Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Fight Club: Motorola Moto E εναντίον Nokia X2


Ξεκινήσαμε τις προάλλες τη σύγκριση συσκευών που διαδέχονται η μία την άλλη, για να δούμε κατά πόσον υπάρχει εξέλιξη στα μοντέλα κάθε χρόνο και αν αξίζει να τα αγοράσουμε. Από σήμερα έρχεται και το "Fight Club" μία σειρά που θα συγκρίνει όλες τις εταιρίες μεταξύ τους και θα μας δείξει το δρόμο για την καλύτερη επιλογή στο ταμείο.

Ξεκινάμε λοιπόν από τη μικρή κατηγορία όπου έχουμε την αίσθηση ότι θα πρωταγωνιστήσουν το Motorola Moto E και το Nokia X2. Το πρώτο λόγω της εξαιρετικής πολιτικής της Motorola και της καλής εντύπωσης που μας άφησε το Moto G και το δεύτερο λόγω του ονόματος Nokia. Πρόκειται για δύο ισάξια μοντέλα που έχουν μικρές διαφορές αλλά ποιο θα πρέπει να προτιμήσουμε;


Σημαντικές διαφορές

Οθόνη: Η μεγαλύτερη διαφορά των δύο συσκευών βρίσκεται στην οθόνη, όπου το Moto E διαθέτει ελαφρώς μεγαλύτερη ανάλυση στις ίδιες ίντσες. Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη του θα έχει ελαφρώς μεγαλύτερη ευκρίνεια αλλά και ελαφρώς μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας. Το Moto E διαθέτει επίσης επικάλυψη Gorilla Glass 3, την οποία επιλέγουν οι κατασκευαστές στα πολύ ακριβά μοντέλα τους, ενώ το X2 είναι απλά scratch resistant (ανθεκτικό στις γρατζουνιές).

Μπροστινή κάμερα: Στην εποχή της επικοινωνίας δε νοείται να μην μπορείς με τη συσκευή σου να κάνεις μια βιντεοκλήση μέσω της αγαπημένης σου εφαρμογής. Το Moto E λοιπόν δε διαθέτει μπροστινή κάμερα, ενώ το X2 έχει μία ελάχιστης ανάλυσης 0.3MP η οποία όμως θα κάνει μια χαρά τη δουλειά της.

Μπαταρία: Η μπαταρία του Moto E σε σχέση με το X2, είναι περίπου 10% μεγαλύτερη. Αν λάβουμε υπ' όψη ότι η μέση αυτονομία των smartphone σήμερα είναι περίπου 16 ώρες, τότε το Moto E μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν μιάμιση ώρα παραπάνω από το X2. Φυσικά όλα αυτά είναι υποθετικά, καθώς τεράστιο ρόλο παίζει και η υλοποίηση του Android, η οποία είναι τελείως διαφορετική στις δύο συσκευές, καλό είναι όμως να έχουμε μια εικόνα.

Android: Τεράστια διαφορά έχουν επίσης και στο λειτουργικό σύστημα όπου το X2 φοράει παλαιότερη έκδοση Android (4.3), την οποία δε θα αναβαθμίσει ποτέ, ενώ το Moto E τρέχει τη νεότερη (4.4) και θα αναβαθμιστεί πιθανότατα και στην έκδοση "L". Επίσης με το X2 η Google δεν μπορεί να μας παρακολουθήσει καθώς δε διαθέτει καμία εφαρμογή της, ούτε καν το Play Store, αλλά μας παρακολουθεί μια χαρά η Microsoft η οποία έχει προσθέσει τις δικές της. Φυσικά το αντίστροφο ισχύει και για το Moto E.

A2DP: Ένα μικρό θεματάκι το οποίο ίσως αποδειχτεί πρόβλημα στο μέλλον, είναι η μη υποστήριξη του A2DP από το Bluetooth του Moto E (αν είναι σωστές οι πληροφορίες από το GSMarena). Το A2DP είναι η λειτουργία που στέλνει τη μουσική μας σε ασύρματα ακουστικά, έτσι με το Moto E δε θα μπορούμε να ακούσουμε μουσική μέσω Bluetooth, κάτι το οποίο είναι μεγάλο μειονέκτημα για τους λάτρεις του είδους. Το X2 δεν έχει κανένα πρόβλημα σε αυτό τον τομέα.

Ο νικητής;

Πάμε λοιπόν και στη μεγάλη απόφαση! Το βασικό hardware και των δύο συσκευών είναι ακριβώς το ίδιο, έτσι στο θέμα επιδόσεων επικρατεί η πιο σωστή υλοποίηση του λειτουργικού, που μάλλον είναι αυτή του Moto E. Η διαφορά στην οθόνη είναι σημαντική κυρίως λόγω Gorilla Glass, αλλά η έλλειψη μπροστινής κάμερας στο Moto E είναι απαράδεκτη για το έτος 2014. Τέλος αν και δε με ενοχλεί ότι το X2 φοράει παλαιότερη έκδοση Android, είμαι σίγουρος ότι το Moto E θα έχει καλύτερη υποστήριξη σε mod, hack και custom ROM αν χρειαστεί στο μέλλον.

Ψηφίζουμε λοιπόν... Motorola Moto E.

12 στο: "Fight Club: Motorola Moto E εναντίον Nokia X2"