Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Κάνουμε unroot σε όλες τις συσκευές Android εύκολα και γρήγοραΈχουμε μιλήσει στο παρελθόν άπειρες φορές για τη σημαντικότητα του root και έχουμε παρουσιάσει ένα σωρό εκπληκτικές εφαρμογές που δε θα λειτουργούσαν χωρίς τη βοήθειά του, όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει ή θέλουμε να κάνουμε unroot.

Για να διαβάζεις λοιπόν αυτό το άρθρο πάει να πει ότι:
  • έκανες root γιατί σου είπαν ότι είναι γαμάτο αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκες ιδιαίτερα,
  • θέλεις να κάνεις το επίσημο OTA update αλλά σου βγάζει σφάλμα κάθε φορά που προσπαθείς,
  • έχεις χαλάσει τη συσκευή σου και προσπαθείς να αποκτήσεις και πάλι το δικαίωμα της εγγύησης,
  • είσαι φαν της Apple και θέλεις να βρεις λόγους για να πικάρεις τους φίλους σου που έχουν Android.

Αν υπάγεσαι στην τέταρτη κατηγορία είσαι απλά τραγικός, οι υπόλοιποι όμως θα δείτε παρακάτω μερικούς εύκολους τρόπους για να κάνετε unroot.

Πριν ξεκινήσουμε
Οι παρακάτω τρόποι απλά διαγράφουν το αρχείο su και την εφαρμογή που το διαχειρίζεται, δεν επιτρέπουν δηλαδή σε καμία εφαρμογή να έχει δικαιώματα διαχειριστή. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι κλειδώνουν τον bootloader ή εγκαθιστούν τη stock recovery. Το ξεκαθαρίζουμε γιατί στο χώρο του Android τείνουμε να ονομάζουμε root τη διαδικασία και όχι την απόκτηση του su.

Επίσης όσοι θέλετε να κάνετε OTA update στη συσκευή σας και σας εμφανίζει σφάλμα, αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αλλαγές στο system partition. Αν η μοναδική αλλαγή που κάνατε ήταν το root τότε οι παρακάτω μέθοδοι θα σας βοηθήσουν, ειδάλλως θα πρέπει να επαναφέρετε ότι σβήσατε και να διαγράψετε ότι προσθέσατε στο "/system".

Οι μέθοδοι
Ακολουθείτε τις παρακάτω μεθόδους με δική σας ευθύνη.

Μέσω του SuperSU
Αν η εφαρμογή που διαχειρίζεται το su είναι το SuperSU τότε μπορείτε να πάτε στις ρυθμίσεις και να πατήσετε "Full Unroot". Η εφαρμογή θα διαγράψει το su και τον εαυτό της και θα κάνει επανεκκίνηση στη συσκευή μας. Το ίδιο μπορεί να κάνει και το Superuser του ChainsDD αλλά με τη διαφορά ότι δε διαγράφει το su, απλά το μετονομάζει.


Με την εφαρμογή Universal Unroot
Πρόσφατα κυκλοφόρησε η εν λόγω εφαρμογή στο Play Store η οποία κάνει unroot σε όλες τις συσκευές. Η διαδικασία στο παρασκήνιο είναι η ίδια καθώς εντοπίζει το su και το διαγράφει μαζί με όποια εφαρμογή το διαχειρίζεται. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η εφαρμογή διατίθεται επί πληρωμή! Θα μπορούσε κάποιος να την αγοράσει, να κάνει unroot και να την επιστρέψει στον πωλητή εντός 15 λεπτών για να πάρει τα χρήματά του πίσω. Σωστά;


Με τα χεράκια μας
Άμα δεν το κάνεις μόνος σου δεν έχει πλάκα, έτσι λοιπόν μπορούμε να πάμε με τον αγαπημένο μας file explorer:
  • στη διαδρομή "/system/bin" ή "/system/xbin" και να διαγράψουμε το su
  • στη διαδρομή "/system/app" και να διαγράψουμε την αντίστοιχη εφαρμογή.

Μετά από επανεκκίνηση οι επιλογές μας θα αποθηκευτούν και είμαστε έτοιμοι. Ενδέχεται σε αυτή τη διαδικασία να έχουμε εγκατεστημένο και το busybox, το οποίο απεγκαθιστούμε στο τέλος και πριν την επανεκκίνηση.


Σημείωση: Οι παραπάνω τρόποι μπορεί να λειτουργούν όλοι ή και κανένας, ανάλογα με τις αλλαγές που έχουμε κάνει στο system partition. Δε χάνετε τίποτα να δοκιμάστε.

18 στο: "Κάνουμε unroot σε όλες τις συσκευές Android εύκολα και γρήγορα"