Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Κάνουμε root στο Vodafone Smart 3, το Smart mini και σε άλλες συσκευές με Mediatek επεξεργαστή


Είναι γνωστό ότι οι συσκευές Android έχουν διάφορους τύπους επεξεργαστών από διαφορετικούς κατασκευαστές, ένας από τους οποίους είναι και η κινέζικη Mediatek. Συσκευές της ZTE, της Acer, τα νέα Smart 3 και Smart Mini της Vodafone αλλά και πολλές κινέζικες, διαθέτουν τέτοιου τύπου επεξεργαστή. Αν ψάχνετε λοιπόν μια μέθοδο για να κάνετε root, σήμερα θα σας δείξουμε μία κοινή για όλες μαζί!

Η παρακάτω μέθοδος αφορά τις συσκευές με επεξεργαστή MTK65xx και από την έρευνα που κάναμε πρόκειται για διπύρηνες συσκευές (οι τετραπύρηνοι Mediatek είναι οι MTK81xx). Η μέθοδος είναι κοινή καθώς όλες χρησιμοποιούν την ίδια δομή στα partition της εσωτερικής τους μνήμης, υπάρχουν όμως κάποιες εξαιρέσεις όπως οι συσκευές της Alcatel με MTK65 επεξεργαστή οι οποίες διαθέτουν εντελώς διαφορετική δομή σε αυτά. Οπλιστείτε με υπομονή γιατί η διαδικασία είναι κάπως μεγάλη, αλλά όχι δύσκολη και ξεκινάμε.

Θα χρειαστούμε

Τον ADB driver για αυτό τον τύπο επεξεργαστή: Download
τον VCOM driver: Download
το MTK Droid Tools v2.46: Download
το SP Flash Tool: Download

Η διαδικασία

Ακολουθείτε τη διαδικασία με δική σας ευθύνη. Οι εικόνες που ακολουθούν είναι ένα απλό παράδειγμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους αριθμούς που αναφέρονται σε αυτές.

1. Ενεργοποιούμε τον εντοπισμό σφαλμάτων στη συσκευή μας, πηγαίνοντας στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Ανάπτυξη (ή Επιλογές για προγραμματιστές)".

2. Εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας τους ADB driver.

3. Ανοίγουμε το MTK Droid Tools

4. Συνδέουμε τη συσκευή μας μέσω USB στον υπολογιστή μας και στο Droid Tools θα μας εμφανίσει τα στοιχεία της και θα την αναγνωρίσει ως "Android Phone - Android Composite ADB Interface".


5. Πατάμε στο Droid Tools το κουμπί "Blocks Map"

6. Στη λίστα που θα μας εμφανίσει βρίσκουμε το "bootimg" (ο πυρήνας), το "recovery" (η recovery) και το "android" (η ROM) και σημειώνουμε κάπου το "Scatter" και το "Size" τους.

7. Πατάμε "Create Scatter File" και αποθηκεύουμε το αρχείο με όνομα "MT6577_Android_scatter_emmc.txt".


8. Κλείνουμε το Droid Tools και ανοίγουμε το SP Flash Tool.

9. Ανοίγουμε το αρχείο που δημιουργήσαμε πριν, μέσα από το SP Flash Tool, πατώντας το κουμπί "Scatter-loading".


10. Επιλέγουμε την καρτέλα "Read Back".

11. Πατάμε το "Add" για να δημιουργήσουμε το "ROM_0", του κάνουμε διπλό κλικ και  το αποθηκεύουμε και το μετονομάζουμε σε "boot.img".


12. Θα μας ζητήσει το Start Address και το lenght και εδώ θα μας χρειαστούν τα στοιχεία που σημειώσαμε πριν. Στο Start Address θα βάλουμε το Scatter και στο Lenght το Size βάζοντας μπροστά το "0x"(π.χ. Start Address:0x00F88000, Lenght:0x00600000).


13. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 11 - 13 για το recovery το οποίο θα αποθηκεύσουμε ως "recovery.img".

14. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 11 - 13 για το Android το οποίο θα αποθηκεύσουμε ως "system.img".

15. Αποσυνδέουμε τη συσκευή μας από τον υπολογιστή, την απενεργοποιούμε και βγάζουμε τη μπαταρία.

16. Πατάμε το "Read back" στο Flash Tool, βάζουμε ξανά τη μπαταρία και συνδέουμε τη συσκευή στον υπολογιστή.

17. Εγκαθιστούμε τον VCOM driver και αν όλα έχουν γίνει σωστά μέχρι τώρα, το SP Flash Tool θα μας εμφανίσει ένα παράθυρο με πράσινο κύκλο.


18. Το Flash Tool θα διαβάσει τα τρία αρχεία που έχουμε φτιάξει (system.img, το boot.img, recovery.img)

19. Αποσυνδέουμε και επανασυνδέουμε τη συσκευή μας στον υπολογιστή και επιλέγουμε την καρτέλα root, backup, recovery στο Droid Tools.

20. Επιλέγουμε "to choose the boot.img" και πατάμε "Recovery and Boot".

21. Επιλέγουμε τα αρχεία boot.img και recovery.img (όχι το system.img) που δημιουργήσαμε και περιμένουμε μέχρι η διαδικασία να τελειώσει και να εμφανιστεί το μήνυμα "a task is complete" (Αν εμφανιστούν κάποια παράθυρα παραβλέψτε τα).


22. Ανοίγουμε και πάλι το Flash Τool, επιλέγουμε το Scatter-loading  βρίσκοντας το "MT6577_Android_scatter_emmc.txt" όπως κάναμε και πριν.

23. Στο ίδιο παράθυρο τσεκάρουμε το "BOOTIMG" και το "RECOVERY", διαλέγοντας τα αρχεία "boot.img" και "recovery.img" που δημιουργήσαμε πριν (βρίσκονται στο φάκελο ".../Droidtools/recovery/").

24. Αποσυνδέουμε τη συσκευή μας και βγάζουμε τη μπαταρία.

25. Πατάμε το "Download" στο Flash Tool και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί για να μας ενημερώσει ότι δεν έχουμε επιλέξει όλα τα αρχεία, πατάμε "ΟΚ".


26. Ξαναβάζουμε την μπαταρία στο κινητό μας και επανασυνδέουμε τη συσκευή στον υπολογιστή. Η διαδικασία θα ξεκινήσει και αν όλα πάνε καλά, θα μας εμφανίσει το παράθυρο με τον πράσινο κύκλο.

27. Επιστρέφουμε στο Droid Tools, επιλέγουμε την καρτέλα "root, backup, recovery" και πατάμε το "SuperUser" για να κάνουμε root.


28. Η συσκευή μας είναι πλέον rooted και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Droid Tools για να κάνουμε backup.

Με λίγη προσοχή θα τα καταφέρετε. Ακολουθήστε πιστά τη διαδικασία και αν έχετε απορίες, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο νήμα της διαδικασίας στο XDA.

54 στο: "Κάνουμε root στο Vodafone Smart 3, το Smart mini και σε άλλες συσκευές με Mediatek επεξεργαστή"