Η Microsoft επενδύει ξανά στο Android με το διπύρηνο Nokia X2 στις 4.3 ίντσες


Μετά τη σειρά Nokia X με την οποία η Microsoft έκανε την πρώτη της διερευνητική κίνηση στον κόσμο του Android, μας παρουσιάζει τώρα το Nokia X2 για να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για μερίδιο στις low-end συσκευές. Πρόκειται για μία συσκευή με ελαφρώς βελτιωμένα χαρακτηριστικά η οποία παραμένει στη μικρή κατηγορία.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Διπύρηνος Qualcomm Snapdragon 200 @ 1.2GHz
  • GPU: Adreno 302
  • RAM: 1GB
  • Μνήμη: 4GB (microSD)
  • Οθόνη: IPS LCD 4.3 ίντσες @ 480 x 800p (217ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 5MP, μπροστά VGA
  • Συνδεσιμότητα: 3G, WiFi, Bluetooth 4.0 (A2DP), GPS (Glonass), FM radio, dualSIM, microUSB v2.0
  • Μπαταρία: 1800mAh
  • Διαστάσεις: 121.7 x 68.3 x 11.1mm - 150g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.3 Jellybean (Nokia X Platform 2.0)


Η σχέση της Microsoft με το Android είναι ιδιαίτερη. Μας παρουσιάζει ένα τελείως διαφορετικό γραφικό περιβάλλον, το οποίο μοιάζει επίτηδες με αυτό των Windows Phone, ενώ παράλληλα μας προσφέρει μόνο φθηνές συσκευές. Στη συνείδηση του καταναλωτή λοιπόν εντυπώνεται ότι τα smartphone της είναι ποιοτικά (λόγω Nokia) και τρέχουν Android εφαρμογές (εκεί θα γίνει το μεγάλο μπέρδεμα με τα Windows Phone).

Πέρα όμως από την πολιτική της εταιρίας και την όποια κρυφή ατζέντα μπορεί να έχει, το Nokia X2 είναι μία αρκετά ενδιαφέρουσα συσκευή για τα 120€ - 150€ που θα στοιχίζει στο ράφι. Διαθέτει άνετη οθόνη, εξαιρετική συνδεσιμότητα και θα κονταροχτυπηθεί με το Motorola Moto E στην ίδια κατηγορία. Μεγάλο μειονέκτημα η έκδοση Android και η πιθανότητα μη αναβάθμισής της, ενώ στα 4GB της μνήμης του θα βρούμε ένα σωρό προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως τα Here Maps, MixRadio, Skype, Outlook.com, Bing Search, One Drive, Yammer, αλλά όχι τη σημαντικότερη, το Google Play Store.

Σχόλια

  1. Που πάει χωρίς play store;; Πραγματικά δεν βρίσκω λόγο να αγοράσω αυτό το κινητό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν έχεις την επιλογή του Moto E με Play Store και τελευταία έκδοση Android στα ίδια λεφτά...

      Διαγραφή
  2. Είχα κάτσει μιά μέρα να το μελετήσω το θέμα γιατί μου έκανε εντύπωση αυτή η περίεργη είσοδος τηε νόκια. Συγκρίνοντας τις τιμές είδα ότι σε γενικές γραμμές το android είναι υπερκοστολογημένο. Έχω την εντύπωση, χωρίς να γνωρίζω, ότι η google εκβιάζει τους κατασκευαστές, όπως τους προγραμματιστές, όπως και τους καταναλωτές για να τα 'κονομάει χοντρά. Ίσως σε αυτό να οφείλεται η επιλογή της νόκια να μην χρησιμοποιήσει υπηρεσίες google οι οποίες όπως φαίνεται οδηγούν σε μονοπώλειο και παντοκρατορία της google και με την είσοδο της και στην πώληση δικών της συσκευών που για μένα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός.
    Ήθελα να έχω την άποψη των κατασκευαστών επί του θέματος για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ίσως και αυτοί να βολεύονται πουλώντας συνέχεια συσκευές και να μην αντιλαμβάνονται το τι τους περιμένει στο μέλλον. Μπορώ όμως να μιλήσω σαν καταναλωτής. Αυτό δεν είναι ελεύθερο ή ανοιχτό λογισμικό. Κακώς λέγεται έτσι. Είναι μια καλοστημένη επιχείρηση που σκοπό έχει να μου παίρνει συνεχώς λεφτά. Που κάνει συνεχείς μικρές αναβαθμίσεις για να με εκβιάζει να αγοράζω συνέχεια καινούργια κινητά. Στο linux οι αναβαθμίσεις περνούν αυτόματα στο λάπτοπ και για όσα χρόνια θέλεις. Και επειδή είναι ελεύθερο λογισμικό, έχεις πολλές επιλογές σε τύπο λειτουργικού και προγραμματιστή. Το android είναι μια αρρωστημένη κατάσταση. Και βλέπω με λύπη ότι όλοι οι κατασκευαστές προχωρούν σαν πρόβατα σε μια μονότονη και βαρετή πορεία αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί το ίδιο πρότυπο, χωρις καινοτομία φαντασία και διάθεση να προσφέρουν κάτι καινούργιο και διαφορετικό που θα αφήσει ιστορία, όπως έκανε παλιότερα η νόκια. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βελτιώνουν τα specs τα οποία φυσικά μας τα μοσχοπουλάνε. Αυτό όμως κάπου έχει φτάσει στα όρια του.
    Γιαυτό εγώ χαιρετίζω την είσοδο της νόκια. Δεν ξέρω αν έχει μεγάλη σχέση στον τομέα της έρευνας με την παλιά νόκια αλλά είναι η πρώτη φορά που είδα στο android έναν κατασκευαστή να παρουσιάζει κάτι αρκετά διαφορετικό από το κλασσικό που γνωρίζουμε και αυτό ίσως είναι μια ελπιδοφόρα αρχή για να δούμε περισσότερα πράγματα στο μέλλον. Δεν αγόρασα κινητό της γιατί δεν με καλύπτει ακόμα αισθητικά αλλά διάβασα reviews και ενημερώθηκα σχετικά. Όσο για τις εφαρμογές του play διάβασα ότι στην πλειοψηφία τους 70%-80% μπορούν να εγκατασταθουν άνετα αλλά και οι υπόλοιπες μπορούν να εγκατασταθούν με άλλη διαδικασία λίγο πιό σύνθετη. Aπό τιμές, το XL πχ πωλείται στην Αμερική γύρω στα 100 δολλάρια με 5άρα ips οθόνη και κορυφαίο gps here. Τι να μας πει τώρα η google motorola.... είναι αυτό που έλεγα πιο πάνω. Εκβιάζει με το λογισμικό που της ανήκει περνώντας το καινούργιο στα δικά της κινητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Android είναι ελεύθερο φίλε Κωνσταντίνε, το Google Play δεν είναι. Μπορεί οποιοσδήποτε να το κατεβάσει και να το εγκαταστήσει στη συσκευή του.

      Όσο για τις τιμές, συμφωνώ ότι θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες αλλά από την άλλη με 250€ λιγότερα από το iPhone παίρνεις ένα εφάμιλλο τηλέφωνό το LG G3. Επίσης στην Κίνα κυκλοφορούν Android τηλέφωνα με 50€, μην το ξεχνάμε.

      Για τις αναβαθμίσεις και εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολούμαστε τόσο πολύ αλλά το Nokia X2 είναι το πρώτο που δεν πρόκειται ποτέ να αναβαθμιστεί, όπως και ο προκάτοχός του. Ενώ η Motorola με το Moto Ε το έχει πιάσει το νόημα.

      Τέλος εννοείται ότι το Android είναι μια καλοστημένη επιχείρηση με σκοπό το χρήμα. Κάνεις δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του, ούτε ο Linus.

      Με.σεβασμό στην άποψή σου πάντα.

      Διαγραφή
    2. Το Android είναι ελεύθερο φίλε Κωνσταντίνε, το Google Play δεν είναι. Μπορεί οποιοσδήποτε να το κατεβάσει και να το εγκαταστήσει στη συσκευή του.

      Ούτε ελεύθερο είναι ούτε ανοιχτό λειτουργικό.
      Δεν μπορείς να εγκαταστήσεις μόνος σου όποια γεύση γουστάρεις. Σου δίνει ότι θέλει αν θέλει και όποτε θέλει ο κατασκευαστής. Για παράδειγμα, έχεις μια κλασική κινητάρα το galaxy s3. Γιατί να μην μπορείς να του περάσεις κιτ κατ, το οποίο κιτ κατ έχει καλύτερη διαχείριση ram και πιστεύω θα έδινε ζωή στο συγκεκριμένο κινητο? Υποθέτω για να σε αναγκάσουν να αγοράσεις καινούργια συσκευή. Άρα τι ελεύθερο είναι το android? Το πληρώνεις..
      Ούτε ανοιχτό λειτουργικό είναι γιατί τόσα χρόνια δεν είδα κανέναν ανεξάρτητο προγραμματιστή να εξελίσσει την πλατφόρμα και να μου δίνει μια δικιά του εκδοχή, όπως στο linux που έχεις 10 γεύσεις να επιλέξεις. Το μόνο που τους επιτρέπεται είναι να φτιάξουν συμπληρωματικά μια δικιά τους εφαρμογή για την οποία πληρώνουν χαράτσι στην google.
      Συμφωνώ οτι η google έκανε επένδυση και προσδοκά σε κέρδη αλλά τα περί ανοιχτού και ελεύθερου android τα βρίσκω λίγο υπερβολικά. Ποιά είναι δηλαδή πρακτικά η διαφορά του με το παλιότερο symbian os για τον καταναλωτή ώστε να δικαιολογείται ο τόσος ντόρος περί ανοιχτού κώδικα? Άλλο είναι το μάρκετινγκ και άλλο η ουσία.

      Διαγραφή
    3. Καταρχάς έχω να πω πως συμφωνώ σε αρκετά από ότι είπες, αλλά με βρίσκεις εντελώς αντίθετο στο εξής: "Ούτε ανοιχτό λειτουργικό είναι γιατί τόσα χρόνια δεν είδα κανέναν ανεξάρτητο προγραμματιστή να εξελίσσει την πλατφόρμα και να μου δίνει μια δικιά του εκδοχή"

      Συγγνώμη, αλλά η OmniROM τι είναι; Το CyanogenMod της Cyanogen, η MIUI της Xiaomi, το ColorOS της OPPO, το FlymeOS της Meizu;; Android δεν είναι; Μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της πλατφόρμας που δίνει η Google (εξαιρείται η Omni, που ακολουθεί κάπως το stock Android);

      Διαγραφή
    4. Panagiotis Kos χμμμ γνωστό όνομα απο ikariam. φίλε εγώ μιλάω για τον μέσο χρήστη που δεν έχει τη δυνατότητα και τη διάθεση να μπεί σε ψυχοφθόρες και ριψοκίνδυνες διαδικασίες με αμφίβολο αποτέλεσμα, δηλαδή γουρούνι στο σακί. Και απ΄οτι έχω δει είναι συγκεκριμένες οι συσκευές που υποστηρίζονται.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter