Μια μέρα με το Galaxy S4: Ένα διαμάντι με σημαντικά... ψεγάδια


Το Galaxy S4 κυκλοφορεί εδώ και περίπου ένα μήνα στην Ελλάδα και πρόσφατα μας δόθηκε η ευκαιρία να το πιάσουμε στα χέρια μας και να δούμε από κοντά περί τίνος πρόκειται. Όπως πάντα θα πούμε τα καλά αλλά και τα άσχημα της νέας ναυαρχίδας της Samsung, αλλά πρώτα θα πρέπει να ευχαριστήσω τον καινούριο μου φίλο και αναγνώστη Δημήτρη Ηλιάκη, ο οποίος μας το δάνεισε για 24 ώρες για να το τεντώσουμε.

Χαρακτηριστικά
  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Snapdragon 600 στο 1.9GHz
  • Μνήμη RAM: 2GB
  • Αποθηκευτικός χώρος: 8GB/16GB/32GB (επέκταση με microSD έως 64GB)
  • Οθόνη: Super Amoled 5 ιντσών με ανάλυση στα 1920 x 1080p (441ppi)
  • Κάμερα: Οπίσθια στα 13MP (HDR) και εμπρόσθια στο 2MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G/LTE, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS (Glonass), DLNA,  microUSB 2.0, USB OTG
  • Μπαταρία: 2600mAh
  • Διαστάσεις 136.6 x 69.8 x 7.9 mm
  • Βάρος 130 gr
  • Λειτουργικό σύστημα Android 4.2.2 Jelly Bean

Η πρώτη εντύπωση
Βλέποντας για πρώτη φορά το Galaxy S4 το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει το βλέμμα σου είναι υπέροχη οθόνη του και ο φυσικός τρόπος απεικόνισης των χρωμάτων σε αυτή. Δεν περιμέναμε και κάτι λιγότερο από ένα τηλέφωνο της Samsung η οποία έχει μακρά παράδοση στις ποιοτικές οθόνες, σε τηλεοράσεις, tablet αλλά και smartphone και σε αυτό έχει βάλει ότι καλύτερο διαθέτει. Η απεικόνιση είναι απλά τέλεια, είτε βλέπουμε φωτογραφίες και βίντεο, είτε απλά χαζεύουμε τον launcher και η υψηλή ποιότητά της φαίνεται όπως πάντα στο μαύρο το οποίο είναι πραγματικά... μαύρο. 

Μόλις το πιάσεις στα χέρια σου θα καταλάβεις αμέσως πόσο ελαφρύ, κομψό και μεγάλο είναι, ενώ σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο και το πάχος του το οποίο είναι ελάχιστο. Συγκρίνοντας το με το Nexus 4, έχουν παρόμοιο βάρος και μέγεθος, με το Galaxy S4 να είναι λιγάκι μεγαλύτερο κάτι που όμως δεν δυσκολεύει τη χρήση του. Νομίζω πως οι πέντε ίντσες είναι πραγματικά το μέγιστο που μπορεί να χειριστεί η παλάμη μας συνυπολογίζοντας βέβαια και το πλαστικό γύρω από αυτήν.


Εξωτερική εμφάνιση
Εξωτερικά ακολουθεί το ίδιο μοτίβο των Galaxy συσκευών του τελευταίου έτους με κάποιες πολύ μικρές αλλαγές που σίγουρα θα μας κάνουν να το ξεχωρίσουμε στο ράφι των καταστημάτων. Το σχήμα του είναι πάρα πολύ ωραίο και γεμίζει με φυσικό τρόπο την παλάμη χάρη στις καμπύλες του, ενώ η οθόνη είναι σχεδόν από άκρη σε άκρη, χωρίς να μένει πολύς ανεκμετάλλευτος χώρος στο μπροστινό μέρος.

Στην μπροστινή όψη διαθέτει όλους τους αισθητήρες στο πάνω μέρος μαζί με την μπροστινή κάμερα, ενώ κάτω υπάρχει το φυσικό πλήκτρο Home και τα πλήκτρα αφής Menu και Back.

Στο πίσω μέρος το κάλυμμά του είναι λείο αν και διαθέτει ένα pattern που σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι και το κάνει να φαίνεται λίγο πιο βιομηχανικό. Εκεί θα βρούμε την κάμερα, το flash και το ηχείο του στις σωστές τους θέσεις.

Περιμετρικά θα βρούμε τα πλήκτρα έντασης του ήχου, το πλήκτρο power, τη θύρα microUSB, τα δύο μικρόφωνα από το οποία το ένα εξυπηρετεί την ακύρωση του θορύβου (noise cancellation), τη θύρα των ακουστικών και τέλος την θύρα υπερύθρων με την οποία μπορούμε να χειριστούμε την τηλεόραση μας.





Εξωτερικά λοιπόν βρίσκεται και η μεγαλύτερή του ατέλεια. Παρά την πολύ ωραία εμφάνιση του και την ευχάριστη αφή, όλο το εξωτερικό του περίβλημα είναι από πλαστικό, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είναι πολύ φθηνό και χαμηλής ποιότητας. Ιδιαίτερα το κάλυμμα του πίσω μέρους είναι τόσο λεπτό που αν το πιέσεις λίγο παραπάνω απλά θα σπάσει στη μέση. Συγκρίνοντας το σε αυτόν τον τομέα και πάλι με το Nexus 4 (για το οποίο είχαμε και εκεί τις ενστάσεις μας στο πίσω μέρος), το δεύτερο φαίνεται πιο συμπαγές, πιο στιλάτο και σίγουρα πιο ακριβό αν και δεν είναι.

Καθημερινή χρήση
Από την πρώτη μέρα που θα το αγοράσει κανείς, θα το βρει με Android 4.2.2 μαζί με όλα τα χαρακτηριστικά του και το παζλ συμπληρώνει το Touchwiz το οποίο δεν έχουμε καταλάβει ακόμα γιατί συνεχίζει να υπάρχει. Η Samsung όμως ήθελε να το πάει ένα βήμα ή μάλλον πολλά βήματα παραπέρα, για αυτό και έχει γεμίσει σχεδόν το μισό του αποθηκευτικό χώρο (στο μοντέλο των 16GB) με κάθε λογής λογισμικό που θα εξυπηρετήσει την καθημερινότητά μας. Το motto της Samsung, "Life companion", δηλαδή "σύντροφος ζωής", δεν είναι καθόλου τυχαίο και μάλιστα το βρίσκω ιδιαίτερα πετυχημένο και νομίζω πως θα ήταν 100% αληθές αν υποστήριζε πλήρως την ελληνική γλώσσα. 

Ξεχάστε τους συμβατικούς τρόπους που διαβάζατε σελίδες στο ίντερνετ, που βλέπατε τις φωτογραφίες σας και άλλα πολλά. Το Galaxy S4 είναι μία συσκευή που σε παρακαλάει να τη χρησιμοποιήσεις και διαθέτει πολλούς τρόπους για να σε πείσει και να σε διευκολύνει. Τα hover, τα gesture, η παρακολούθηση του προσώπου και πολλά άλλα μικρά πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί μαζεμένα σε μία συσκευή, είναι πολύ εξυπηρετικά και δίνουν μία νέα πνοή στο χειρισμό φορητών συσκευών. Μαζέψαμε μερικά για να τα δείτε στο παρακάτω βίντεο, ενώ μπορείτε να δείτε και το επίσημο hands-on της Samsung (YouTube) για περισσότερες πληροφορίες.


Είναι πραγματικά απίθανο και θα χάριζα και τα υπόλοιπα GB εσωτερικής μνήμης (γύρω στα 9GB περισσεύουν) για να έχω άλλες τόσες χρήσιμες λειτουργίες που κάνουν τη χρήση του πανεύκολη ακόμα και όταν έχουμε τα χέρια μας γεμάτα ή λερωμένα. Μην ξεχνάμε φυσικά και την ικανότητά του να μας... παρακολουθεί. Έτσι όποτε θελήσουμε να δούμε κάποιο βίντεο και χρειαστεί να κοιτάξουμε αλλού για λίγο, αυτό θα σταματήσει και θα μας περιμένει να επιστρέψουμε το βλέμμα μας για να συνεχίσει. Δε συνιστάται όμως εν ώρα ταξιδίου, καθώς στην πρώτη λακκούβα θα χάσει την επαφή που έχει με τα μάτια μας παθαίνοντας ένα μίνι σοκ (true story).

Η κάμερα
Στην κάμερα η Samsung έχει την πολύ απλή λογική του συνδυασμού software με hardware και τη σέβομαι απόλυτα. Σκέφτηκαν λοιπόν ότι το μόνο εύκολο είναι να φορέσεις στη συσκευή σου ένα φακό στα 13MP, αλλά γιατί να σε προτιμήσει ο κόσμος από τον ανταγωνισμό; Έβαλαν λοιπόν κυριολεκτικά τα πάντα σε ότι αφορά τις λειτουργίες της και αν δεν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος (δηλαδή κάτοχος DSLR), το S4 θα σε αφήσει με ανοιχτό το στόμα.

Οι φωτογραφίες είναι απίστευτες σε όλους τους φωτισμούς και δε μας ενδιαφέρει πλέον αν κινούμαστε εμείς ή το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε καθώς υπάρχουν ένα σωρό εργαλεία για να τις διορθώσουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε στις φωτογραφίες μας ήχο, να τις κάνουμε κινούμενες, αλλά και να τραβήξουμε πολλαπλά καρέ από τα οποία θα διαλέξουμε το καλύτερο. Ξεχάστε για πάντα το photo-bombing από περαστικούς, όταν βγαίνετε φωτογραφίες σε μέρη με πολύ κόσμο.

Δείτε ένα δείγμα από τη λεπτομέρεια και την απεικόνιση των χρωμάτων (δείτε τη σε πραγματικό μέγεθος εδώ):


Επιδόσεις και αυτονομία
Το να μιλάμε για γρήγορα τηλέφωνα όταν έχουμε φτάσει σε τέσσερις πυρήνες μάλλον είναι περιττό και το Galaxy S4 δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ταχύτατο και όλοι οι αισθητήρες του λειτουργούν σωστά και την ώρα που πρέπει. Το είχαμε πει και παλιότερα ότι το Android ως πλήρες λειτουργικό σύστημα θα δείξει την πραγματική του δύναμη σε πολυπύρηνες συσκευές και δεν πέσαμε έξω. Τα benchmark είναι εδώ για να το αποδείξουν και να υμνήσουν τον Snapdragon 600 επεξεργαστή του, ο οποίος μας έκανε να ξεχάσουμε ότι υπάρχει και οκταπύρηνο Exynos αδερφάκι!


Η ύπαρξη όμως πολλών επιπλέον χαρακτηριστικών και αισθητήρων σημαίνει περισσότερες διεργασίες άρα και περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και στο συγκεκριμένο τηλέφωνο είναι πολύ μεγάλη. Βέβαια δε θα κάνετε κάθε μέρα benchmark όπως εμείς αλλά μια ιδέα για την κατανάλωση σε βαριά χρήση την πήραμε. Γι' αυτό το λόγο η Samsung έχει προσθέσει μια επιπλέον επιλογή στο μενού, αυτή της εξοικονόμησης ενέργειας η οποία είναι άκρως απαραίτητη αν θέλετε να βγάλετε με αξιοπρέπεια τη μέρα. Αρκεί να δείτε την παρακάτω εικόνα για να καταλάβετε πόσο γρήγορα ρουφάει την μπαταρία σε περίοδο έξι ωρών από την τελευταία φόρτιση.


Το πόρισμα
Δε χωράει αμφιβολία ότι το Galaxy S4 είναι ίσως η καλύτερη Android συσκευή που κυκλοφορεί σήμερα, όμως αν θέλετε να την περιγράψω με δύο λόγια θα χρησιμοποιήσω την εξής φράση: "Το S4 είναι μία VIP πλαστικούρα με πολλά μπλιμπλίκια που δεν μπορείς να τη χαρείς όσο θέλεις." Είναι δηλαδή μια συσκευή η οποία σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστός, έχοντας πάρα πολλά χαρακτηριστικά από το μέλλον, διαθέτει όμως μέτρια ποιότητα κατασκευής και δυστυχώς δεν έχει την αναμενόμενη αυτονομία.

Σίγουρα θα το χαρείτε, θα σας αρέσει και θα σας βολέψει, όμως αν σας πέσει την κάτσατε και αυτό είναι ανεπίτρεπτο για μία συσκευή που στοιχίζει 750 ευρώ, οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αγοράσετε μια καλή θήκη. Το πιο σημαντικό από όλα για εμένα όμως είναι η αυτονομία. Δεν μπορώ να χρησιμοποιώ το "σύντροφο της ζωής μου" και να έχω συνεχώς στην άκρη του μυαλού μου ότι ίσως δε βγάλει τη μέρα. Φτάσαμε στο 2013 και είναι ντροπή να μιλάμε ακόμα για αυτονομία. Εφόσον λοιπόν η Samsung κατέκτησε τον κόσμο των smartphone με τη βοήθεια του Android, είναι καιρός να ασχοληθεί και με τις μπαταρίες αν θέλει να εδραιωθεί.

Αν λοιπόν σας μπέρδεψα, η τελική μου εντύπωση είναι θετικότατη και η επιλογή δική σας.

Σχόλια

  1. Αν λοιπόν σας μπέρδεψα, η τελική μου εντύπωση είναι θετικότατη και η επιλογή δική σας.
    Καλλίτερα λοιπόν να πάρω αυτό
    http://www.doctorandroid.gr/2013/05/miz-z2-dr-android-review.html
    με 190 ευρώ και τα 560 κέρδος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γούστα είναι αυτά και φυσικά δεν έχουμε όλοι τις ίδιες τσέπες.

      Διαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι πως πριν το S4 υπήρξα χρήστης αποκλειστικά και μόνο φθηνών ή και παλαιότερων σειρών smartphones. Εγώ προσωπικά κυρίως λόγω δουλειάς χρησιμοποιώ και στρεσάρω αρκετά την συσκευή μου. Για να βρίσκω τα ραντεβού μου χρησιμοποιώ πρόγραμμα πλοήγησης και ταυτόχρονα μπορεί να με πάρει κανένας πελάτης και να ζητήσει διευκρίνηση για τις προσφορές(οπότε και είμαι αναγκασμένος να φορτώνω dropbox και ανοίγω αρχείο excel) ή να χρειαστεί να ανατρέξω σε κάποιο site. Στις περισσότερες των περιπτώσεων χρειάστηκε να κάνω όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα με αποτέλεσμα καμία άλλη συσκευή να μην τα βγάζει πέρα χωρίς κολλήματα. Πολλές φορές κιόλας η συσκευές μου κολλούσαν εντελώς και μόνο με βγάλσιμο της μπαταρίας επανερχόντουσαν. Oπότε όπως καταλαβαίνετε στην δική μου περίπτωση το S4 μου έλυσε τα χέρια σταμάτησα να κρατάω σημειώσεις σε τεφτέρι και να ανοίγω τις εφαρμογές μια μια για να μπορώ να κάνω την δουλειά μου. Οπότε και δεν μετανιώνω ούτε λεπτό την απόκτηση του S4 είναι πραγματικά ότι καλύτερο έχω δουλέψει. Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι δουλεύω για εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οπότε πιστέψτε με έχω πρόσβαση σε ότι συσκευή θελήσω και έχω χρησιμοποιήσει πολλές ως τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πετάει το τηλέφωνο Δημήτρη, δεν το συζητάμε.

      Διαγραφή
    2. Δεν κάνω διαφήμιση προς θεού μην παρεξηγηθώ απλά αναφέρω προσωπική εμπειρία που ίσως βοηθήσει κάποιους που ενδιαφέρονται να μάθουν πως τα πάει η εν λόγω συσκευή εκτός των benchmarks σε σενάρια πραγματικής ζωής.

      Διαγραφή
    3. Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι δουλεύω για εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οπότε πιστέψτε με έχω πρόσβαση σε ότι συσκευή θελήσω και έχω χρησιμοποιήσει πολλές ως τώρα.

      Δηλαδή,κατά τη γνώμη σου Δημήτρη,μόνο με τη συγκεκριμένη συσκευή μπορείς να κάνεις άνετα τη δουλειά σου?

      Διαγραφή
  3. Όχι φυσικά αλλά με κάποια συσκευή η οποία να σηκώνει multi task και να έχει αρκετή επεξεργαστική ισχύ. Xperia Z και HTC one δεν δοκίμασα.Αλλά το Xperia mini, το live with walkman, το Samsung mini 2, το Samsung galaxy young, το Vodafone smart 2 και μερικά άλλα του ίδιου βεληνεκούς δεν την πάλευαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τα συγκρίνεις καν Δημήτρη. Καμία σχέση δεν έχουν αυτά που δοκίμασες με το S4.

      Διαγραφή
    2. Μην πας σε αυτες τις συσκευες.Θα σε παω στο sgs2 που σε παρομοια χρηση,εχει αρχισει και αγκομαχαει.

      Διαγραφή
  4. Δεν τα συγκρίνω καθόλου Χρήστο, απλά ήθελα να πω ότι με τις μικρομεσαίες συσκευές (80€-250€) που είχα δεν μπορούσα να κάνω δουλειά. Είναι η πρώτη φορά που παίρνω ναυαρχίδα(τις απέφευγα γιατί το κόστος είναι υψηλό) αλλά προς το παρών δεν τα κλαίω τα λεφτά μου.

    Λογικό Μητσaker είναι 2 σειρές πίσω... ίσως και με ένα SGS3 να ήμουν καλυμμένος που κάνει και 350€ αλλά είχα αποφασίσει να πάρω μια φορά και εγώ κάτι "καλό" για να είμαι σίγουρος ότι θα μπορώ να κάνω αυτό που θέλω.

    Υ.Γ. Διέγραψα το προηγούμενο σχόλιο γιατί λόγω βιασύνης είχα κάνει 2-3 ορθογραφικά λάθη... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες