1440p στις 5.5 ίντσες. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι τα 1080p του One M8 είναι λίγα αλλά όταν πρέπει να επιλέξεις το καλύτερο, πρέπει να τα λάβεις και όλα υπ' όψιν.

Κάμερα: Η προσπάθεια της HTC με την UltraPixel κάμερα δε με έχει πείσει προσωπικά. Ναι μεν ο φακός δέχεται περισσότερο φωτισμό και έτσι βγάζει πιο καθαρές φωτογραφίες ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό, αλλά τα επίπεδα του zoom είναι τραγικά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λεπτομέρεια στις φωτογραφίες. Θα μπορούσε να μας αποζημιώσει η δεύτερη κάμερα στο πίσω μέρος η οποία βγάζει πολύ ωραία focus εφέ αλλά αυτό μπορούμε να το κάνουμε σε μεγάλο βαθμό και με την Google Camera. Το G3 από την άλλη διαθέτει μία αναμενόμενη κάμερα των 13MP, η οποία συνοδεύεται με μία αρκετά προσεγμένη εφαρμογή, αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να κερδίσει άλλες συσκευές σε αυτό τον τομέα.

Κατασκευή: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του One M8 που νομίζω έπαιξε τον κυριότερο ρόλο για την περσινή πρωτιά του One M7. Η αλουμινένια unibody κατασκευή δεν έχει απλά αντοχή λόγω υλικού, αλλά συνδυάζεται και με εξαιρετικό design που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο smartphone. Το G3 είναι πλαστικό αλλά έξυπνα κατασκευασμένο για να μην το δείχνει. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το αλουμίνιο, αλλά τουλάχιστον από άποψη design είναι το πιο μικρό smartphone με οθόνη 5.5 ιντσών, κάτι που μπορεί να ψήσει πολλούς για να το επιλέξουν.

Ήχος: Στερεοφωνικός ήχος με ένα ηχείο δε γίνεται και το One M8 είναι το μοναδικό smartphone με δύο ηχεία στο μπροστά μέρος. Έτσι πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα ήχου που έχουμε δει σε φορητή συσκευή. Βλέποντάς το και στο περσινό μοντέλο θα περίμενα όλο και κάποιος κατασκευαστής να το αντιγράψει, αλλά κανείς δεν το τόλμησε ίσως επειδή είναι δύσκολο το εγχείρημα της HTC. Το G3 δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να δώσει σε αυτόν τον τομέα, εκτός από ένα δυνατό ηχείο που διαθέτει κάποιες βελτιώσεις λογισμικού της Dolby. Παρ' όλα αυτά ο ήχος είναι ανώτερος από άλλα smartphone.

Τιμή: Την τιμή σε μεγάλο βαθμό την προσδιορίζει η ποιότητα και η ανάλυση της οθόνης και όταν πρωτοείδα τα χαρακτηριστικά του G3 είπα αμέσως ότι δεν πέφτει κάτω από τα 750€. Μέγα λάθος! Η LG μας δείχνει ότι οι τιμές μπορούν να κρατηθούν χαμηλά ακόμα και αν κάνεις υπερβολές και τα 600€ (650€ για τα 3GB RAM) είναι μια χαρά για μία συσκευή τέτοιου βεληνεκούς. Το One M8 απλά κινείται στο ίδιο κόστος των 750€ με τους ανταγωνιστές του, χωρίς να φαίνεται ότι μπορεί να μειωθεί κυρίως λόγω ποιότητας κατασκευής (το βλέπουμε καλοπροαίρετα).

Ποιο προτιμάμε;

Είναι λοιπόν δύο πολύ ξεχωριστές συσκευές οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι δύο εταιρίες κατασκεύασαν πέρυσι εξαιρετικές ναυαρχίδες και προσπάθησαν να "χτίσουν" πάνω σε αυτές, με την HTC να επιλέγει μικρές αλλαγές όπου χρειάζεται και την LG να επιλέγει την υπερβολή αλλά και τη ποικιλομορφία διαθέτοντας και μία έκδοση με 3GB RAM. Σε αυτό το κομμάτι βέβαι δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι η HTC δημιούργησε το πλαστικό One E8, το οποίο έχει μεν χαμηλότερη τιμή αλλά χάνει το κυριότερο χαρακτηριστικό που είναι η κατασκευή.

Όλα φτάνουν λοιπόν στο εξής: Θέλεις μία "μεταλλική" συσκευή με ιδιαίτερο design, ή το απόλυτο "τούμπανο" της χρονιάς; Εμείς διαλέγουμε το δεύτερο, όχι μόνο λόγω χαρακτηριστικών αλλά κυρίως λόγω τιμής.

Ο νικητής μας και μάλλον ο νικητής της χρονιάς λοιπόν είναι το LG G3!

10 στο: "Fight Club: HTC One M8 εναντίον LG G3"