Android Basics: Τι είναι το Odin και το Heimdall και πώς τα χρησιμοποιούμε;


Οι ιδιοκτήτες Android συσκευών που αλλάζουν συχνά ROM ψάχνουν πάντα για εργαλεία που κάνουν τη διαδικασία εύκολη και προπαντός ασφαλή. Όσοι έχουν συσκευές της Samsung θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα τυχεροί καθώς για αυτούς υπάρχει το Odin και το Heimdall, δύο εξαιρετικά εργαλεία τα οποία κάνουν τη διαδικασία παιχνιδάκι.

Σε αντίθεση με την εγκατάσταση μίας ROM μέσω recovery, το Odin και το Heimdall χρειάζονται διαφορετικού τύπου αρχεία, έτσι λοιπόν σήμερα θα δούμε πώς τα χρησιμοποιούμε και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί τους.

Odin

Το Odin είναι ένα πρόγραμμα για Windows υπολογιστές το οποίο διέρρευσε από την ίδια τη Samsung (υπάρχει μία παραλλαγή για Android και μία για Linu & Mac) και για να το χρησιμοποιήσουμε χρειαζόμαστε μόνο τους driver της συσκευής, τους οποίους μπορούμε να έχουμε απλά εγκαθιστώντας το Kies. Η ονομασία του προήλθε από το θεό Odin των Νορβηγών γιατί το λογισμικό των Samsung συσκευών που μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε firmware ονομάζεται Loke και παραπέμπει στον θεό Loki, επίσης από τη μυθολογία των Νορβηγών.

Το Odin είναι στην ουσία μία πλατφόρμα συγκεκριμένων εντολών οι οποίες χρησιμεύουν για να αντικαθιστούμε το περιεχόμενο των partition της συσκευής μας με κάτι άλλο. Για παράδειγμα αν θέλουμε να αλλάξουμε την επίσημη ROM με μία custom, το Odin θα κάνει format στο συγκεκριμένο partition και θα "γράψει" σε αυτό το νέο system. Τόσο απλά.

Η έκδοση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα είναι η τρίτη (v3.xx) και αν ανοίξουμε το exe αρχείο, θα δούμε κάτι τέτοιο:


Διαθέτει ένα σωρό επιλογές όμως αυτές που μας ενδιαφέρουν περισσότερο βρίσκονται στα δεξιά. Θα τις εξηγήσουμε όμως μία προς μία.

  • PIT -  Το PIT μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μέγεθος των partition της συσκευής μας. Δίνοντας το κατάλληλο αρχείο μπορούμε να διαμορφώσουμε όπως θέλουμε την εσωτερική μνήμη της συσκευής αλλά αν το αρχείο δεν έχει σωστές πληροφορίες, το λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.
  • Bootloader (BL) -  Με το BL μπορούμε να αναβαθμίσουμε αλλά και να αλλάξουμε τον bootloader της συσκευής.
  • PDA (AP) -  Το PDA είναι η πιο χρήσιμη επιλογή και μπορεί να εγκαταστήσει ένα πακέτο που τα περιέχει όλα. Αν του δώσουμε το κατάλληλο αρχείο, εγκαθιστά αυτόματα τις boot, recovery, system, userdata και cache εικόνες στα σωστά partition χωρίς κόπο. Με αυτή την επιλογή αλλάζουμε ROM, kernel και κάνουμε root.
  • Phone (CP) - Με το Phone μπορούμε να αναβαθμίσουμε το modem και το baseband της συσκευής, οπότε εγκαθιστούμε αρχεία που αφορούν μόνο αυτό το σκοπό.
  • CSC -  Με το CSC μπορούμε να αλλάξουμε τις γεωγραφικές πληροφορίες μίας συσκευής. Για παράδειγμα αν έχουμε αγοράσει μία συσκευή από τη Γερμανία και θέλουμε να λαμβάνει τα OTA update όταν βγαίνουν στην Αμερική, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε την επίσημη αμερικάνικη ROM και οπωσδήποτε το CSC αρχείο της για να μπορούμε να λαμβάνουμε τα update. 

Τα αρχεία που μπορούμε να εγκαταστήσουμε μέσω των παραπάνω επιλογών μπορεί να είναι *.bin, *.tar και *.tar.md5. Οι περισσότερες ROM κυκλοφορούν:

  • σε ένα αρχείο *.tar.md5 το οποίο εγκαθιστούμε μέσω του PDA, 
  • σε τρία ή περισσότερα αρχεία τα οποία εγκαθιστούμε χρησιμοποιώντας και τις υπόλοιπες επιλογές (παράδειγμα).

Τα αρχεία που θα κατεβάσουμε είναι σίγουρο ότι θα περιέχουν πληροφορίες εγκατάστασης αλλά και η ονομασία τους θα παραπέμπει στην ανάλογη επιλογή (παράδειγμα). Αφού επιλέξουμε το σωστό αρχείο πατάμε "Start" για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Στην κατηγορία "Option" υπάρχουν επιλογές όπως το "Auto Reboot" το οποίο δίνει στη συσκευή μας εντολή να κάνει επανεκκίνηση μετά το τέλος της διαδικασίας, το "Re-Partition" το οποίο λειτουργεί μαζί με το PIT που λέγαμε προηγουμένως και δίνει την εντολή να αλλάξει το μέγεθος των partition της συσκευής, υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές τις οποίες δε θα χρειαστούμε στο 99% των περιπτώσεων.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περιοχή "Message" το Odin μας ενημερώνει σε κάθε βήμα αν όλα πάνε καλά, στο "ID:COM" εμφανίζεται η συσκευή μας αν έχει αναγνωριστεί από τον υπολογιστή, ενώ πάνω από αυτό θα δούμε τις περισσότερες φορές τη λέξη "PASS!", πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία που ξεκινήσαμε έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Μπορείτε να βρείτε την τελευταία έκδοση του Odin εδώ: Download Odin v3.09

Heimdall

Το Heimdall είναι κατά κάποιο τρόπο το open source αδερφάκι του Odin. Δημιουργήθηκε από την κοινότητα του Android και πήρε το όνομά του από τον έτερο θεό της Νορβηγικής μυθολογίας. Τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει το Heimdall;

  • Διατίθεται για Linux, OS X και Windows υπολογιστές.
  • Διαθέτει γραφικό περιβάλλον αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από το τερματικό.
  • Είναι ένα project ανοιχτού κώδικα και έτσι μπορούμε να ελέγξουμε ανά πάσα στιγμή τις διεργασίες που κρύβονται στον κώδικά του.

Χρησιμοποιώντας το Heimdall θα έχουμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το Odin, η διαφορά όμως είναι στη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα η διαφορά είναι ότι με το Heimdall μπορούμε να εγκαταστήσουμε είτε ένα πακέτο αρχείων είτε κάθε αρχείο ξεχωριστά.

Στην έκδοση 1.1 το Heimdall έχει αυτή την εμφάνιση:


Θυμάστε τα αρχεία PDA, CSC κλπ. που είδαμε στο παράδειγμα και που τα εγκαταστήσαμε μέσω του Odin; Το Heimdall χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια αρχεία, απλά χρειάζεται να τα αποσυμπιέσουμε πρώτα και να χρησιμοποιήσουμε τα περιεχόμενά τους. Μέσα σε αυτά λοιπόν θα βρούμε το *.pit το οποίο εξηγήσαμε παραπάνω, τα *.rfs τα οποία "γεμίζουν" τα partition της συσκευής (/system, /recovery, /cache) και τα υπόλοιπα είναι ο πυρήνας, ο bootloader κ.ο.κ.

Το μόνο που χρειάζεται λοιπόν είναι να επιλέξουμε το σωστό αρχείο σε κάθε θέση και να πατήσουμε "Start" για να ξεκινήσει η διαδικασία. Όπως και με το Odin έτσι και εδώ, οι ονομασίες των αρχείων είναι ξεκάθαρες και έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος.

Στη σημερινή έκδοση 1.4 το Heimdall έχει αυτή την εμφάνιση:


Όπως βλέπουμε έχουν χαθεί πλέον οι πολλαπλές επιλογές που μας μπερδεύουν και έχουν αντικατασταθεί με μία, το Heimdall Firmware Package. Τι είναι αυτό; Είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο το οποίο περιέχει όλα τα υπόλοιπα που είδαμε προηγουμένως, μέσα του (βλέπετε τα περιεχόμενα στα δεξιά της εικόνας στο Package Files).

Επιλέγουμε λοιπόν το Heimdall Firmware Package της αρεσκείας μας, όπως βλέπουμε το Heimdall αναγνωρίζει ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μία εργοστασιακή έκδοση (stock) με Android 2.3.4, ενώ στο κάτω μέρος μας ενημερώνει και για ποια συσκευή προορίζεται (SGS GT I9000) και αν όλα είναι εντάξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα "Flash".

Στο "Flash" θα δούμε κάτι τέτοιο:


Εδώ λοιπόν το μόνο που μένει είναι να "φορτώσουμε" το αρχείο *.pit για να ορίσει το Heimdall τα partition της συσκευής μας (τα βλέπουμε στα δεξιά της εικόνας) και να πατήσουμε "Start" για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Τα αρχεία Heimdall δεν κυκλοφορούν και πολύ στο ίντερνετ αλλά είναι πολύ εύκολο να τα δημιουργήσουμε μόνοι μας. Απλά κατεβάζουμε το firmware που θέλουμε, παίρνουμε από μέσα τα απαραίτητα αρχεία και τα συμπιέζουμε με το 7-zip αν είμαστε σε Windows ή με τον προεγκατεστημένο συμπιεστή αρχείων σε Linux και OS X. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η συμπίεση να μην είναι σε *.zip ή *.rar αλλά σε *tar.gz.


Τι να επιλέξουμε από τα δύο;

Όποιο από τα δύο και να επιλέξουμε προσωπικά πιστεύω πως δεν υπάρχει διαφορά. Για τους χρήστες Linux και OS X το Heimdall είναι φυσικά μονόδρομος αλλά ο καλύτερος με διαφορά τρόπος εγκατάστασης μίας ROM είναι η custom recovery. Χρησιμοποιούμε το Odin και το Heimdall κυρίως για να επιστρέψουμε σε επίσημη ROM μιας και αυτές δεν πακετάρονται για εγκατάσταση μέσω recovery.

Σχόλια

  1. Μπορώ να εγκαταστήσω μια custom ROM και σε tablet PIPO S1s χρησιμοποιώντας ένα από αυτά τα προγράμματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι φίλε μου, μόνο σε Samsung συσκευές λειτουργούν.

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα εχω το samsung 7710 και δεν αναγνωριζετε απο το Odin v 307 οι πιο προσφατοι οδηγοι ειναι εγκατεστημενοι ...τι μπορει να φταιει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρέψου ότι εχεις εγκαταστήσει το Kies και ότι είσαι σε download mode για να αναγνωρίσει το Odin τη συσκευή σου.

      Διαγραφή
    2. Τελικα ολα πηγαν καλα .Ευχαριστω για τις χρησιμες πληροφοριες ..

      Διαγραφή
  3. Καλημερα...εχω το samsung a9 pro(A9100) του 2016...το οποίο πηρα από ΚΙΝΑ και μου κρασαρισε το λογισμικό...νομιζω αυτό επαθε...κολαει στο λογότυπο SAMSUNG και δεν ανοίγει...η συσκευή ήταν UNLOCKED και είχε μέσα τα ελληνικά το FACEBOOK GOOGLE PLAY κτλ...μου εχουν περασει 3 προγραμματα(firmware)χωρίς να έχει τα παραπάνω(έβαλαν) 2 με αγγλικά και τώρα έχει κινέζικα επίσης χωρίς τα παραπανω...μπορει κάποιος να μου προτεινει κάποιο FIRMWARE;;;εχω laptop και θα προσπαθησω να κάνω μόνος μου εγκατάσταση λογισμικό...οποια βοήθεια θα εκτιμηθεί απεριόριστα...δεν έχω κάνει ποτε εγκατάσταση λογισμικου και θα το προσπαθησω τώρα...ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter