Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Ακόμη ένας λόγος για να αποκτήσεις Nexus: Συμβατότητα με τα πάντα και υποστήριξη για πάντα!


Στον κόσμο της τεχνολογίας υπάρχουν κάποιες συσκευές οι οποίες εκ πρώτης όψεως είναι ίδιες ή παρόμοιες με τις υπόλοιπες, οι διαφορές τους όμως είναι τεράστιες. Δε μιλάμε φυσικά για το hardware ή το software στο οποίο υπάρχει στασιμότητα, αλλά για την υποστήριξη από την κοινότητα και τη συμβατότητα με εφαρμογές και άλλα λειτουργικά συστήματα.

Κοινά αποδεκτές συσκευές

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες κοινά αποδεκτές συσκευές οι οποίες απολαμβάνουν μεγαλύτερη εκτίμηση από τους προγραμματιστές και από τις εταιρίες, οι οποίες ζουν και βασιλεύουν πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα το Arduino είναι μία τέτοιου είδους συσκευή για όσους θέλουν να δημιουργήσουν και να δοκιμάσουν προγράμματα με τη γλώσσα προγραμματισμού C. Καμία άλλη πλακέτα του είδους δεν έγινε τόσο γνωστή όσο το Arduino. Μία ακόμη συσκευή είναι το Thinkpad της Lenovo για το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι έχει εξαιρετική συμβατότητα με το Linux (από εποχής IBM), έτσι όποιος θέλει να αγοράσει ένα laptop και είναι χρήστης Linux, μία από τις πρώτες του επιλογές θα είναι το ThinkPad.


Η ιδιαιτερότητα των Nexus

Στον κόσμο του Android όπου κυκλοφορούν άπειρες συσκευές, υπάρχει η σειρά Nexus η οποία απολαμβάνει παρόμοιας αντιμετώπισης από την κοινότητα και όχι μόνο. Για να το πάρουμε από την αρχή οι επίσημες συσκευές της Google έρχονται στην αγορά με την καλύτερη υποστήριξη λογισμικού από κάθε άλλη Android συσκευή για τουλάχιστον 18 μήνες, ενώ είναι και σχετικά φθηνότερες από άλλες συσκευές. Τι γίνεται όμως αν τελειώσει αυτή η υποστήριξη; Πρέπει να την ξεφορτωθούμε για να πάρουμε το επόμενο μοντέλο; Δύσκολα.

Μόλις τελειώσει η υποστήριξη, ανοίγονται νέοι ορίζοντες στο χρήστη του Nexus, αν φυσικά δεν κάνει root για να τους εκμεταλλευτεί νωρίτερα. Πρώτα από όλα οι σημαντικότερες ROM για το Android κατασκευάζονται πρώτα για τις Nexus συσκευές. Η Omni, η CyanogenMod, η AOKP και η Paranoid είναι μόνο μερικές από όλες όσες μπορούν να αναβαθμίσουν τη συσκευή μας σε μεγαλύτερη έκδοση του Android. Δε χρειάζεται να κολλήσουμε με την επίσημη ROM ούτε να γκρινιάξουμε αν η επίσημη υποστήριξη σταματήσει, καθώς υπάρχουν άπειρες επιλογές!

Ένα δεύτερο μεγάλο προτέρημα των Nexus συσκευών είναι η υποστήριξη των εφαρμογών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν εφαρμογές στο Play Store που δεν εμφανίζονται σε πολλές συσκευές ή μας ενημερώνουν ότι είναι ασύμβατες. Τα Nexus έχουν δημιουργηθεί με mainstream hardware πράγμα που σημαίνει ότι είναι όσο πιο συμβατά γίνεται με τις εφαρμογές που κυκλοφορούν. Για να το πούμε πιο απλά, φανταστείτε όλες οι συσκευές να έχουν ARMv7 αρχιτεκτονική για την οποία "γράφονται" όλες οι εφαρμογές και το chip των Nexus να ήταν MIPS, μια αρχιτεκτονική που δεν υπάρχει πλέον στο χάρτη. Πέρα από αυτό το ακραίο παράδειγμα, η Google πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά προτιμώντας κάθε χρόνο τον καλύτερο κατασκευαστή ο οποίος αυτή την εποχή είναι η Qualcomm και είναι σίγουρη ότι η υποστήριξη θα είναι δεδομένη για τους επόμενους μήνες. Λίγο πολύ αυτές τις προδιαγραφές τις έχουν και άλλες συσκευές, αυτό που δεν έχουν όμως είναι το τρίτο και αγαπημένο μου πλεονέκτημα, την υποστήριξη σε άλλα λειτουργικά συστήματα!


Τα Nexus λοιπόν είναι οι πρώτες συσκευές στις οποίες δοκιμάζονται άλλα λειτουργικά συστήματα, επίσημα ή ανεπίσημα. Θυμόμαστε την Canonical η οποία επίσημα έδωσε το Ubuntu ARM αλλά και συνεχίζει να δοκιμάζει το επερχόμενο Ubuntu Touch (YouTube), ενώ και η Mozilla με το FirefoxOS έχει κάνει ανάλογα βήματα. Ακόμα και αν οι εταιρίες δεν ασχολούνται απευθείας με τις συσκευές, πάντα θα υπάρχει καλός κόσμος που θα δημιουργεί έτοιμες ROM για τα Nexus ασχέτως λειτουργικού συστήματος, έτσι ακόμα και αν βαρεθούμε κάποια στιγμή το Android, μπορούμε εύκολα και γρήγορα να εγκαταστήσουμε κάτι άλλο.

Nexus for the win

Μερικά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά υποστηρίζονται φυσικά και σε άλλες συσκευές, αλλά μόνο στην περίπτωση των Nexus ισχύουν όλα μαζί ταυτόχρονα. Αν συμπεριλάβουμε και τη χαμηλότερη τιμή των Nexus σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τότε πραγματικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή για κάποιον που τα θέλει όλα.

14 στο: "Ακόμη ένας λόγος για να αποκτήσεις Nexus: Συμβατότητα με τα πάντα και υποστήριξη για πάντα!"