Σχεδόν ένας χρόνος αργότερα και το Nexus 4 παραμένει το καλύτερο smartphone στην αγορά!


Μπορεί να μη μπαίνει στο νερό (Xperia Z), μπορεί να μην είναι οκταπύρηνο (Galaxy S4), μπορεί να μην είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο (HTC One) αλλά το Nexus 4 παραμένει το καλύτερο smartphone στον κόσμο, έναν περίπου χρόνο μετά την κυκλοφορία του. Επειδή όμως κινδυνεύω να παρεξηγηθώ, ελάτε να σας εξηγήσω το σκεπτικό μου.

Ας ξεκινήσουμε με τη λέξη "καλύτερο" η οποία είναι άκρως υποκειμενική και παρεξηγήσιμη. Είναι καλύτερα τα 8MP στην κάμερα από τα 13MP; Όχι. Είναι καλύτερη η ανάλυση οθόνης στα 720p από ότι στα 1080p; Σίγουρα όχι. Το Nexus 4 όμως είναι το καλύτερο smartphone σε σύνολο χαρακτηριστικών και όταν λέμε "σύνολο" εννοούμε την ποιότητα κατασκευής, τα εσωτερικά του χαρακτηριστικά, το λειτουργικό του σύστημα και φυσικά την τιμή. Σκεφτείτε απλά εάν η Google δεν το είχε παρουσιάσει πέρυσι αλλά φέτος, δε θα το υποδεχόμαστε με ακριβώς τον ίδιο ενθουσιασμό; Γιατί λοιπόν παρέμεινε στην κορυφή ένα χρόνο αργότερα; Ο κόσμος της τεχνολογίας και ιδιαίτερα του Android είναι υπερβολικός και αχόρταγος. Στο βωμό του ανταγωνισμού οι κατασκευαστές πολλές φορές προτρέχουν και υπερβάλουν, προσπαθώντας να κερδίσουν τον αγώνα των πωλήσεων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Samsung η οποία ανακοίνωσε φέτος τόσες συσκευές που έχουμε χάσει πλέον το μέτρημα. Κατάφερε κάποια από αυτές να ξεπεράσει το Nexus 4; Μόνο το Galaxy S4 όμως η τιμή εκκίνησής του ήταν σχεδόν διπλάσια. Δεν είναι λοιπόν σημαντικός παράγοντας το κόστος και μάλιστα όταν είναι διπλάσιο σε παρόμοιες συσκευές; Ένα ακόμη παράδειγμα υπερβολής είναι οι οκταπύρηνοι επεξεργαστές. Από πότε οι τέσσερις πυρήνες δε μας φθάνουν και χρειαζόμαστε οκτώ; Πραγματικά δεν υπάρχει νόημα στο να παραφουσκώνουμε τις συσκευές με υπερ-επεξεργαστές και τεράστιες μπαταρίες για να τις δίνουν ενέργεια. Τι έχει λοιπόν το Nexus 4 και το κάνει καλύτερο; Απλά τα αυτονόητα!

Ποιότητα κατασκευής
Η κατασκευή του ξεκάθαρα δεν είναι η καλύτερη, εδώ ψηφίζουμε HTC One, αλλά to Nexus 4 έχει κάτι που σε κάνει να θέλεις να το κρατάς στα χέρια σου. Αν και τα υλικά του είναι κοινά, η συναρμογή του είναι που το κάνει στιβαρό και νιώθεις ότι δε θα διαλυθεί με ένα απλό πέσιμο. Είναι πανέξυπνο επίσης το γυαλί μπρος πίσω (thanks Apple), το οποίο δημιουργεί την αίσθηση ότι κρατάς κάτι ενιαίο. Πραγματικά αν δεν το πιάσετε στα χέρια σας δε θα το καταλάβετε.

