Ο πιο εύκολος τρόπος για να δείτε αν έχετε καταστρέψει τελείως τη συσκευή σας!


Ένα από τα πιο συνηθισμένα σχόλια αναγνωστών που ζητούν βοήθεια στο Dr. Android είναι το "Doctor χρειάζομαι βοήθεια, το κινητό μου είναι νεκρό!". Τι εννοούμε όμως όταν λέμε "νεκρό" και κατά πόσο είμαστε σίγουροι ότι η συσκευή μας είναι για πέταμα; Ακόμα χειρότερα αν το πάμε για service και ακούσουμε το τρομακτικό "χρειάζεσαι αλλαγή πλακέτας", υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε αν μας κοροϊδεύουν;

Το πρόβλημα

Ερμηνεύοντας τον όρο "νεκρό" εννοούμε ότι η συσκευή μας είναι πρακτικά άχρηστη. Δεν ανοίγει οποιοδήποτε συνδυασμό πλήκτρων και να πατήσουμε, δεν μπαίνει σε recovery ή bootloader mode, δεν κάνει τίποτα όταν το φορτίζουμε, δεν προσαρτάται στον υπολογιστή όταν το συνδέουμε εκεί και γενικά δεν αντιδράει σε τίποτα. Τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως σημαίνουν ότι κάποιο εξάρτημα έχει καεί και κατά πάσα πιθανότητα η πλακέτα, την οποία για να αλλάξεις θα πρέπει να πληρώσεις τα μισά χρήματα από όσα έδωσες για να αγοράσεις ολόκληρη τη συσκευή (πολλές φορές και όλο το ποσό).

Υπάρχει όμως πάντα η περίπτωση τα ίδια συμπτώματα να σημαίνουν ότι έχουμε διαγράψει όλα τα partition της συσκευής μας. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν φλασάρουμε μέσω Flashtools όπως το Droid Tools και το Odin τα οποία έχουν δικαίωμα να επέμβουν σε όλα τα μέρη του συστήματος. Ένα λάθος PIT αρχείο ή μία λάθος επιλογή πριν την εγκατάσταση μπορεί να κάνει τη συσκευή μας κανονικό "τούβλο".

Η λύση

Έστω λοιπόν ότι καταφέραμε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο και είμαστε ένα βήμα πριν το service ή τον κάδο απορριμάτων. Υπάρχει τρόπος να δούμε αν η συσκευή μας λειτουργεί,  για τον οποίο θα χρειαστούμε απλά έναν υπολογιστή με Linux λειτουργικό σύστημα.

Συνδέοντας τη συσκευή μας μέσω USB στον υπολογιστή και δίνοντας την εντολή...

lsusb

...το λειτουργικό σύστημα θα μας απαντήσει με μία λίστα όλων των συσκευών που είναι συνδεδεμένες επάνω του. Ανάμεσα σε αυτές θα βρίσκεται και αυτή που ψάχνουμε και θα εμφανίζεται με το όνομα του κατασκευαστή, τον τύπο του επεξεργαστή και ίσως την ονομασία του μοντέλου. Στην παρακάτω εικόνα έχω συνδέσει ένα ZTE Open με FirefoxOS και βλέπετε μεταξύ άλλων τον κατασκευαστή (ZTE), τον τύπο του επεξεργαστή (MSM της Qualcomm) και ότι πρόκειται για μία WCDMA συσκευή, το οποίο σημαίνει κινητό τηλέφωνο.


Πολλές φορές θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε την μπαταρία καθώς σε αυτή μπορεί να οφείλεται το πρόβλημα της συσκευής, ενώ θα προσέξετε ότι αν τη συνδέσουμε και μετά την απενεργοποιήσουμε, θα σταματήσει να εμφανίζεται στη λίστα! Το "lsusb" λοιπόν λειτουργεί μόνο όταν η συσκευή μας είναι ενεργοποιημένη και αυτό σημαίνει ότι αν το "τούβλο" που κρατάμε στα χέρια μας εμφανίζεται στη λίστα, τότε λειτουργεί ακόμα και αν στην οθόνη του δεν εμφανίζεται τίποτα!

Για το τέλος θα πρέπει να πούμε ότι λειτουργεί για όλες τις συσκευές που συνδέονται μέσω USB (κινητά, tablet, ποντίκια, πληκτρολόγια, σκληρούς δίσκους) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αν κάποια δεν εμφανίζεται, είναι σίγουρα για πέταμα.

Σχόλια

Διαβάστε επίσης...

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

3D Printing | Δημιουργούμε μοναδικά φωτιστικά εκτυπώνοντας τις φωτογραφίες μας σε 3D!

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

Android | Δε λαμβάνεις αναβαθμίσεις στη συσκευή σου; Μπορεί να φταίει η Wind!

Android Basics | Τι είναι το πρόγραμμα Android One, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα αρνητικά του;

Raspberry Pi | Μετατρέπουμε το Pi σε έναν πραγματικό ραδιοφωνικό σταθμό!

Φεύγω από την Google | Οι ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε στο Android για να αποφύγουμε τη Google

Android | Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να διαγράψω τα δεδομένα μου πριν πουλήσω το παλιό μου τηλέφωνο;