Γενικά τα τελευταία χρόνια δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα τα υλικά κατασκευής των smartphone με μοναδική εξαίρεση την εισαγωγή του αλουμινίου, αυτό όμως που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος κατασκευής τους με τις unibody συσκευές να έχουν ένα κλικ υψηλότερη ποιότητα. Το μόνο που έχει γίνει λοιπόν στο Nexus 4 είναι ότι ακολουθεί απλούς κανόνες κατασκευής.


Χαρακτηριστικά
Είδαμε σε πολύ λίγα χρόνια τους επεξεργαστές να φτάνουν από τον έναν στους οκτώ πυρήνες. Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι είναι υπερβολή. Αυτό φαίνεται κυρίως στο γεγονός ότι τα υπόλοιπα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα (όπως το Firefox OS) λειτουργούν εξαιρετικά σε διπύρηνες συσκευές. Το Nexus 4 λοιπόν και σε αυτό τον τομέα διαθέτει τον καλύτερο.

Οι επεξεργαστές της Qualcomm είναι εγγύηση και αν δεν έχεις έναν από τους νέους Snapdragon 600 ή 800, τότε ο S4 Pro του Nexus 4 είναι η καλύτερη επιλογή. Η οθόνη στα 720p είναι επίσης ιδανική για τις πέντε περίπου ίντσες καθώς τα 1080p ταιριάζουν περισσότερο σε 40άρα τηλεόραση παρά σε smartphone. Το τρίτο σημαντικότερο χαρακτηριστικό, η κάμερα, είναι στα 8MP και όσο πορωμένος και αν είσαι με τη φωτογραφία νομίζω πως αρκεί για να αποτυπώσεις τις προσωπικές σου στιγμές. Ειδικά για την κάμερα στα smartphone για την οποία παραπονιέται πολύς κόσμος, η γενική εικόνα που μου έχουν δώσει άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία είναι ότι με κανένα smartphone δεν μπόρεσαν να βγάλουν καλές φωτογραφίες, οπότε δεν πρέπει να ψαρώνουμε με τον αριθμό των Megapixel. Όσο για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, διαθέτει απλά τα πάντα με εξαίρεση ίσως το δέκτη ραδιοφώνου που πολύ αγαπάμε στην Ελλάδα.

Λειτουργικό σύστημα
Τι να το κάνεις το hardware χωρίς καλό software, σωστά; Πολλοί από εσάς σίγουρα δεν έχετε γευτεί την "ήρεμη δύναμη" του stock Android και σίγουρα ακόμα περισσότεροι την ταχύτητα της έκδοσης 4.3. Οφείλω λοιπόν να σας πω ότι το Nexus 4 αναγεννήθηκε με την τελευταία έκδοση Android και μοιάζει σα να ξεκινάει την καριέρα του τώρα και όχι πέρυσι. Η κύλιση είναι εξαιρετική χωρίς κανένα κόλλημα ενώ οι default εφαρμογές του Android κάνουν απλά και όμορφα τη δουλειά τους, χωρίς κραυγαλέα εφέ και άχρηστες λειτουργίες.

Το Android δείχνει πόσο έχει ωριμάσει στην έκδοση 4.3 και αν οι φήμες που ακούγονται για εξαιρετική λειτουργία σε συσκευές με 512ΜΒ RAM στην έκδοση 5.0, θα γίνει ακόμη καλύτερο. Μπορώ μάλιστα να πω ότι για πρώτη φορά έχει ξεπεράσει το iOS σε όλους τους τομείς!

Τιμή
Ερχόμαστε λοιπόν και στο τελικό αλλά επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό, την τιμή. Σύμφωνα με τη Google η σειρά Nexus είναι μια οικογένεια φορητών συσκευών υψηλής ποιότητας, στη σωστή τιμή. Προσέξτε, όχι σε χαμηλή τιμή αλλά στη σωστή. Η τιμή εκκίνησης στο Google Play ήταν στα 300€ - 350€ αλλά μόνο με τεχνάσματα μπορεί κάποιος να το αποκτήσει από εκεί. Η έκπληξη όμως ήρθε από την LG η οποία κυκλοφόρησε το smartphone στην ελληνική αγορά στην τιμή των 450€! Αρκετά χρήματα αλλά σίγουρα λιγότερα από 700€ - 750€ των υπόλοιπων ναυαρχίδων. Είναι λοιπόν σίγουρα η φθηνότερη ναυαρχίδα που μπορείτε να αποκτήσετε και σίγουρα δε θα κλάψετε τα λεφτά σας.

Εν κατακλείδι
Αυτό που θέλω να πω για το τέλος είναι ότι είχα πάντα ως αρχή να αγοράζω περσινά τηλέφωνα, πρώτον γιατί οι τιμές τους είναι πετσοκομμένες και δεύτερον επειδή η τεχνολογία δεν προχωράει και τόσο γρήγορα όσο φανταζόμαστε. Στην περίπτωση του Nexus 4 όμως, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει τεχνολογικά, ενώ και η τιμή του έχει πάρει την προκαθορισμένη κάθοδο. Για όλα λοιπόν τα παραπάνω πιστεύω ότι το Nexus 4 είναι το καλύτερο smartphone στον κόσμο και αν σκέφτεστε να αγοράσετε νέο smartphone, το Nexus 4 είναι η πιο συμφέρουσα αγορά που θα μπορούσατε να κάνετε.

Σχόλια

  1. Συμφωνω απολυτως σε ολα.Το αγορασα την περασμενη εβδομαδα και εχω μεινει υπερ-ευχαριστημενος.Κατα τη γνωμη μου ειναι το καλυτερο value-for-money κινητο που μπορεις να αποκτησεις αυτη τη στιγμη!Ασε που εχει πεσει και η τιμη του στα 350 ευρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό σκεφτόμουν και εγώ μετά την αναβάθμιση! Λες και πήρα καινούριο τηλέφωνο! Πάρα πολύ ευχαριστημενος! Μια Ζωή nexus θα παίρνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ και εγω με το αρθρο σε ολα και μαλιστα σκεφτομαι να τσιμπησω ενα απο το ebay απο Σεπτεμβριο..

    Chris μια προταση που ηθελα να σου κανω απο καιρο: θα ήταν εφικτο να προσθεσεις την δυνατοτητα να αναρτουμε και εμεις θεματα (κυριως ερωτησεις) στο σαιτ ωστε να αλληλοβοηθιομαστε και να μην κανουμε τις ιδιες ερωτησεις ξανα και ξανα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Forum εννοείς Φάνη. Χρειάζεται συντήρηση για να γίνει αυτό φίλε και δεν υπάρχει χρόνος. Για τη δουλειά που το χρειάζεσαι όμως έχουμε την κοινότητα στο Google+

      Διαγραφή
  4. αυτο η το lg optimus g και γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριβως το επομενο VFM κινητο ειναι το Optimus G που για τωρα ειναι και 10€ φθηνοτερο...!! Με μονη διαφορα την καλυτερη καμερα αν δεν κανω λαθος..!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα και τα ίδια χαρακτηριστικά και τιμή να έχουν, το N4 έχει stock Android και σίγουρα update.

      Διαγραφή
  6. Το παρήγγειλα σήμερα και το περιμένω την παρασκευή! Αν και είχα κάποιους ενδοιασμούς μετά το άρθρο σου δεν έχω κανέναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλορίζικο και πιστεύω δε θα το μετανιώσεις.

      Διαγραφή
    2. Απο GPS όμως, δε μας είπε κανείς , τι πρόγραμμα χρησιμοποιεί γι' αυτήν την περίεργη ανάλυση ;;;;;; (1280 X 768) !!!

      Διαγραφή
    3. Το Google Maps μια χαρά παίζει σε αυτή την ανάλυση.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες